Author Topic: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!  (Read 24217 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
 
Сайта pomak.eu dnes e edno bogatstvo za vsichki pomaci nezavisimo dali sa v Turkye,Amerika,Ispaniq.Greek...!
Saita dava shans na pomacite po sveta.! Село Бръщен се намира в планински район с обширна борова гора. То попада в историко-географската област Чеч. Селото е разположено на ръба на каньона на река Доспат от източната страна. От селото надолу към реката са направени ниви в терасовидна форма. Бръщен се намира почти на самата граница с Гърция. До 1989 година една от граничните мрежи е минавала точно до самото село. Най-високата точка в землището на селото е връх Ваклинова чука - 1368 метра, разположен точно на самата граница с Гърция. На върха се намира погранична пирамида номер 186. Там през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г. са смъртоносно ранени в бой с бандитска група мл. сержант Вергил Ваклинов и неговият верен другар - служебно куче Вихър.

Село Бръщен има дълга история. Най-ранното известно селище в землището на Бръщен е датирано към късната бронзова епоха. Край Бръщен е открито и още едно селище, което не може да бъде отнесено еднозначно към късната бронзова или ранната желязна епоха.[1]

В османските документи селото се среща под името Бращани (на османски турски: بــراـتـانـﻰ‎).[2] В 19 век Бръщен е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Барщен (Barschten) е посочено като село с 40 домакинства и 115 жители помаци.[3] Съгласно статистиката на Васил Кънчов към 1900 година Бръщен (Барщенъ) е българо-мохамеданско селище. В него живеят 220 българи-мохамедани[4] в 50 къщи.[5]. Спред Стефан Веркович към края на 19 век Бръщен има мюсюлманско мъжко население 134 души, което живее в 40 къщи.[6]

През 1912 година покръстителите, придружени от хайдушки дружини и паравоенни формирования, не успяват да влязат в селото, тъй като жителите му дали много силен отпор с картечницата, която притежавали. Така Бръщен остава може би единственото помашко село, което не било засегнато от масовите насилствени покръствания от 1912-1913 година.

       Населението на селото е помашко и изповядва ислям, но има и смесени бракове.

   Между Бръщен и Црънча над река Доспат има римски мост, който е запазен отчасти. Непосредствено до него се намира лобното място и паметна плоча на р-к Дончо Ганев — граничар, загинал в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г. Паметната плоча на мл. с-т Вергил Ваклинов, ранен смъртоносно на Ваклинова чука при същата престрелка, в момента липсва на римския мост.

На 01-03.07.2010 г. бивши и настоящи граничари от Доспат, Смолян и цялата страна, Кмета на Бръщен, Кмета на Црънча, Кмета на Доспат, Началник РДГП и Началник на ГПУ - Доспат и жители от Община Доспат и цялата страна ознаменуваха 57 години от гибелта на Дончо Ганев, Вергил Ваклинов и служебното куче Вихър, чрез поставяне на нова паметна плоча.

               Личности  :
*  Мехмед Синап.
  *  Ахмед Якубов - противник и пострадал от Възродителния процес, дългогодишен кмет;
  - *  Рамзи Якубов - противник и пострадал от Възродителния процес и затворник от политическите репресии през 1944 година;
   * Салих Якубов
   *Салих Карагьозов
   *Сафет Чаушев
   *Асан Джурелов
   *Зюлфин Талипов

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #1 on: March 09, 2011, 22:30 »
Една малко по стара статия:
Първите 30 души от доспатското село Бръщен вече са в Англия на сезонен гурбет. "Първата група замина още на 27 януари за подготвяне на парниците за малиновите насаждения. Друга тръгна само преди няколко дни", съобщи секретарят на кметството Емил Джурелов. До края на месеца куфарите за там ще стегнат още 150 бръщенци. В началото на май за Гърция пък ще потеглят още 200 души.

Бръщен и съседното село Црънча са може би единствените в Смолянска област, където толкова много хора наведнъж тръгват на сезонна работа в чужбина. Те остават навън от март до октомври-ноември, после отново се прибират в България.
а в Гърция се занимават с тютюн, лозя, маслини, чушки, праскови и череши", разказва Джурелов. За тези няколко месеца труд те успяват да си спестят по около 6-9 хил. лв. В групите са предимно млади хора, студенти, семейства. След потеглянето им двете села почти опустяват. Повечето останали са пенсионери и деца. Тези, които не заминават в странство, засяват тютюн. Животни почти не се гледат. Общо жителите на двете села са към 1600 души, а кравите им са само 90.

Модата на сезонната работа в странство дошла от Бръщен преди около пет-шест години, твърди Джурелов. Най-напред в Англия започнал работа 24-годишният Салих Ходжов. За кратко при него пристигнали още хора от родопското село. Сега почти всички отиват на работа в Оукданфарм, на 70 км от Лондон, където Салих Ходжов вече е шеф в стопанството за малини и къпини и доверено лице на собственика на фирмата. 23-годишната Райна Пелтекова е била миналата година за 6 месеца в тази ферма.

Успяла е да спести около 9 хил. лв., с които си помага следването в Техническия университет в Пловдив. Тази пролет се готви отново да замине. "В нашия край положението е трагично. Разчита се само на тютюн, работа няма, а трябва да се издържам някак. Затова непрекъснато и уча, и работя", споделя момичето и добавя, че мечтае да работи по специалността си индустриален мениджмънт в България.

В Бръщен къщите са като прогимназии, всички са построени след 80-те години и няма нито една стара сграда. Хората в този край са много работливи. Въпреки каменистата почва, всяко семейство е отглеждало по десетки декари тютюн. "Но сега и земята не достига, и работа няма", казва Джурелов. "Хората се принуждават да ходят през лятото в чужбина, а с това, което донесат, се издържат през зимата."
Известен гурбетчия в Бръщен е 44-годишният Емил Метов. Той останал без работа преди 10 години поради закриването на завода за дървообработващи машини, в който бил стругар. Принудил се да потърси сезонна работа в южната ни съседка.

Къщите в Бръщен са като прогимназии. Хората там са много работливи и привързани към родния си край. You are not allowed to view links. Register or Login

 От 8-9 години всяка година Емил със семейството тръва на гурбет в Гърция.

Връщат се към ноември. В началото там се занимавали с отглеждането на тютюн, а сега, в района на Кавала, с лозарство. Докато ги няма, за детето им се грижи бабата. Днес Запрян е на 16, свикнал е с постоянното отсъствие на родителите си, но "питай му душата", казва Емил. Всичко постигнато от семейството е с цената на много труд и лишения. Когато стягат багажа за Гърция, приготвят и много храна. Без това зареждане нищо нямало да спестят. Според Емил условията в чуждата страна са много мизерни: "Ако се наложи, ще изкарат прасето и кокошките и теб ще заврат да живееш там, но няма как, ще продължим да ходим, докато имаме здраве". За целия дългогодишен труд и несгоди семейството спестило някой лев. Миналата година Емил вдигнал къща, тази зима купил и кола. Въпреки дългите си престои в Гърция той не смята да устройва живота си там или където и да е в чужбина.

Иначе от двете родопски села има няколко семейства, уредили живота си в Америка, Испания и Гърция. В Црънча се гордеят например със своя съселянин - Васил Байрактаров, който е преуспял в Чикаго със фирма за тирове.
Повечето от хората тук обаче искат да имат работа в България и да си останат в родния край.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #2 on: March 10, 2011, 05:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login

  Ето и песента от един  певец,учител в Кочан -Северин  Чаушев.
  Прекрасна песен... ;)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #3 on: March 10, 2011, 18:56 »
Диляна - значение, произход и имен ден
идва от билката дилянка или по позната като котешко око, от която се прави валериана. Празнува се на Цветница

от старобългарски - дялати - работя деля разделям. от гръцки - хитър. от билката дилянка (мед.) - валериана. от името на цар Петър Делян

You are not allowed to view links. Register or Login
Всъшност името има и персийски произход което може да се преведе близко на българското сърцат-a (с много сърца). Dil ознацнава сърце. Това е често срещано име сред кюрдските момичета. You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #4 on: March 10, 2011, 19:58 »
Без да има излишни кавги и спорове, истинското помашко име на музикалната героиня и художественият образ е за една убава помакиня наречена "Джейльяна" и нейният мерак "Али" (Алия), ама и като "Диляна" да е възпята, все тая, песента си е хубава и мелодична!  8) :) ;)

Offline SIVEK

 • koгато орелът е ранен полита към върха на планината
 • Moderator
 • *****
 • Posts: 277
 • Gender: Male
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #5 on: March 11, 2011, 04:02 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline SIVEK

 • koгато орелът е ранен полита към върха на планината
 • Moderator
 • *****
 • Posts: 277
 • Gender: Male
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #6 on: March 11, 2011, 04:23 »
статия.
Салих Ахмедов Якубов (Канадеца)Дисидент
 
Роден: 30 ноември 1954 година
с. Бръщен, община Доспат! 
 

Салих Якубов (Канадеца) е един от главните организатори на бягството на групата от петима гимназисти родени в село Бръщен , във връзка с несъгласието си с провежданият през 1972 г. "Възродителен процес" в Родопите. Това организирано бягство през южната граница и напускане на страната е един от най-големите удари по сигурността на тогавашната комунистическа охранителна система по границата с Гърция. През 1972 г. по време на „Възродителния процес” като ученик в 11 клас, същият е изгонен от гимназията в гр.Девин, поради отказа да си смени името с което е роден и което име носи и до сега. Тъй като, редом с други ученици е подгонен от властите и знаейки последиците които го очакват, той приема като единственото спасение да организира бягство през границата в Гърция в близост до родното му село. Разбирайки и факта, че ако го хванат, ще бъде застрелян на място, то неговото предпочитание тогава е било да умре, отколкото да приеме и да си смени рожденото си име.

При изгонването от гимназията му е казано от неговият класен ръководител, че ако не си смени името, то тогава „ще си умре като един беден и прост помак”. При първото му завръщане в България, той се среща с неговият ръководител да му благодари и да му напомни думите, които е изрекъл преди 25 години, и които думи са му помогнали "да си остана един помак, но човечен и истински помак, обичащ най-много родината си България". Макар години след това и след трогателната среща, същият заявява голямото си уважение към неговият учител, като напомня, че продължава да се гордее с етническата си принадлежност и българската си народност.

На 01.05.1972 г. той и четирима негови приятели от същото село успяват да преминат през телените съоръжения по границата и навлизат на територията на Гърция. След четиричасово преследване от военните и гранични служби дълбоко в гръцка територия, както казва той: "С божията помощ на Аллах, успяхме да се спасим от куршумите и взривовете, които сипеха по нас". След дълги мъчения, изтезания и тежки преживявания, с цел проучване за принадлежност към българските тайни служби, проведени по затворите в Кавала, Солун, Атина и Лаврион, те са освободени да пътуват, кой където желае по света. "Ежедневните разпити, побоища и насилия за да признем принадлежността си към тайните служби, ще ги помня цял живот, и тези кошмари ме спохождат всяка нощ до сега!" - казва той.

След бягството му е упражняван постоянен тормоз спрямо цялото му семейство и неговите близки и роднини. Баща му – тогавашен кмет на селото, е задържан по участъците, разпитван и свален от длъжност. Неговите чичовци и роднини са разселени в Северна България, задържани по участъците и вкарвани в затворите.

След като имигрира в Канада и продължаващите до 1990 г. преследвания от българските агенти, разбира, че след бягството си е осъден с наложена смъртна присъда, която след няколко години е отменена и е осъден на 15 години затвор. Отнето му е и българското гражданство, което през 2003 г., след много жалби и перипетии е възстановено чрез съдебни дела. Единият от последните си спомени от срещата с българските тайни служби, е този където през 1985 г. по време на почивка със семейството си в Малта, двама агенти правят опит да го отвлекат и да го върнат в България, или да го убият. На 5.IX.1975 година се жени за една девойка от Малта, с която имат дъщеря Мисти, навършила възраст през 2008 год., на 28 години и син Джори-Ахмед на 22 години. През 1977 и 1978 година завършва Джордж Браун колеж за бизнес и бизнес мениджмънт в Торонто и от там тръгва живота му в бизнеса. Работи какви ли не работи за да оцелее, като в последните 20 години се занимава със собствени бизнеси. Първоначално с ресторантьорство, хотелиерство, туризъм, а след това със строителство, купуване и продаване на недвижими имоти.

През 2005 г. година решава временно да се върне и да пребивава в България за да осъществи една от мечтите си, да взема някакво участие в обществения живот и политиката за развитието на родния си край и на родината си България. Установил, че въпреки положителните промени, които стават в България, той се вълнува от още много неща които забелязва, предимно мизерията и начина на живот, които изпитват хората в провинцията, особено в неговият роден и любим южен край на България, областта ЧЕЧ. Установява с огорчение, че след толкова години вместо напредък този край е изостанал още повече и беднотията е непоносима. Огорчен от това, че хората са принудени да отиват да работят по Гърция и други държави само и само за да оцелеят, което според него не е справедливо и иска да промени това състояние по някакъв начин. В някои от спомените си за емигрантския живот казва: "Лудница, жива лудница беше това. Волята ми за живот и да се върна някой ден в любимата ми Родина България при близките си ме дърпаше напред и ми даваше кураж да се боря с всички неприятности и трудности.

 Исках да се върна в Родината си и да променя някои неща в системата и твърдия режим на комунизма.
Исках да помогна на българския човек и на нашият беден помак, да живее свободен живот и да се реализират мечтите му, особено за младите хора, които знам,че ги очакваше мизерия."
През 2007 г. с цел да се включи в общественият живот и според неговите възможности, да се включи да помага на "нашият изоставен ЧЕЧ", на местните избори се кандидатира за кмет и общински съветник към община Доспат, но получава официален отказ за регистрация на кандидатурата си, поради това, че е с двойно българско и канадско гражданство. На този отказ през 2007 г., той отговаря: "Независимо, че от това, че от 2005 година се завърнах окончателно в моята родина България, която най-много обичам и уважавам, все още се чувствам дискириминиран. А, и как до сега за съжаление, никой от нашата държава, поне не поднесе нито едно извинение, нито една дума не каза за този тормоз срещу мен и моето семейство, което системата на комунизма направи срещу нас и много, много други български граждани с подобни съдби."

От тогава в по-голямата си част от времето си, той участва в дейността на местното ловно-рибарско сдружение, като помага за опазване на природата, подготвка на хранилки на животните.!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #7 on: March 13, 2011, 06:43 »
  Хубав материал по горе от Sivek.
Допълнение от мен. ;)          Дядовците в Бръщен си чатят с внуците.   Редовно получаваме хабер от Америка, че са отличници, хвалят ги те.
Сибелка от Бръщен показва учебниците за трети клас на баба си .
You are not allowed to view links. Register or Login

"Навремето тука бяха опнали висока телена мрежа и ако хукнеш да я прескачаш, имаше "бум"! - бай Хюсни маха с ръка към южния баир на Бръщен. Къщите на родопското село почти опират в границата с Гърция. До 1989 г. около браздата между двете държави са намерили смъртта си десетина души. Сред тях са и двама източногермански младежи - 19-годишните Андреас Шуцер и Детлеф Хайнер. Застреляли ги през 1980 г. Ще видите и паметна плоча на Дончо Ганев - граничар, загинал в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г. "Бръщенци няма сред жертвите", констатира старият земеделец. Сега заставата продължава да си стои, обаче няма при кого да отидеш на гости от другата страна. Пусто е, белеят се само основите на древни къщи.

   Преди 80 години  гръцките власти са изселили мюсюлманските села в Турция.
]Помаците в този живописен край са смирени, натрупали са горчив исторически опит - в кървавия ХХ век стават играчка в ръцете на три враждуващи държави - България, Гърция и Турция. Историята на родовете в отдалечения родопски Чеч прилича на карта на Южните Балкани. Семействата, кога насила прокудени, кога в търсене на поминък, са кръстосвали Албания, Черна гора, Сърбия, Македония, Тракия и Мала Азия. "Имаме големи къщи, ама са празни", казва Хюсни. Той има по едно дете на гурбет в Гърция, Испания и Англия. Често ли се чува с тях по мобилните телефони, питам го аз. "Напоследък използваме скайп - говорим си по видеоконферентна връзка три пъти седмично, и си "чатим", както му казвате вие", отговаря родопчанинът.Бръщен и Црънча са кацнали на два високи ската, между които се провира река Доспатска. При ясно време оттук се разкрива приказна панорама, в далечината на която се извисява Пирин. Местните хора още спорят дали дедите им са избрали да строят на почти отвесното било на планината, за да са по-близо до едрите звезди. Или за да избягат от водната вихрушка. Приличащата на кротко ручейче река Доспатска
има свойството да се преобразява в потоп по време на силен дъжд само за няколко часа. Отнася мостове и къщи. Но и тук, както на стотици кътчета в Родопите, стои непокътнат римски мост. Помаците от селата са свикнали с мисълта, че мостове на две хиляди години удържат стихията, докато планината се разправя безмилостно със съвременните чудеса на архитектурата. По римския мост в продължение на векове местните овчари водели стадата си към пазарите в Цариград, Одрин и Драма. Днес старите родопчани изпращат децата си на гурбет със самолети.

Мъжете се занимават със строителство, а жените се гърбят в шивашките цехове за жълти стотинки. Доскоро дюлгери обикаляха София, Банско, Боровец, Пампорово, Черноморието и другаде, където се строеше в библейски размери. Но откакто кризата удари бранша, мнозина са се върнали към отглеждането на суровината за пушачи.
Заедно домакинствата обработват и миниатюрните нивички с тютюн.

Родопските мюсюлмани минават за едни от ревностните и славата им стига чак до Мека и Медина. По време на Шекер Байрама младите отиват при старите да поискат прошка. Невестите се надпреварват кой по-сладка баклава да опече и ги носят първо на майките и бащите си, след това - на останалата рода. Счита се, че който обиколи повече роднини на празника, носи голямо достойнство. Булките в родопския Чеч майсторят също клин (вита баница) и десетина вида качамак. За разлика от целия Европейски съюз тук все още се намират жени, които не смеят да говорят в присъствието на мъжа си
както и много забравени добродетели. Голямата болка на жителите е постепенното закриване на училищата и детските градини. Селяните дълго скърбят - щом се закрие школото, значи селото почва да умира. Затова и кметовете са готови да водят пунически войни с образователната администрация и да вършат какви ли не шмекерии с брой на децата, за да опазят училищата. Въпреки че тук се раждат много деца, голямата част изчезват в чужбина с родителите си и се появяват обратно по време на цялата учебна година. Всеки ден жълтият автобус разхожда хлапетата на двайсетина километра до гимназията в Доспат. Най-горди обаче са бабите на внуците в САЩ. Редовно родопските села получават поздравителни хабери от американските колежи, че българските деца са абсолютни отличници. Освен че хлапетата са будни, причината се крие в това, че там те изучават в осми клас предмети, който в българските училища са ги зубрили още в пети клас.
Руслан Йорданов

От мен Назми за темата.
Мога да допълня само,че има и други известни личности от Бръщен  освен Салих Якубов/ Канадеца/ ,един от тях е за който се спори и до днес Мехмед Синап.

 В днешно време бръщенци са по гурбета-основно в Гърция за тютюна и масови бригади до Англия за 3-4 месеца за да могат да изкарат прехраната.


Ходил съм като ученик в Кочан гимназията много пъти.Преди си мислех е едно село стръмно,оказа се Бръщен е на равно място,всички къщи на знам защо измазани в бяло,подредено село.
Последно бях в граничната застава на лов с командира на заставата,там над селото.!
Хубав край,наши съфорумници в сайта главно от Гърция и Англия са тук в помак сайта. ;)

 

Offline shao

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 4
 • Gender: Male
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #8 on: March 19, 2011, 13:27 »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

  Ето и песента от един певец,учител в Кочан -Северин  Чаушев.
  Прекрасна песен... ;)
You are not allowed to view links. Register or Login
 
Северин Чаушев е от Бръщен...

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #9 on: July 17, 2012, 18:34 »
   Завчера беше събора в село Ваклиново. На събора срешнах много наши помаци от ЧЕЧА.
  Освен мъката по безработицата и  безхаберието на държавата за хората тук заради тютюна ми споделиха и радоста,че в този сайт помаците намират мъка и радост,всичко за помаците. Стана ми драго естествено  ;). Имаше от Бръщен и ме помолиха  да пишат в темата.Разбира се имаме такава тука..по нагоре.

  You are not allowed to view links. Register or Login


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #10 on: July 17, 2012, 18:41 »

   БРАЩЕН- РОДЕН КРАЙ НА МНОГО ПОМАЦИ ГУРБЕТЧИИ...

You are not allowed to view links. Register or Login!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #11 on: January 10, 2013, 21:06 »
          Гурбетчии дариха 4800 лева за ремонт на джамия!

   8 ЯНУАРИ, 2013

Гурбетчии, работещи в Англия, дариха близо 5000 лева за ремонт на джамията в  родното си село Бръщен.Доспатското село е известно с рекордния си брой гурбетчии, които издържат цели фамилии, тъй като в района няма алтернатива за работа.
Само във Великобритания миналата година са отишли над 200 души от нашето село на гурбет, казва кметът на Бръщен Кемил Кочаков. Над 100 души от тях по своя инициатива дарили средства за ремонта на джамията. Общо са събраните над 4800 лв. ще бъдат вложени в ремонта на пристройка към молитвения дом, обясни Кочаков. Ще се ремонтират помощни помещения на първия етаж в пристройката, в която на втория етаж живее ходжата. Цялото село дарило също дрехи и обувки за бежанците от Сирия, по инициатива на Главно мюфтийство. В джамията се събрали дрехи за един камион, който чакат да притигне и да превози помощите до нуждаещите се, каза Кочаков.

Освен във Великобритания, още над 200 души от Бръщен всяка година ходят на гурбет от 2000 г. насам в Гърция, Испания, Португалия и САЩ.“Гурбетът продължава да крепи селото, там е основния източник на пари. Най-много печелят обаче гурбетчиите ни във Великобритания“, казва Кочаков.

Тази седмица първите групи от селото отпътуваха отново за Англия, до края на януари ще заминат на партиди всички английски гурбетчии, обясни той. Доспатското село се пренася на 20 км от Лондон от две години. Връзката им е бръщенецът Салих Ходжов, който станал мениджър на голяма земеделска фирма. Бръщенци берат малини, къпини и ягоди. От миналата година бръщенци вече работят в няколко фирми, като освен в земеделие, се хващат на работа в строителството и хотелиерството. Повечето стоят по 6 месеца, други по 9 месеца, а две семейства остават вече целогодишно, каза Кочаков.


You are not allowed to view links. Register or Login
п з
В този тежък живот тези гурбетчии отделили от залъга си заслужават уважение и респект.Поздравление,евалла ви на делото!
 
You are not allowed to view links. Register or Login
   

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #12 on: August 10, 2014, 00:19 »
 
Предния постинг не се отваряше,затова днес като гледах по Нова ТВ този филм на журналистката Миролюба Бенатова за помаците в село Бръщен,възстанових целия филм.Казва се" Народ под наем"- визирайки как емигрантите потдържат изоставена и бедна България!? :(. Как Българите в чужбина РАБОТЕЩИ са повече от тези Работещи в България!!!????- 2.5 милиона в чужбина и около 2 милиона в България.Филма е реалистичен,сниман е точно когато гурбетчиите тръгват за Англия,и оставят родители,близки,разделелени семейства.....! Искам да поздравя Миролюба Бенатова,която единствена се сети да види проблема от години..и не само в Родопите.

  You are not allowed to view links. Register or Login 

  You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #13 on: August 10, 2014, 00:26 »
 
  You are not allowed to view links. Register or Login

Offline SIVEK

 • koгато орелът е ранен полита към върха на планината
 • Moderator
 • *****
 • Posts: 277
 • Gender: Male
Re: с.Бръщен/ Brashten/-община Доспат!
« Reply #14 on: October 10, 2015, 08:36 »
Гледам вече няколко пъти този филм и всеки път си задавам въпроса ако заплащането в България е като в Англия ,дали тези млади и образовани
хора биха работили тази работа.
И всеки път си отговарям с не.Как се получава така,че в чужбина,не само в Англия, навсякъде в чужбина българина работи добре,старае се
слуша какво му се говори и го изпълнява точно, а в България всички разбират от всичко.Никои не слуша и всеки го  прави по свои начин.
Жал ми е да гледам образовани млади пълни с енергия момичета и момчета , завършили в България,оформени готови за работа,напускат страната
и отиват да работят на други хора които може би не са на това ниво на образувание но са богати, и стават все по богати благодарение на тези млади хора
Не може ли тези хора да са в родината си да работят и творят за България.Замислете се господа управляващи , не позволявайте,не изпускате
младежта , защото тази младеж е бъдещето,на тях принадлежи.
Изпуснете ли ги сега изпускате и България,утре тези младежи ще ви съдят за това ,че са останали без родина,но това ,че ще бъдете осъдени
 няма да има голям ефект понеже те не могат да си върнат България.
Ще има други хора, може би и името няма да бъде същото,дано да съм лош пророк но нещата бавно но сигурно вървят натам.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42