Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (198/325) > >>

skoti3:
Значи трябва да е ясно, че корен и произход са коренно различни неща от самоопределение. Тук никой никого не самоопределя и никой не отрича помаците като религозна общност. Става въпрос за това дали помаците имат общ корен с християните в България, за което има доста извори и то от Османски произход. Именно в тях пише, че по Родопите в началото на Османското владичество е имало християни, а след това какво е станало с тях ? Опитва ме се да спорим по това дали мюсюлманите с майчин език български имат общ произход с останалите християни тук. ТУк никой никого не самоопределя, това няма нищо общо със самоопределянето. Аз мого да кажа, че съм Кореец например и да се самоопределям като такъв, но дали вярно ще съм такъв. Самоопределянето си е самоопределяне и няма нищо общо с произхода.

jordanova:
Аз също се замислих върху заданието на въпроса.Дали помаците са били българи?Така зададен въпрос, ще се отговори с да или не. Ако отговорът е да, ясно, били са българи, които са приели исляма, както преди това са приели християнството или пък са си останали езичници, които приемат исляма. Ако отговорът е не. Тогава какви са били? Думата помак/ци от кога се среща в източниците? И дали тя обозначава етническа група или какво? Днес с думата българин обозначаваме етническа принадлежност, но значението на думата е посочено в една друга статия, като божии човек. Българин означава светъл, мъдър човек, човек на Бога. С това име са се нарекли всички живеещи в пределите на България независимо ,че са имали различен произход. Под различен произход имам в предвид принадлежността към различни тракийски племена. Но те са си били родствени, макар да са воювали за надмощие едни срещу други. Има една максима, навярно тя е в основата: "Храната прави борбата". Когато се изчерпат ресурсите се разширяват земите, завоюват се нови. Всички ,независимо как се определяме и каква вяра изповядваме, сме потомци на тези племена. От тук, Балканите едни тръгват на изток, други на запад, след столетия отново се връщат в бащините си земи. Но са минали векове и през това време са се назовавали с какви ли не имена, затова за едни и същи народи в различните исторически източници се използват различни имена.

gugu:

--- Quote from: gugu on October 08, 2011, 22:08 ---От известно време не идвам тук .......
Днес помаците могат да се нарекат както си искат - араби, ескимоси и т.н. Най-трагичното е, че могат да спрат да учат децата си на хубавия български диалект и да възприемат чужд език за майчин.
Но това ще бъде по-жестоко ДАЖЕ от насилието на държавата върху тях.  Защото това би било отричане от паметта на дедите и бабите им. Онези героични баби, които столетия наред са предавали нашия общ език от поколение на поколение.
Така че не слушайте скъпи братя чуждите проповедници, а слушайте гласа на кръвта си.

--- End quote ---

Ибрахим явно е нов тук и неме познава, защото аз съм си член на този форум от много години, както съм написал по-горе.
Ако се прочете по-внимателно написаното от мен, кого приобщавам?  Аз само показвам едни факти, които днес се отричат.

gugu:
Довиждане! Ако не беше автоматичния имейл от сайта до такива неактивни членове като мен, нямаше да вляза вчера.
Но се убедих, че тук нищо не се е променило. Пак има форумци, които не искат да признаят това което ни сближава, а непременно искат да се разделяме.

Rasate:

--- Quote from: gugu on October 09, 2011, 09:26 ---Довиждане! Ако не беше автоматичния имейл от сайта до такива неактивни членове като мен, нямаше да вляза вчера.
Но се убедих, че тук нищо не се е променило. Пак има форумци, които не искат да признаят това което ни сближава, а непременно искат да се разделяме.

--- End quote ---

Не се цупи-ибрахим65 е малко серт,ама не е чак толкова лош. ;)

А до Ибрахим,вчера по време на пооправяне на сайта са се изпратили имейли до всички неактивни членове. :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version