Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (161/325) > >>

KaraIbrahim:

--- Quote from: oxyuranus on September 09, 2011, 12:11 ---Не-просто четем, за разлика от други, които само пишат  :)

--- End quote ---

Не знам колко четете,но се опитвате да търкувате с всички сили  ;D
Като например произхода на названието "българи",дето Расате го обяснява във всеки пост.Нерде бургуси,нерде вулгаруси!И на глухия му става ясно коя дума е начало на названието "българи".
 Расате, да тълкуваш порядките и държавното устройство  на Османската империя от Софрониевото житие е равносилно на това да ползваш "Приключенията на барон Мюнхаузен".Двете литературни произведения доста си приличат. С тази разлика,че Распе не е бил платен руски агент.

Rasate:

--- Quote from: KaraIbrahim on September 09, 2011, 12:25 --- 
  Не знам колко четете,но се опитвате да търкувате с всички сили  ;D
Като например произхода на названието "българи",дето Расате го обяснява във всеки пост.Нерде бургуси,нерде вулгаруси!И на глухия му става ясно коя дума е начало на названието "българи".
 Расате, да тълкуваш порядките и държавното устройство  на Османската империя от Софрониевото житие е равносилно на това да ползваш "Приключенията на барон Мюнхаузен".Двете литературни произведения доста си приличат. С тази разлика,че Распе не е бил платен руски агент.

--- End quote ---

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Направо ме застреля-Софронии-руски шпионин-айде ойдехме у двадесетиу век и студената война. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

А точно такива произведения като житието на Софронии ни дават ясна престава за порядките в Османската империя характерни за обикновеният изстрадал човечец.
Другото е народният фолклор:

Снощи са турци дуйдели / Мита Стойчева / Mita Stoycheva

А и не сравнявай художествено произведение с АВТОБИОГРАФИЯ
Няма как да добиеш престава за животът на българите нито от статистическият Османският архив,нито от някакви описателни пътеписи на чужди пътници.Единствените са такива жития и народното творчество-песни,приказки и пр.

А до семантиката и произходът на етноимето "Българи"-разни теории разни тълкувания-не знам какво си запомнил от това,което съм писал-но в повечето случай е на принципа според еди коя си теория-еди какво си  тълкувание,като във всичките може да се проследи някаква нишка на достоверност,поради факта,че са на базата на някакъв тип историческа или лингвистична доказаност.Т.е. аз не пренебрегвам нито една теория и обръщам достатъчно внимание на всички,които се базират на достатъчен доказателствен материал по линия на историческият инструментариум-макар,че съм поддръжник на точно определена теория.

Поздрави.

ibrahim65:
- Гагаузите са турци- селджуки и носят името си от своя емир Кайкавуз. Пленени от византийците те приели християнството и били заселени в обезлюдените от татарите североизтточни български земи.

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on September 09, 2011, 12:46 ---- Гагаузите са турци- селджуки и носят името си от своя емир Кайкавуз. Пленени от византийците те приели християнството и били заселени в обезлюдените от татарите североизтточни български земи.

--- End quote ---

Версия-етноимето "турци" е ново.

По основателна е теорията,че гагаузите произхождат от ПЕЧЕНЕГИТЕ,а не от селджуките(обединение на различни тюркски огузки и кипчатски племена).
Гагаузите са поселени  в Добруджа след  разбиването на Печенегите от Източната римска империя,Куманите и Киевска Рус много преди да се появят Селджуките на политическата сцена като гранични гарнизони.
Това се доказва и чрез това,че гагаузите,както и каракачаните са с установено българско самосъзнание  до 20 век.

А за турците в Лудогорието-те са наследници на ислямизиораните гагаузи.

KaraIbrahim:
  Никой уважаващ себе си историк няма да ползва фолклора и литературата,за да установи исторически факти!
Ето защо и историята на България е пълна с противоречия и неясноти.Защото базата е бил фолклора. ;D
  Аотносно това дали Софроний е бил платен руски шпионин-търси и ще намериш!Знайно е,че българското население е било манипулирано и от Ватикана и от Руската империя,за да могат да се домогнат до земите на Балканския полуостров.Става дума за влияние и интереси,които май не ги разбираш,Расате.Във всеки случай са далеч от патриотичните подбуди за свободна България.Дори и Левски е бил поддържан от Ватикана,затова е внушавал на съзаклятниците да не разчитат на Русия.

Но да се върнем на помаците.Няма сведения,които да доказват,че те някога са се самоопределяли като българи.Допреди да приемат исляма са се самоопределяли като славяни съответно с името на племето си-смоляни,драговити,струмци и пр.Някои от тях може и да са били покръстени,но така и не са приели християнството с неговите догми,а вместо това са създали богомилството.А когато са приели исляма,вече са били определяни като турци-вследствие на имперската политика на османците,според която всеки мюсюлманин е турчин.Като такива са били окачествявани и от християнското население.За възникването на името помаци има друга тема,но знайно е,че в един момент това име започва да се използва.Както е ясно,че никога не са се наричали българи.Така че няма българи,които да са станали помаци.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version