Български > История

На Тази Дата.....

<< < (7/20) > >>

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
1878 г. — София е освободена от Турско робство.
1924 г. — Народното събрание приема Закон за защита на държавата, премахнат 20 години по-късно.
1926 г. — Съставено е четиридесет и третото правителство на България, начело с Андрей Ляпчев.

Azim:
Браво,признай си че това е много сърцат постинг от много време насам,поздравления,казвам го от сърце не искам да ме разбереш неправилно.Но ме учуди това че доста от другите постинги които са без инфо нямаше никаква реакция а за този такава реакция.Да знаеш че съм малко обиден заради това че съм копирал от "партийна централа".Да ти кажа откровенно,аз съм безпартийна личност,НИКОГА не съм гласувал на парламентарни избори,гласувал сам само за личността Башев и за никoй друг."На тази дата"е създадена от мен за да се отбелязват събития,да грешката е моя,не знаех че инфото е било задължително,трябваше някой да ми каже за да не се получава спам.
http://bg-history.info/calendar/190/Suzdadeno-e-DPS.html

P.P.Това че много от помаците са зад Доган това е така нареченото по-малко зло.Да не мислиш че тези които стоят зад Дружбата и други десеттки помашки партии са по различни от Доган те също са продукт на комунистическия апарат,вълци в овчи кожи,продажни корумпирани до кости,готови да сменят вярата си та какво остава за тези покрай тях...

Azim:
На 10 януари 1997 година преди 14 години Безредици около Народното събрание

Организирано е протестно шествие на опозицията срещу Народното събрание, което завършва с окупация и нападение над сградата. Късно през нощта полицията разгонва със сила демонстрантите. Президентът д-р Желю Желев отказва да даде мандат на БСП за съставяне на ново правителство, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение.
В периода януари – началото на февруари, 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като цената на един щатски долар достига до 3000 лв. от 500 лв. в началото на годината. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т.нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат.

Azim:
На 16 януари 1970 година преди 41 години Муамар Кадафи взема властта в Либия

Муамар Кадафи встъпва в длъжност министър-председател на Либия.
Муамар Кадафи е либийски политик и държавник. Роден е през 1942 г. в Сирт. Завършва военно училище (1965 г.), преминава офицерски курсове във Великобритания (1966 г.). Той е един от създателите на организацията на свободните офицери, свалили крал Идрис V (1 септември 1969 г.) и обявили Либия за република. Председател е на Съвета на революционното командване (от 1969 г.), председател е на Националния съвет за отбрана и главнокомандващ на въоръжените сили (от 1970 г.); министър-председател на Либия (януари 1970 г. – юли 1972 г.). Обявява се за ръководител на революцията и е държавен глава на Социалистическата народна либийска арабска джамахирия (от март 1979 г.). Създаденият от Муамар Кадафи режим е тоталитарен, а много страни го определят и като терористичен.

Azim:
На 16 януари 1979 година преди 32 години Ислямска революция в Иран

В резултат на “ислямската революция” в Иран е свален светският режим на шах Мохамед Реза Пахлави и страната е върната към законите на шариата.
В края на XIX и началото на XX в. Иран изпада в полуколониална зависимост от Великобритания и Русия, които през 1941-1946 г. я окупират. Реза шах Пахлави е принуден да абдикира в полза на сина си Мохамед Реза Пахлави, който се задължава да отстъпи Азербайджан на СССР. През 1963 г. Мохамед Реза шах Пахлави започва мащабни реформи, които водят до разпри с духовенството и през 1978 г. е въведено военно управление. Формира се опозиционно движение около ислямския фундаменталист аятоллах Р. Хомейни, който се завръща в Иран през 1979 г., след като шахът напуска страната. Хомейни незабавно спира реформите и обявява Иран за ислямска република, а себе си – за пожизнен религиозен водач. Съгласно приетата през 1981 г. конституция на Иран, в страната са забранени всички политически партии и неислямистки движения. Продължилите спорове с Ирак за пограничните територии прерастват в открита война (1980-1989 г.). Аятоллах Хомейни умира на 4 юни 1989 г. С. А. Хаменей е избран за негов наследник.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version