Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (154/325) > >>

ibrahim65:
 Rasate 'ЧЕ ТИ МОЖИШ ДА ПОТРАЧИШ ДО КАДЕТО СИ ИСКАШ СИ ЗНАЕШ И ЧЕЕЕЕ НЕ ТИИИ УИДИСУВА И ТОВА ЗНАЕШ ИИИ ЧЕ НЕ СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ДОКАЖИШ ЧЕ ПОМАЦИТЕ СААА БЪЛГАРИ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕ НЯМА ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ В ЦЕЛИЯТ СВЯТ И ТОВА ЗНАЕШ И ЧЕЕЕЕНИ ОТКРАДОХТЕ АМА ВДЕЙСТВИТЕЛНО ОТКРАДАХТЕ ФООЛКЛОРА ИИИ ТОВА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ И ЧЕ И ТИ НЕ СИ ЧИИИСТТТ БЪЛГАРИН И ТОВА ПЕРФЕКТНО ГО АМА ГО ЗНАЕШ И ЧЕ НЕ МОЖИШ ДА ВИДИШ ЕДНИ СНИМКИ КОЙТО ИБРАХИМ АГА АЗ СЪМ НА 22 АМА НЕИСЕ ДА СЪМ АГА ГИ ПОБЛИКУВА 5 ПЪТИ И ДОКАЗА ЧЕ ПОНЕ ПРЕДИ 100 ГОДИНИ СМЕ БИЛИ ПОМАЦИ

ibrahim65:
                                                     Гледай бе расате бе какъв си незнам ако ТОВА са българи.

и http://www.youtube.com/watch?v=JeSx1QweB04&feature=player_detailpage#t=92s

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on September 07, 2011, 22:58 ---                                                       Rasate А А А това не мен попитай  българите  българите  българите.

"....О, НЕРАЗУМНИЙ И ЮРОДЕ, ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БОЛГАРИН...."
Аз Аз Аз лично не съм тази милост Аз не се срамувам ДА се наричам ПОМАК пълна радост е за МЕН.
Толкова ли е опасно да има ПОМАЦИ  Бьлгария това не мога да разбера в Гърция има в Турция също от какво та е страх бе БРАТ.
Другото което ЕЕЕЕ че ПОМАЦИ имааааааааа от Адана  дооооооооооо  Белградо беееее БРАТ интересно ТЯХНОТО мнение бе БРАТ.
Rasate.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

--- End quote ---

Защо да ме е страх от помаците-даже се радвам за тях,като част от нас.
Ще се радвам още повече,ако се обединят навън-и в Гръцко и в Турско-защото обединени  ще запазят нашите обичай и език.
Помаците са българи изповядващи исляма-така ги възприемам аз-и се радвам да ги има,като част от многообразието на българският етнос-защото наистина ние сме една доста различна,но и същевременно доста еднаква група.
Сред нас има представители на различни религии-Православни,Староверци,Католици,Павликяни и мюсюлмани,които макар и да се различават в празниците имат доста общи само български си празници като ХИДРЕЛЕЗ(Едерлез)-ГЕРГЬОВ ДЕН,да кажем.

Някой от помаците възприемат името "българин" като запазено само за християните-не е така.
По този начин и сърбите изместиха с локалното име македонец-по общото българин.
Българин е име обхващащо различни етнографски(Шопи,тракийци,северняци,балканджии,родопчани) и религиозни общности(Помаци,католици,староверци,православни,павликяни и пр.) с еднакви белези.

Дори помаците е по общо име обхващащо различни етнографски общности с един общ белег-религията-балканджии(ловешките и Тетевенските помаци)Чечлии,Ахряни,гаджели,бабечани,скечлии и т.н.

Затова помаците се класифицират само по един белег-религията и се водят като религиозна общност-тъй като обхващат различни етнографски групи носещи белези характерни за района в който живеят -т.е. характеризиращи се с свой диалект,фолклор и традиции.
С две думи помаците от балкана са толкова балканджии,колкото и християните от Балкана-т.е. носят белези и на съседите си християни по район-диалект,общи обичай и традиции,общ фолклор,но се различават от тях по религията и всичко което носи тя-ритуали и религиозни обичай.

Ако не си вникнал в това-не знам в какво друго.

Поздрави.

Прочети това.

http://makedonskatribuna.com/PomaksGreecearticle.pdf

ibrahim65:
                    А ти гледаи това докато аз чета и за моя радост това неможиш да го промениш.

http://www.youtube.com/watch?v=0WdP1kxvZZY&feature=player_detailpage#t=4s

tersid:

--- Quote from: oxyuranus on September 06, 2011, 22:17 ---В източния свят-Византия, България Сърбия има много  по голяма търпимост към религиозните различия отколкото на запад. За времето от 9 ти до 14 ти век в България са засвидетелствани само два църковни събора срещу еретици-на Борил и Иван Александър, при които наказанията са били основно анатема и изгонване от пределите на страната.  Така че противопоставянето еретици-правоверни на практика отсъства. Православния изток е свикнал с еретици и различни и един в повече или по-малко не прави впечатление. Затова няма Инквизиция, няма религиозни войни.
Уточни, моля те  кога тези предци не са били православни-преди идването на османските турци или след тях и ако не са били православни какви са били.

--- End quote ---
Мразя да говоря с предубедени хора,но тъй като генетично съм високопланински жентлимен ,намирам за задължение да ти отговоря, макар и да ми е неприятен разговора.
Добре,засвидетелствени са само два събора против неправославните в България, а колко не са засвиделствувани, и какво се е случвало между съборите,а колко са засвидетелствани във Визанития ,известно ли ти е , защото е известно ,че помаците изключително са живели във Византия,а не във България.
А, приказките от сорта ,че православното християнство е китка във сравнение със средновековния католицизъм са елементарни и най вече самозаблуждаващи по отношение на толерантноста на православието. Даже напротив , едни от най големите гонения на ересите са проведени точно във Византия, респективно и в България като бледо копие.Защо ли смея да казвам такова нещо. елементарно  е обяснението ,но тъй като ти отговарям със въпроси ,попитай се защо днешните католици не приеха исляма в 16 век ,или защо не приеха православието ,защото то също е било опция .Същото се отнася и за нас ,защо не приехме православието ,след като в онова време 16 в.и то е било опция.И тогава ,може би ще ти стане ,ясно ,че във времето на Средновековието религиозната принадлежност е била основния белег на етноса , тоест ,в тоя ред , нито ние помаците ,преди да приемем окончателно Исляма сме били българи,нито католиците са били българи,както в нашите представи по онова време , така и в представите на българите по онова време. Тоест , според разбиранията за онова време ние не сме били и щом не сме били ,не сме.Мисля ,че ти отговорих във религиозния аспект на етносната принадлежност за онова време, като уточнявам ,че са същесвували и други аспекти , но сега говоря конкретно.,макар и да мразя да говоря със предубедени хора.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version