Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Hat:
--- Quote from: Muhammed Mustafa on August 26, 2011, 15:40 ---
Но истината не може да се крие, и да се потиска вечно. Рано или късно, тя излиза на яве, по един или друг начин.
--- End quote ---
Абсолютно точно.
PNK2003:
--- Quote from: Hat on August 26, 2011, 15:07 ---Неистовота желание на братята бьлгари християни да приобщят помаците и да ги вкарат в лоното на православието се сбьдна на хартия и от това хората не бяха озадачени защото го очакваха.Мисля обаче ,че в дийствителност това никога няма да стане,защото ние сме живи има ни имало ни е и ще ни има.Рано или по кьсно официално признат помашки етност ще има.Дьлжим го на дедите си.
--- End quote ---
Хат,
Мисля, че не си прав в случая. Никой никого не е искал и не иска да вкарва в "лоното на православието".
Ето например резултатите по възраст и вероизповедание за Област Смолян:
http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R10.aspx?OBL=SML
Тези 29001 лица, които са посочили, че са мюсюлмани, те ли са "приобщените в лоното на православието" ??? ??? ???
Моля за обективност и коректност, когато се правят подобни изводи. В противен случай е излишно да се водят дискусии.
PNK2003:
Как да има графа "помак" в раздела за ЕТНИЧЕСКА ГРУПА, когато официално признат от държавата "помашки етнос" не съществува ??? Това, че една част от помаците твърдят, че подобен етнос съществува, това не означава, че той следва да бъде признат официално за такъв само въз основа на въпросните твърдения. Въпреки това, правото на самоопределяне на тази част от помаците, които считат, че са част от отделен етнос, различен от българския, в действителност не е накърнено. В преброителните карти съществуваше възможността всеки свободно да се самоопредели в графа "Друга" като конкретно посочи към каква етническа група принадлежи.
Aslan Türk:
--- Quote from: PNK2003 on August 26, 2011, 17:18 ---Хат, Мисля, че не си прав в случая. Никой никого не е искал и не иска да вкарва в "лоното на православието". Ето например резултатите по възраст и вероизповедание за Област Смолян:
http://censusresults.nsi.bg/Reports/2/2/R10.aspx?OBL=SML
Тези 29001 лица, които са посочили, че са мюсюлмани, те ли са "приобщените в лоното на православието" ??? ??? ???
Моля за обективност и коректност, когато се правят подобни изводи. В противен случай е излишно да се водят дискусии.
--- End quote ---
А известно ли ти е. Че има мнозина Помаци който са забегнали от родните си краища, е заради оказан административен натиск.
Не само ДПС притискат хората с административни мерки, но и всякакви други.
Едните притискат хората за да гласуват за тях, а другите ги притискат за да се пишат българи, да приемат християнството, и все такива неща се случват.
Не случайно червеният поп Боян Саръев, на година приобщава към християнството десетки Помаци, под внушението на политически партии, и най-вече на невидим административен натиск.
Проучи как седят тези неща, и тогава заявявай че няма християнизация на това Мюсюлманско Помашко население.
На мен лично са ми го споделяли Помаци, в компания, с многото увещания и уговорки да не казвам на никого, а преди това не ме питай как съм ги накарал за да се отпуснат и да проговорят пред мен.
Поне имената им да не им издавам са ме помолили.
Доста потайнствено е, но си е реален факт.
PNK2003:
Мухаммед,
Какво предлагаш да проучвам - дали има "християнизация на помашкото население" и административен натиск в тази връзка ??? Ако твърдиш подобно обстоятелство, моля да го докажеш. Посочи конкретен пример, като естествено не е нужно да цитираш имена и други лични данни. В противен случай тезата ти е несъстоятелна. Освен това, дори да има случаи на лица, които са си сменили вярата в наши дни, то категорично не може да се говори за принуда. Правото на изповядване на религия е неприкосновено и се гарантира от основния закон в страната.
И как така помаците, които са издържали на всичките страдания по време на възродителните процеси и кръщелките за период от повече от сто години и въпреки това не са си променили религията, изведнъж в наши дни масово са подложени на "християнизация" от толкова страшния "червен поп" и то под внушението на политически партии ??? На това твърдение не може да повярва и малко дете...
Призовавам още веднъж да бъдем обективни и да не се публикуват манипулативни твърдения.
П.С. И аз познавам много помаци, но от един дори не съм чул, че някой в наши дни се опитва да ги "християнизира"...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version