Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
canet:
Chestat ramazan bairam na vsichki :)da ste jivi i zdrave i vseki den da e kato dnes6niq.
ibrahim65:
От тук тръгва всичко и никой не може да го спре от тук тръгва истината и ние ПОМАЦИТЕ сме една част от тази истина както казва хазрети Хамза -АЛЛАХ е толкова голям че между четири дувара не може да се побере-А аз допълвам че той е в сърцата ни и той е пътеводителят ни и затова сме тук затова ще успеем толкова е обширен че може да огрее всички ни толкова е общителен че може да преобщи всички ни толкова е добър че ще прости на всички ни само да го видим само да го следваме само да го помолим.
Cagri Filim Etkili Sahne
Hz Hamza
ibrahim65:
Въпросът за историческия корен на помаците и техния език привлича вниманието на всички.Кои са така наречените помаци и откъде произлизат? Въпроси, за които писаната история няма точен отговор. Днес хората, които се самоопределят като помаци, са пръснати из целия балкански полуостров.
Народ, изгубил корените си в десетки исторически справки и междудържавни отношения. Хора, пръснати в различните краища на Балканите.
Днес помашки общности има във всяка балканска държава.
У нас те са предимно в родопската област.
В Македония са в западните части на страната.
При преброяването в Гърция през 2001 година 36 хиляди души в областите Ксанти, Родопи и Еврос са се самоопределили като помаци. Съгласно Лозанската спогодба през 1923 година Турция изселва в Гърция християнски семейства. По обратния път - от Гърция към Турция се преселват хиляди мюсюлмани.
Вихърът на историята отдавна е затрил ясния спомен за миналото на тези хора.
Някои от тях имат роднини по целия Балкански полуостров. Връзките с тях обаче са потънали в бездната на времето.
Полската работа, грижата за поминъка и децата днес са заличили всички предразсъдъци, етнически и верски спорове през годините.
ibrahim65:
Има неща за който не може да се мълчи има неща който трябва да се нарекът с собствените им имена има неща пред който не можиш да си затваряш очите или ушите защото ставаш съпричастник.
-Случвало ли ви се е да проклинаш някого и да не съжеляваш за това.
-Случвало ли ви се е няква мисъл да не ви напуска и да не ви дава мирът с месеци.
-Случвало ли ви се е пред нещо думите да избледняват а мисълта да замръзва.
-Случвало ли ви се е да гледаш нещо с часове и да не можиш да направиш нищо.
-Случвало ли ви се е една снимка да ви говори с часове с нейните нюанси да заклеймява случилото се в теб че да замръзва мисълта ти.
Знам че историята се пише от хора знам че се отвращавам от историята защото историята се повтаря знам че има хора който се гордейят с историята си колкото и да е отвратителна тя.
Що за хора са тези който са са възползвали от безсилието на другия да налагат себе си да възраждат да преобщават но когато са бесилни да казват че сме братя ПОМАЦИТЕ на такива им казват много простичко от Аллах да им дойде.
За съжеление и аз тук не мога да кажа какво мисля за тях но мисля че Аллах им е достатъчен и че историята не се пише само от тях.
Като гледам тази снимка се отвращавам в пълният смисъл на думата.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg
На мюсюлманите не е дадено да проклинат но аз със всичката си ненавес проклинам испълнителите и за случилото се и не съжелявам за това.
http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg
Като гледам тази снимка та си мисля за думата ГЯУР може би е имало причина да се измисли.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg
oxyuranus:
Ибрахим 65, не тръгвай пак по този път-с омраза и припомняне на сторени злини нищо няма да постигнеш. Сега някой след теб ще сложи снимки на башибозуци и ще каже , че само като ги види разбира защо е измислена еди коя си дума, ще сложи снимки на черепите от Батак и бесилата след априлското въстание и така ще се въртим по спиралата на извършени насилия едни спрямо други и доникъде няма да стигнем. Ако имаш да кажеш нещо по темата: "Помаците са били българи или не ? "-казвай го.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version