Български > Bестник

Местен канал в Ксанти излъчва специална емисия за гръцкото помашко население

(1/7) > >>

Тоска:
Местен канал в Ксанти излъчва специална емисия за гръцкото помашко население

Новини на „помашки” излъчва гръцкият „Канал 6”, чийто ефир покрива почти цяла Северна Гърция. Идеята за емисия на помашки е на самото ръководство на телевизията, като идеята е новостите да достигат до все повече хора, живеещи т.нар. „помашки села” в област Ксанти, в близост до границата с България. Местните там са съхранили уникален диалект. Говорът им е разбираем и за българите, които могат нормално да се разберат с хората, населени покрай границата. Журналистите от „Канал 6” са сметнали, че така по-лесно новините от  Ксанти и Гърция ще достигнат по-бързо до съзнанието на гръцките помаци. В „помашките села” в област Касни живеят повече от 20 000 души. По-възрастните хора дори разбират повече турски, отколкото гръцки. „Новините  се излъчват вече шести месец и се радват на голям интерес”, каза един от собствениците на местния канал в Ксанти „Канал 6” Павлос Сидиропулос.  В  Гърция  българоговорящите мюсюлмани живеят в областта Западна Тракия (областите  Ксанти, Родопи и Еврос). Живеещите до началото на 20 век в други области на Гърция са преселени през 20-те години по силата на Лозанския договор в Западна Тракия или в   Турция.  Българоговорящата мюсюлманска общност в Гърция е до голяма степен турцизирна. През 1995-1996 година са издадени гръцко-помашки речник  и „Граматика на помашкия език“, а властите обявяват тази общност за „смес от турци, българи  и гърци“, или за „славяноезични гърци мюсюлмани“. При преброяването от 2001 година в Гърция, като помаци са се идентифицирали 36 000 души. От тях 23 000 в област  Ксанти. От 54 000,  обявили себе си за турци, значителна част са помаци.

rodopinews.com

Svetla:
Само дето езикът на помаците в Гърция официално се нарича "нашта"... и само 15 процента са помаци, останалите вече отдавна се самоопределят като ..турци, благодарение на братска Турция, естествено.

isa71:

--- Quote from: Svetla on November 24, 2010, 23:11 ---Само дето езикът на помаците в Гърция официално се нарича "нашта"... .

--- End quote ---

Нашенски ,Светло ,нашенски....ама ти си много далече от тоя говор и затва не го разбираш.Яце ли ти е бално.

Hashashin:

--- Quote from: isa71 on November 25, 2010, 08:10 ---Нашенски ,Светло ,нашенски....ама ти си много далече от тоя говор и затва не го разбираш.Яце ли ти е бално.

--- End quote ---
Аз когато бях там, нямах проблеми с разбирането Иса. Нито моите приятели от Варна имаха някакъв проблем.

Тоска:

--- Quote from: Балканджия on November 25, 2010, 08:24 --- Аз когато бях там, нямах проблеми с разбирането Иса. Нито моите приятели от Варна имаха някакъв проблем.

--- End quote ---

Балканнджия кина ти сета а да кату мен. Я мога да сета руски дотолкова можеш да сеташ нашенски наистина низнаях че руснаците са лафили български.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version