Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
5Я:
--- Quote from: gece yolcusu on September 19, 2010, 18:23 ---Да но повечето само привидно ги мислим за християни, а за сватби и погребения си търсят ходжата - то кръвта вода не става!
И колкото и да не им се иска на много хора - исляма се завръща с пълна сила!
--- End quote ---
Ако става въпрос за смолянско,ходжите почти никой не ги търси за сватби.Начина им на живот не е особенно мюсюлмански,но това е друг въпрос.Да не бъркаме религията със самоопределението,пак.
Например,мой познат,младо момче на 25 г.,всеки ден се кланя по няколко пъти,не се срамува и не крие,че е помак,но ако му кажеш,че не е и българин,ще ти се изсмее в лицето :).
Пък тука в Смолян,много добре знаем как се завръща исляма,нали края ни е един от най-бедните,хората се подвеждат лесно......
gece yolcusu:
--- Quote from: 5Я on September 19, 2010, 19:42 ---Например,мой познат,младо момче на 25 г.,всеки ден се кланя по няколко пъти,не се срамува и не крие,че е помак,но ако му кажеш,че не е и българин,ще ти се изсмее в лицето :).
--- End quote ---
На протестния митинг свързан с главния мюфтия, мюсюлманите протестираха на повечето места развявайки българския флаг. Това показва, че мюсюлманите в България имат съзнанието на български граждани. Но проблема, който се натрапва тук във форума и то не от вчера, както и заглавието на тази тема, винаги се използват в грешен предтекст асоцийрайки и приравнявайки израза, "български помаци" да прилича или звучи или разбира, /не мога да намеря точната дума/, като "християнски помаци", от което следват всичките спорове. Съзнателно или не, винаги се омесват понятията за етност, националност, религиозност. Много от съфорумниците използват именно това, само и само да се изтъква християнско потекло на помаците. Те си знаят кои са - не сме тук от вчера.
--- Quote from: 5Я on September 19, 2010, 19:42 ---Пък тука в Смолян,много добре знаем как се завръща исляма,нали края ни е един от най-бедните,хората се подвеждат лесно......
--- End quote ---
Точно - лесно е, но защо? Защото един измъчен и истрадал народ, мачкан години наред, и загубил собствената си визия и единтичност, търсещ светлина в тунела, лесно може да прозре кой е верния път за избавление от бедността и мизерията. Не е трудно и ние да се сетим че това е вярата, а няма градивност във вярата ако не я крепи утвърдило се учение като религията.
deniz7:
--- Quote from: Süleyman on September 19, 2010, 17:00 ---Венци, какво намекваш. Събуди още много въпроси в мен
--- End quote ---
Suleyman незнам какво толкова те учудва, навярно си чул за 4те вагона изгорен османски архив? сигорно там сее криел отговора на всичките ти въпроси, а версии много документи бол, и несе учудвай че е имало ислям тук още преди турците, според факти много племена от куманските турци са се заселили в родопите още през 1087г и помаците са техни наследници но ми хареса твоето заключение- В заключение бих казал, че налагането на етикет над всички помаци, че са еди какви си е дискриминация и потъпкване на човешките му права. В нашата история има много неразгадани тайни, които още дълго време ще са забулени. До тогава нека всеки се самоопределя за такъв какъвто се чувства в сърцето и душата си. Ще дойде време всеки ще знае какъв е но не се знае до тогава дали ще сме хора, каквито сме били някога и каквито сме сега. Може би когато това време дойде, нашият бог ще са парите, колите, еврото, долара и това какви сме хора, какви са били нашите предци, за какво са се борили те няма да ни вълнува!...
5Я:
--- Quote from: gece yolcusu on September 19, 2010, 20:28 ---На протестния митинг свързан с главния мюфтия, мюсюлманите протестираха на повечето места развявайки българския флаг. Това показва, че мюсюлманите в България имат съзнанието на български граждани. Но проблема, който се натрапва тук във форума и то не от вчера, както и заглавието на тази тема, винаги се използват в грешен предтекст асоцийрайки и приравнявайки израза, "български помаци" да прилича или звучи или разбира, /не мога да намеря точната дума/, като "християнски помаци", от което следват всичките спорове. Съзнателно или не, винаги се омесват понятията за етност, националност, религиозност. Много от съфорумниците използват именно това, само и само да се изтъква християнско потекло на помаците. Те си знаят кои са - не сме тук от вчера.
Точно - лесно е, но защо? Защото един измъчен и истрадал народ, мачкан години наред, и загубил собствената си визия и единтичност, търсещ светлина в тунела, лесно може да прозре кой е верния път за избавление от бедността и мизерията. Не е трудно и ние да се сетим че това е вярата, а няма градивност във вярата ако не я крепи утвърдило се учение като религията.
--- End quote ---
Аз също мисля,че помаците са с християнско потекло.Но по-важно е какви се чувстават днес."Български помаци" си е правилен израз според мен,какво ни различава от останалите българи-исляма,религията.И за всички ни е по-добре,така мисля,тази граница да се прескочи,а не да се строят стени върху нея!:)
Да,изстрадалия народ лесно може да прозре правилния път,колкото и лесно може да се заблуди.Вярата в Бог,вярата в себе си и т.н. могът да ти дадът сили да преодолееш какви ли не трудности,безспорен факт.
Но не малко помаци в смолянско се укрепват във вярата срещу няколко стотин лева,ежемесечно.;)На такова измъкване от мизерията и беднотията,благодарение на религията,ставаме свидетели и за никого не тайна тук.Такова е завръщането на исляма,в нашия край...
Kaplan:
--- Quote from: deniz7 on September 19, 2010, 21:30 ---Suleyman незнам какво толкова те учудва, навярно си чул за 4те вагона изгорен османски архив? сигорно там сее криел отговора на всичките ти въпроси, а версии много документи бол, и несе учудвай че е имало ислям тук още преди турците, според факти много племена от куманските турци са се заселили в родопите още през 1087г и помаците са техни наследници но ми хареса твоето заключение-
--- End quote ---
Deniz, аз с всеки ден се обърквам още повече и се питам - кой съм, какъв съм, какви са били предците ми... В този забързан живот нямаме време да се замислиме над това. Новината, като тази (за унищоженият османски архив) ме карат да се ядосвам и не мога да пиша така.
Животът си върви... а в нас с всеки изминал ден изникват нови и нови въпроси ...!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version