Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (105/325) > >>

MUSALA:
Аз също се определям като Помак това колкото да ви харесва или не но аз със това се гордейя.
Но не се чуствам задължен да се доказвам на никой който не ме приема си е негов проблем.
Тук се доказа че чисти Българи няма и че християнството е наложено със сила за съжеление са избити доста кадърни Българи и боляри за едно нищо.
За това нещо искам да благодаря на Ибрахим65 който с неговото постоянство доказа че в България винаги всичко е било искуствено преувеличено и наложено със сила.
.

skoti3:
Абе Мусала нищо ново не е това. На хората в България им е ясно, че при покръстването при Борис I е имало елементи на насилствено налагане на християнството, не знам как точно сте го доказали, сигурно само с приказки. И кой е спорил казвал, че е имало чисти българи, това го говорите и го създавате на дневен ред такива като теб. Какво значи чисти българи- днес хората тук са смесица предимно от славяни и дунавски българи. Никой не говори, че сме чист народ. По това свидетелстват външните белези както при християните, така и при мюсюлманите. Може да не ти изнася, но е така. Иначе на инат всеки може да се определя както си иска. Темата е за произхода на помаците и за това дали са били част от останлите хора по тези земи. И друг факт за това, че тези хора по тези земи не са различни е, че в Родопите има и мюсюлмански в съседство с християнски села. Темата въобще не е за това как един човек трябва да се самоопределя.

PNK2003:
Няколко пъти повтарям да се уточни какво означава понятието "българи". 

Мисля, че в случая следва да говорим за българите като представители на българския народ, формиран през вековете в резултат на сливането на различни общности (древни българи, славяни, траки, гърци, кумани и други).  В тази връзка понятието "чист българин" не е коректно.

При това положение би следвало да се разисква дали помаците са част от българския народ и в този смисъл дали могат да се нарекат българи.  В предишно мнение посочих, че според мен помаците са част от българския народ, тъй като се касае за етнографска, културно-религиозна общност.  Естествено всеки има право да се самоопределя.  Тези, които твърдят, че не са българи, т.е. че не са част от българския народ, моля да посочат към кой народ принадлежат.   

ibrahim65:
PNK2003 какво и как да ти го кажа бе аркадаш да ме резбереш казваш че си казал няколко пъти А аз хиляда пъти но все таия нито ти ме разбираш нито аз теб.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се разбира мнозинство от хора чаливяци който се самоупределят като етност етност бе етност по различен от другите етноси Българи  Турци Гърци Македонци Албанци и т.н.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се знае че населяват доста голяма площ от  България  Турция Гърция Македония Албания и т.н.
Когато се каже думата ПОМАК то трябва да се знае че тези чаливяци си имат бит и култура и фолклор разбирасе по надол ще ти пусна една песен опитай се да я разбереш защото записът е лош но това е ПОМАШКИ фолклор присъщен само на нас ПОМАЦИТЕ.
http://www.youtube.com/watch?v=u6v1BvHoVb8&feature=player_embedded#

PNK2003:
Ибрахим65,
Опитваме се да водим дискусия по зададена тема.  Нормално е, за да се получи такава дискусия, да се задават въпроси и обсъждат различни теории, но същевременно с това трябва да се уважава мнението на събеседника.  Първоначално аз изложих своето виждане по темата, а впоследствие зададох конкретен въпрос и получих отговор от теб по същество.  Разбирам, че ти считаш помаците за отделен народ (етнос).  Може ли тогава да ми отговориш например гораните и торбешите към кой етнос (народ) принадлежат  ???

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version