Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
oxyuranus:
--- Quote from: husein on August 27, 2011, 12:53 ---Oxyuranus!Аз пък излагам тезата,че помаците не говорят български език, а и в България не се говори този език,може би да се говори във Татарстан (Волжска България)!Езика който се говори от помаците е славянски!И друго сегашните християни започват да се именуват българи 18 век,както и помаците (под тези имена),като се взаимста името на на народ живял 800 г преди това.И сега много хора слагат знак на равенство между славяни и българи което не е истина!Ние имаме общо с волжските българи и тя е вярата!Ако обичаш преведи ми какво пеят,че не ги разбирам?
Барадж - Булгар Иле
--- End quote ---
husein , преди да напишеш нещо такова поне малко прочети-сега литература , а и информация из интернет колкото искаш. Тезата ти за езика е напълно несъстоятелна-първо един език не може да остане непроменен в продължение на толкова много време-той изпитва влияния от всички заобикалящи го народи и от тези, с които е културно свързан. при масовото навлизане на английски думи в българския език днес-някои от тях нямат български аналог, други се употребяват защото хората "Така ги кефи" , значи ли , че след 100 години някой ще каже-те употребяват английски думи, значи са англичани. По въпроса за българския език-защо смяташ, че единствено в татарстан се говори български език, има ли изследвания за това, научни публикации, проучвания доказващи, че там се говори български? Ако има посочи ми ги.
Другото ти твърдение , че: "сегашните християни започват да се именуват българи 18 век" е пълна глупост.
Два примера: Чаталарски надпис на хан Омуртаг: " Кан ювиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана Плиска, той направи аул на Туча [р. Тича] и премести войската си срещу гърците и славяните. И направи изкусно мост на Туча заедно с аула и постави в този аул четири колони и върху колоните постави два лъва. Нека бог даде на поставения от бога владетел, като тъпче добре с нозете си императора, докато Туча тече и докато [слънцето сияе], като владее над многото българи и като подчинява враговете си, да проживее в радост и веселба сто години." Ето ти пример за българско самосъзнание преди приемането на християнството.
Битолски надпис на Иван Владислав: " През лето 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото" .
И пак не разбрах твоята теза какви са помаците-добре- да кажем , че говорят славянски език, а те самите какви са?
skoti3:
--- Quote from: husein on August 27, 2011, 16:09 ---Skoti3,българин е едно славянин съвсем друго!По твойта логика защо не сте взели името траки , като и те са живели по тези земи,както и българите( за мен не съществува термин прабългарин това е смешно,този термин е измислен за да се отличат истинските българи със тези които сега се наричат така).А относно ДПС, аз мисля ,че тя е ваша партия а не наша!Те са част от ДС както и другите партии, които съсипват народа повече от 20 години!
--- End quote ---
Българите и славяните са били различни преди 9 век. Когато са дошли българите на балканите, траките са почти претопени към славяните. Използвам термина прабългарин, заради такива тук, които като кажеш българин те асоцира със същите по Аспарухово време, което не е така. Днес населението е смесица между славяни и българи. И кажи като не е така, кой е истински славянин днес и кой истински българин ? Може ли да отговориш на този въпрос ? И само в наша защита да кажа, че през комунизма е имало доносници мюсюлмани, които са използвали облагите на комунизма както и християни, които са нямали нищо общо с ДС и са страдали от тях. Защото чета, че се опитваш едва ли не с ДС да асоцираш немюсюлманите.
Колкото до ДПС и аз ще ти говоря на ние и вие ? Като не е ваша партия както казваш, тогава защо на изборите в голямото си мнозизнство гласувате за нея( не говоря лично, а по принцип) ? Не го казвам, за да проповядвам някъква политика, а като въпрос ?
Прав си, че всички партии са от ДС и съсипват народа през последните 20 години, но това наша, ваша партия ме шокира направо.
husein:
А ти ми кажи какви са българите?За хан Омуртаг казах ама ти не четеш,че е българин,който днес го наричате прабългарин!А за езика той се променя ама не може чак пък толкова, да са останали 50 български думи от които повечето имена и да се нарича български?А помаците са помаци това име се появява 18 век и не съм го измислил аз!А ако не знаеш кои са попитай в някои християнски села съседни на помашките и те ще ти кажат!И ние сме смес от различни народи само ,че си имаме самостоятелно име,което не е взаимствано както е бъргарското,руското,гръцкото и т.н.!
oxyuranus:
husein , аз питам теб, кои са помаците. Кажи ми ти какво мислиш-ти се самоопределяш като помак, ти твърдиш, че помаците не са българи и че не са били българи, ти твърдиш, че сте смес от различни народи-посочи кои народи са се смесили, за да се образува помашкия етнос, кога помаците са приели исляма? Прости въпроси-отговори им. След като твърдиш нещо-първо го кажи ясно, после опитай да го докажеш -не се измъквай с фрази от типа на : " помаците са помаци " , "А ако не знаеш кои са попитай в някои християнски села съседни на помашките и те ще ти кажат!" Бъди сериозен!
ibrahim65:
Аз Аз Аз Аз АЗ СЪМ ПОМАК И НЕ СЪМ БЪЛГАРИН АЗ СЪМ ПОМАК
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version