Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (12/325) > >>

Nazmi:

--- Quote from: KaraIbrahim on September 19, 2010, 12:10 ---    Балканджи,приятелю,Хадж не говори на аба.Тук,в София поне по веднъж месечно ми се случва подобна история-да слушам 10 минути как в родния ми край има помаци и негативни неща за тях.Искрено се забавлявам с реакциите на събеседниците ми,когато им обясня,че и аз съм помак.Този шок автоматично изтрива насажданите им с години представи за нас.Очевидно хората,неживеещи в региони с компактно помашко население имат представа за нас като за хора с чалми и ятагани. ;D 

--- End quote ---
Така е,и в днешно време особено в по големите градове  думата" помак“ звучи в гражданите нещо съвсем лошо до момента в който отидат до Брезница,Корница,Рибново,Туховища..видят с очите си  гостоприемството на помаците.!

pomakinia:
Мисля, че много торби сол са изяли заедно християни и мюсюлмани, които живеят на обща територия.
И нямам нищо против разликите, па дори да са колкото кромидова люспа.
Разликите правят живота още по-шарен, ще е много грозно и скучно, ако всички сме еднакви.
Аз съм за равнопоставеност на хората. Че всеки човек си има своето място под слънцето и своето право на съществуване и самоопределение.
Не мога да си обясня например следното. Сигурна съм, че ако някой помак приеме християнството, тук ще го направите на пух и прах. Защо? Този човек няма ли право на самоопределение? Той малоумен ли е, та други хора трябва да му казват какво да прави.

Освен това получавам непрестанно предупреждения от модераторите, че се държа нагло и внасям раздори в сайта. Аз нямам съзнанието, че се отнасям с неуважение към някого в този сайт. Нямам и усещането за нагло държание, напротив, спазвам правилата на форума и винаги ще ги спазвам. Ако някой модератор ме банне, то няма да е поради причина, че не спазвам правилата, а просто защото той няма да е съгласен с това, което казвам. Което ще си е цензура, ама нейсе. Надявам се, да не се стига до там.

Готова съм да се извиня, ако съм накърнила чувствата на някого, но и няма да се съглася, че ще говоря само това, което се харесва на модераторите.

Хайри Лошев:
Един интересен факт за град Мадан. Всеки знае, за това, че Мадан, Рудозем и околностите са богати на руди, но знаете ли от къде произлиза името на гр. Мадан - от арабски - "маден" на арабски означава руда. 
  А за надгробните камъни - когато се прави изкопа на Главна дирекция на Горубсо в гр. Мадан е открит надгробен камък, датиращ от преди 700 години, надписан в чисто арабски стил. До колкото знам такива камъни се "подвизават" в НИМ, но с малки резерви, защото един такъв в с. Старцево изчезна безследно, след като се извести НИМ за местонахождението на разкопките.
  Мисълта ми е, че трябва да търсим произхода на помаците, още във времето на първите ислямски емисари, които датират от времето на хан Тервел.

Хайри Лошев:
Половината от помаците (та може и повечето) са приели християнската религия (не буквално, разбира се), но погледнете имената, порядките, начинът им на живот - по нищо не се различават. Не ме разбирайте погрешно - не ги осъждам, просто искам да кажа, че всеки сам определя какъв е, но по-скоро делата, а не думите го определят. 

pomakinia:

--- Quote from: Хайри Лошев on September 19, 2010, 12:47 ---Половината от помаците (та може и повечето) са приели християнската религия (не буквално, разбира се), но погледнете имената, порядките, начинът им на живот - по нищо не се различават. Не ме разбирайте погрешно - не ги осъждам, просто искам да кажа, че всеки сам определя какъв е, но по-скоро делата, а не думите го определят.

--- End quote ---

Аз пк познавам помаци, които съвсем буквално са приели християнската религия и се надявам, че това не е било направено насила против убежденията им.

Що се отнася до начин на живот и порядки, трябва да сме честни и да си признаем, че повечето хора в България изобщо не са религиозни. Това е резултат до голяма степен от 50-те години комунизъм. Но има и друго - напоследък хората започнаха да слагат на децата си такива имена, че да са универсални, т.е. ако един ден детето им отиде да учи в Англия или в Германия, или в Испания, името му да не е странно за останалите и да могат лесно да го произнасят. И това си е част от един процес, който обединява хората, а не ги разделя. Границите между хората нямат бъдеще. Разлики ще има, но не и граници. Така мисля.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version