Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
oxyuranus:
Ибрахим 65, казах го няколко пъти-ще ти го повторя и сега-за мен , тези които се самоопределят като помаци са хора, като всички други- с всички положителни и отрицателни черти. Не може да се обобщава за група хора-те са такива или те са онакива-едните са престъпници, а другите ангели. Затова и не правя обобщения кой какъв е. Когато говоря с някой го възприемам като човек-независимо дали турчин, българин, помак, грък, влах, каракачанин, мюсюлманин, евреин, будист или християнин . Тук ти и някои други държите непременно да сте различни и да нямате нищо общо с българите.
Тук темата е-Помаците са били българи или не ?. Това , че ти не се чувстваш българин не означава, че хората самоопределили се като помаци, не са били българи. А и кой ти дава право да говориш от името на всички, които се самоопределят като помаци.
Та така-на никой не оспорвам правото да се чувства такъв какъвто иска, но очаквам смислени аргументи защо според теб помаците са различни от българите, защо никога не са били българи, какви са били. След като твърдиш нещо трябва да го докажеш. Ти твърдиш, че помаците никога не са били българи-дай аргументи, факти, не клипчета от ютуб и декларации.
Kaplan:
--- Quote from: oxyuranus on September 10, 2011, 22:35 ---... защо никога не са били българи, какви са били. След като твърдиш нещо трябва да го докажеш. Ти твърдиш, че помаците никога не са били българи-дай аргументи, факти.
--- End quote ---
Добре мен ме интересува главно за помаците от гоцеделчевско, дай ми солидни доказателства, че са били българи! Тук не става въпрос дали са били славяни или някакви други - дай ми доказателство че са били българи. Защото според мен аз по-скоро съм тракиец от колкото какъвто и да било друг. Искаш за това доказателство ли? - Доказателството е навсякъде около моето село - тракийски некрополи, селища, могили - всички до едно - тракийски!
oxyuranus:
Smn, тракийски некрополи, селища , археологически останки от траките има навсякъде из страната-не само в Гоцеделчевско. Има ги и в моя край-само край селото на баща ми има 7 тракийски могили.
Само че траките изчезват като население , което може да създаде народ и нация от Балканския полуостров още през 3 век след новата ера. През първи век Рим превзема Северна България, през втори век Южна. След това местното население се романизира-започват да говорят местна форма на латинския/варварски латински му казват/. Чувстват се римски граждани, заемат постове в римската администрация-военна и политическа. На стелите, надписите намерени след втори век местните се записват-тракийско име, римски гражданин, римлянин. Изчезва самосъзнанието за това , че са били част от отделно тракийско племе.
След трети век започват да изчезват и самите траки-има опостушителни нашествия на готи-цяла Северна България е разорена, пред Адрианопол /Одрин/ в опит да ги спре загива император Валент.
Още по опустошителни са нашествията на славяни и авари-през 626г. на Балканския полуостров остават 3/три/ незавзети от тях крепости-Месембрия, Солун, Константинопол. Според теб какво е станало при тези нашествия с местното население?
Не случайно, когато българите се явяват на църковния събор, където да се реши на коя църква да е подчинена българската архиепископия пратениците им заявяват: "ние намерихме тази земя празна..." местно население-траки-няма-първо изчезват като самосъзнание, после физически. Така че ако си трак, поне малко латински трябва да поназнайваш-все ще се е предавало в родът ви.
oxyuranus:
За Гоцеделчевско: "Неврокоп попада в Османската империя някъде между 1374 и 1383 година, когато са превзети Драма и Серес.[2] Градът е въведен в османския кадастър запърво някъде след окончателното завземане на Солун от Османската империя през 1430 година. Под името Неврокоп градът е споменат в следващия опис в османския Tahrir defter Mal. №525 от 1444 година, където е описан като голямо християнско село - център на зиамет, наброяващо 131 домакинства, 12 неженени и 24 вдовици,[3] както и 2 войнуци с 4 ямаци.[4]" .
Kaplan:
Сам казваш какви ли не племена не са минали, какво ли не е ставало по тези земи. Един народ асимилира друг, едни изчезват идват други... едни превземат други бягат - това са балканите. Земя на кръстопът.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version