Български > Религия и мистика
Мисионерството
Kaplan:
БЯХ МИСИОНЕР, НО КОРАНЪТ РАЗВАЛИ МАГИЯТА...
1. Бихте ли се представили?
Казвам се Муса и бях протестант от евангелистката църква. Целта на това движение е буквалното прилагане на всичко, написано в евангелието. В това отношение развих много активна дейност. И поради тази причина за кратък период от време заех множество постове.
2. Били ли сте възпитаван, като християнин преди?
Израстнах в семейство на атеисти. Родителите ми не бяха вярващи и ме оставиха свободно да изразявам религиозните си обеждения. Можех да отида, където пожелая. (...)
Отначало ме влечеше католицизмът. По онва време пътувах много. След това опознах протестантството. Техните разбирания ми допаднаха повече. Почувствах, че намирам отговори на въпросите си. Вътре в мен имаше постоянно търсене. Всекидневният живот не ме удоволетворяваше. опитвах се да открия истината.
3. Какво разбирате под това да откриете истината?
Още като младеж си мислех, че този свят не е създаден напразно. Изпитвах голям интерес към астрономията. Наблюдавах с телескоп звездите и размишлявах. В резултат на това стигнах до извода, че нищо не е създадени напразно. Когато бях на 10 години в мен се уформи интересът към религията. Но от друга страна, като наблюдавах войните по света, бедните хора и несправедливоста, се питах каде е справедливостта в света. Когато бях на 15 родителите ми се разведоха. Това беше много труден период за мене. Бях принуден да прекъсна образованието си и да започна да работя. След като отбих военната си служба, започнах постоянно да пътувам в търсене на истината.
4. Къде пътувахте?
Обикалях Европа, Прекарах 2 години в Гърция, за малко в Турция. Ходих до Ливан и Кипър. Така изминаха 5 години в пътуване. Направих някои свои проучвания. Но когато се върнах във Франция все още не бях открил истината. Дочух, че в северна Франция имало някаква християнска група, която споменава бог и пее религиозни песни. Това събуди интерес у мен и отидох да се срещна с тях. В онова време бях в трудно полужение - нуждаех се от внимание. Те ме преха сред тях. Казаха ми, че Исус е едно спасение за мен и че той е истината, която търся. Прочетох евангелието което ми дадоха. Отговорите които получих тогава ме удоволетвориха. Така влязох в тяхната църква и станах протестант. В тази църква се усъвършенствах. После си помислих, че трябва да споделя с други хора истината, която толкова дълго време съм я търсел. Вярвах, че Евангелието е божие слово, че то ще донесе спокойствие на другите хора. Ето защо, трябваше да им разясня тази книга.
5. Как се казваше тази група?
Евангелистка Баптистка църква. В тази църква останах 2 години. След това се преместих в друга група, която отделяше повече внимание на мисионерството. (...)
Срещнах се със свещенника на новата група и му казах, че искам да се запиша в курс по вероучение. От една страна продължих задачите си, а от друга продължих образованието си. След известно време станах помощник-свещеник. Помагах му както в неговата работа, като свещеник, така и като мисионер. Бях женен имах и едно дете. Семейството ми също се включи в тази дейност.
Осъзнаването започна
6. Как станахте мюсюлманин?
Имах един щанд на пазара, където проповядвах. Върху щанда подреждах евангелията и другите книги и се опитвах да обеснявам на хората определени неща. На тези, кито доближаваха щанда им прочитах части от евангелието и започвах да им ги разяснявам.
7. В кой град?
Сан Етиен. Правех това всяка събота. След около една година, пак беше събота, докато стоях на щанда до мен се доближи мюсюлманин. Изслуша ме и след това каза следното: ''Ти ми разказа за твоята религия, но знаеш ли нещо за моята? Ходил ли си някога в джамия? Поглеждал ли си въобще какво пише в Корана? Ако непознаваш религиите на другите, как може да си сигурен, че проповядваш истината? Истината може да се открие само чрез сравнение''. Това което ми каза беше вярно. У мен се появи интерес да се запозная повече с исляма и да отида като мисионер в мюсюлманска държава.
По онова време мислите ми към Исляма не бяха много добри. В църквата, привърженик на която бях аз, за Исляма се говореха много лоши неща. Въпреки това реших, да вляза в джамия и да прочета Корана. Избрах за тази цел Нигерия - там от една страна бяха мюсюлмани, а от друга говореха френски. Имах намерение да прочета Корана, да посоча неговите грешки и да обесня истините на местното население, като го сравня с Евангелието. (...)
Първоначално влязох в една джамия. Целта ми беше да се запозная с молитвеният процес. Всеки, който влизаше в джамията ме поздравяваше, а аз го гледах учудено. След молитвата попитах имама, от къде мога да намеря Коран, за да го прочета. Той веднага ми подари Коран - преведен на френски език.
Първородният грях обърка главата ми
(...) Първият айет, който ме накара да се замисля беше айетът, който Аллах казва, че прощава на Адам. Аллах беше простил на Адам. Но в евангелието това не се посочваше, там се казваше, че грехът на адам тласка човечеството към грях В обясненията след айетите се казваше, че Аллах е опростил Адам и че го е избрал за пратеник. На това място се спрях да чета и се замислих: Аллах, който опрощава първородният грях, трябва да е много опрощаващ и милосърден. В Новият завет, обаче грехът на един човек се преписваше на всички останали. Как ставаше така, че Милосърдният Бог преписва грехът на един човек, върху всички останали? Това ме разтърси дълбоко и започнах да давам право на Корана.
(...)
... И единобожие
Продължих да чета Корана и да го сравнявам с евангелието. (...) И там се казваше, че Бог е един, че е достатъчен сам за себе си. Обаче в Евангелията се вярва в съществуването на божествената тройца (т.е. съществуването на трима богове, ето защо християнството много се е отдалечило от монотеизмът). В този момент се запитах, дали Исус може да е син на Аллах или не, Коранът обаче говореше за тези, които съдрружават с Аллах и ги заплашваше с мъчение. Призоваваше християните да не твърдят, че Аллах се състои от 3 части, и че съдружаването е най-големият грях.
Какво всъщност представляваше Исус?
Започнах да чета критично чертите на Евангелието. Дали в него Исус се приемаше за бог? В никое от тях Исус не определяше себе си за бог, а само като пратеник. Нека ви дам примери за това:
В евангелието на Матей се разказва за една случка, в която дяволът се опитва да измами Исус в пустинята. Разправя се, че Исус постил в продължение на 40 дни и достига до най тежките си мигове. В този момент се очудих как може един бог д огладнее. Тогава дяволът му казва, че ако му служи на него ще му даде всички земни блага, а Исус отговорил ''Аз споменавам и служа само на Бог''. Ако Исус беше Бог щеше ли да даде такъв отговор?
Следва продължение...
Шали:
Kaква е целта на тази тема ?
Hashashin:
Сега аз като малко дилетант, но що годе запознат с християнската вяра да отговоря на червените изречения:
1.Няма трима Богове, а има един Бог, който е триначален. Демек се проявява с по три начина. Тоест по три начина досега се е появявал пред хората.
2. Иисус винаги е казвал, че е син Божии, а и учениците му, както и останалите хора са го наричали така.
3, Иисус е Богочовек, в него има Божествена и човешка същоност. Именно заради човешката си същност, той изпитва болка, жажда и глад, както и всички човешки емоции. Именно човешката му същност е причината да разбере човека и да поеме върху себе си греховете на хората.
Kaplan:
--- Quote from: Шали on January 29, 2011, 17:15 ---Kaква е целта на тази тема ?
--- End quote ---
В смисъл?
Шали:
--- Quote from: Süleyman on January 30, 2011, 13:43 --- В смисъл?
--- End quote ---
Така представени нещата (изопачени) са си провокация към нас, а ти не си от провокаторите. И в този случай ми е чудно каква е идеята ти с откриването на темата.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version