Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (16/325) > >>

Kaplan:

--- Quote from: 5Я on September 19, 2010, 21:39 ---Аз също мисля,че помаците са с християнско потекло.Но по-важно е какви се чувстават днес."Български помаци" си е правилен израз според мен,какво ни различава от останалите българи-исляма,религията..

--- End quote ---

5я не зная защо сте толкова уверена в думите си... Виждали ли сте помаци. Ако е така защо си мислите че само религията ги дели от българите. Незнам!
 Ако сте помакиня от Смолянско, то положението е друго - вие от Смолянско сте напълно различни от нас. Незная на какво се дължи тази разлика. Не искам да говоря за неща в които не съм сигурен. Ако вие от смоленско се чувствате българи, то няма какво да кажа - това е ваше решение. Ако пазите в родовата си памет, че някога предците Ви са били българи, то немога да ви осъждам и да говоря друго за вас.  Значи сте българи и това е!  Но ако, сте изяснили за вас истината че сте еди какви си, то не е редно да налагате вашата теза  над всички помаци. Всеки говори сам за себе си.

gece yolcusu:

--- Quote from: 5Я on September 19, 2010, 21:39 ---Но не малко помаци в смолянско се укрепват във вярата срещу няколко стотин лева,ежемесечно.;)На такова измъкване от мизерията и беднотията,благодарение на религията,ставаме свидетели и за никого не тайна тук.Такова е завръщането на исляма,в нашия край...

--- End quote ---

Да, спекулира се не от вчера, че се дават пари за носене на забрадка - макар, че само ние мюсюлманите си знаем как издържаме джамийските вакъви - да не се опразнят и от къде идват парите за редица дейности - но това е друг въпрос.
Аз ще предложа на тези многознайковци да се пробват - примерно ако жена взима сто лева за носене, нека те предложат повече да видим дали някой ще свали забрадката и тогава нека говори - иначе без доказателства всичко е фалш.

isa71:

--- Quote from: 5Я on September 19, 2010, 21:39 ---
Но не малко помаци в смолянско се укрепват във вярата срещу няколко стотин лева,ежемесечно.;)На такова измъкване от мизерията и беднотията,благодарение на религията,ставаме свидетели и за никого не тайна тук.Такова е завръщането на исляма,в нашия край...

--- End quote ---
Ти видял ли си ,с очите си ,някои да дава пари на някого?
Или само пускаш димки ,като  Петер

:
Пари не съм видяла лично,кой кому дава.Но не е много трудно да си направиш изводите,като им видиш арабските одежи,не типични за нашите географски ширини.Не искам да обидя никого,не го казвам с лошо чувство,но в Неврокопско "вода да им носят ",дето се вика.
В Смолян няма човек,който  да каже,че те не получават пари от арабски фондаций.А щом се носи такъв слух в малък град,значи е най-малко на 50% иситина.Преувеличаването може да е само в броя на стотачките. ;)

:

--- Quote from: Süleyman on September 19, 2010, 21:50 ---5я не зная защо сте толкова уверена в думите си... Виждали ли сте помаци. Ако е така защо си мислите че само религията ги дели от българите. Незнам!
 Ако сте помакиня от Смолянско, то положението е друго - вие от Смолянско сте напълно различни от нас. Незная на какво се дължи тази разлика. Не искам да говоря за неща в които не съм сигурен. Ако вие от смоленско се чувствате българи, то няма какво да кажа - това е ваше решение. Ако пазите в родовата си памет, че някога предците Ви са били българи, то немога да ви осъждам и да говоря друго за вас.  Значи сте българи и това е!  Но ако, сте изяснили за вас истината че сте еди какви си, то не е редно да налагате вашата теза  над всички помаци. Всеки говори сам за себе си.

--- End quote ---
В смолянско определено се определяме като българи.Повечето хора които познавам,а те не са никак малко смятат,че и потеклото ни е българско.Но не искам да налагам на никого нищо.Всеки си решава сам за себе си.В смолянско единствено религията я приемаме за разлика между помаците и българите-християни.За това казах,че е по-добре и за помаците и за християните,тя да се преодолее.Незнам до какво добро,би довело едно "затваряне" и "капсулиране"?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version