Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (11/325) > >>

KaraIbrahim:

--- Quote from: Балканджия on September 19, 2010, 11:09 --- Хадж, защо говориш на аба? Много добре знаеш, че хората в цяла България, които са далеч от Родопите даже и не подозират, че в Смолянско има помаци, поради това че помаците там са с български имена и българско самосъзнание и по нищо не се отличават от християните. Аз лично съм разговарял с мои приятели върнали се от почивка в Смолянско и ми казват следното "Ама там нямаше никакви помаци, ние не видяхме нито един''. Така че ако обичаш спри с евтината пропаганда. Капиши?

--- End quote ---

Балканджи,приятелю,Хадж не говори на аба.Тук,в София поне по веднъж месечно ми се случва подобна история-да слушам 10 минути как в родния ми край има помаци и негативни неща за тях.Искрено се забавлявам с реакциите на събеседниците ми,когато им обясня,че и аз съм помак.Този шок автоматично изтрива насажданите им с години представи за нас.Очевидно хората,неживеещи в региони с компактно помашко население имат представа за нас като за хора с чалми и ятагани. ;D 

Хайри Лошев:
Също така, ще спомена старинната библиотека в с. Чепинци, в която се помещават много старинни книги събирани от различни места в Родопите, но няма как да не спомена за един Коран, датиращ от преди над 600 години.  Библиотеката се помещава в джамията в с. Чепинци, общ. Рудозем и всеки заинтересован може да я посети. 

pomakinia:

--- Quote from: KaraIbrahim on September 19, 2010, 12:10 ---    Този шок автоматично изтрива насажданите им с години представи за нас.Очевидно хората,неживеещи в региони с компактно помашко население имат представа за нас като за хора с чалми и ятагани. ;D

--- End quote ---

КараИбрахим, според мен ти каза нещо много, много важно.
Докато българите не срещнат жив помак, не си поговорят с него, не се прегърнат като приятели, колеги, комшии... дотогава ще има и недоверие между хората и неправилни представи за помаците.
Аз затова и на някой друг тук във форума казах, че всеки сепаратизъм, всяко капсуловане, всеки опит помаците да бъдат държани в "резерват" е лошо нещо и не трябва да го допускаме.
Религията не може да е пречка ти и аз да бъдем приятели. Приятелството има съвсем други измерения. Права ли съм?

Тоска:

--- Quote ---там са с български имена и българско самосъзнание
--- End quote ---

Хо, там има нелолку помаци койту низнаят себе си ама ейсва низначь вру миллет ищат да чувстват кату тех.  Дезна там има ли друг избор ама сигурен сам нашата люде ша найдат себе си. Га други жухани.

KaraIbrahim:
     Религията никога не е била пречка за формиране на приятелство.
  За последното обаче е задължително взаимното уважение и добрия тон.И много други неща,като една торба сол,изядена заедно.
Именно тази торба сол,изядена заедно от съседи мюсюлмани и християни в Родопите не позволява на никой християнин да каже на помака:"Ти си българин!".Защото знае как съседът му ще го приеме.
  Между другото,моята баба,която беше много начетена жена и която някога беше позната в целия Чеч ми е казвала:"Между нас разликата е колкото лукова люспа,но все пак си я има"

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version