Author Topic: Ахмед Мерчев, KIBERTRON и BLISSTOOL.  (Read 10665 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Seiko

  • Global moderator
  • ****
  • Posts: 847
  • Gender: Male
Ахмед Мерчев, KIBERTRON и BLISSTOOL.
« on: March 12, 2011, 11:12 »
Ахмед Мерчев, KIBERTRON и BLISSTOOL

You are not allowed to view links. Register or Login


     
Поставяме началото на тази тема, с цел да изясним на  всеки интересуващ се кой е Ахмед Мерчев и каква е връзката му с KIBERTRON и BLISSTOOL.

Причината за стартирането на тази тема са спекулациите по този въпрос в интернет и най-вече злонамерените кампании с користни цели срещу Ахмед Мерчев от страна на:
- конкурентни лица в областта на роботиката и високите технологии;
- конкурентни лица които са производители, вносители или дистрибутори на други марки металдетектори;
- морално деградирали хора;
- комплексирани некадърници;
- глупаци.

Ахмед Мерчев е:
- българин по националност  (помак) - основател, ръководител и главен разработчик по проект KIBERTRON;
- съосновател, мажоритарен собственик и управител на фирма KIBERTRON Ltd.
- собственик и разработчик на BLISSTOOL металдетектори;

Ахмед Мерчев е родом от село Слащен, община Сатовча, област Благоевград. То се намира в Югозападна България на територията на Родопите.

Ахмед Мерчев е роден на 06.01.1984г., зодия Козирог е и към 2010г. е на 26 години. Сред приятелите си е познат като съвестен и почтен човек а сред колегите си е познат като перфекционист и упорит човек (инат). Характерни черти на Ахмед Мерчев са мисленето в перспектива и вижданията му за бъдещето, заради които често е смятам за мечтател, идеалист и грандоман.

Ахмед Мерчев проявява интереси в областта на технологиите още от малък, като в последствие се специализира в областта на електрониката, роботиката и металдетектинга.

В периода 2000г - 2001г., Ахмед Мерчев конструира първите си металотърсачи които в основата си представляват допълнени и подобрени версии на други модели.

На 27 Септември, 2002г., Ахмед Мерчев поставя началото на проект KIBERTRON имащ за цел създаване на хуманоиден робот, който да притежава интелект, автономност, структура и размери на тялото, кинематика и динамика сходни с тези на човека. На 15 Октомври, 2002г., той регистрира домейна kibertron.com, а на 10 Март, 2003г., сформира екип KIBERTRON. За реализацията на проекта, на 11 Март, 2004г., Ахмед Мерчев в съдружие с подбрани от него членове на екип KIBERTRON регистрирана компанията KIBERTRON Ltd.

С проект KIBERTRON, Ахмед Мерчев прави първата по-сериозна и мащабна стъпка към реализиране на детската си мечта: да спомогне за един по-добър свят в който умни машини (роботи) облекчават човешкия живот замествайки хората в рискови за тях дейности и професии и спомагат за тяхното щастие и благоденствие чрез отпадане на необходимостта от загуба на ценно време за ежедневни битови дейности и задачи, а в перспектива и отпадане на необходимостта от непрекъсната работа (физически и психически труд и натовареност) на обикновения човек с цел прехрана и задоволяване на елементарни потребности.
Според философията на Мерчев, не е редно съвременния човек да отделя половината от живота си в стремеж да осигури прехрана и благоденствие на семейството си. Неговата идея е това да вършат роботите, които да осигурят минималните ресурси за щастието, духовното израстване и моралното развитие на съвременния човек.

Тъй като тези мечти разписани на практика изглеждат грандомански и недостижими, официално декларираната мисия на KIBERTRON Ltd се свежда до:
Изпълнение на проект КИБЕРТРОН:
* създаване на хуманоиден робот, който да притежава интелект, автономност, структура и размери на тялото, кинематика и динамика сходни с тези на човека
* разработка на прототипи, които могат да послужат за доказателство и основа за оценка на моралната и икономическа целесъобразност за индустриално производство на интелигентни хуманоидни роботи
чрез:
* Фокусиране на дейността върху проекти, спомагащи за увеличаване на интегрирането на обществото
* Разработка и внедряване на иновационни технологии

През изминалите години, в лицето на проект KIBERTRON, България заема едни от челните места в областта на роботиката и по конкретно в областта на човекоподобните роботи, тъй като неведнъж проект KIBERTRON е класиран на първите места сред общо повече от 100 подобни проекти от цял свят. Освен това, чрез цялостната си дейност Ахмед Мерчев и неговите партньори спомагат за изграждане на имиджа на България в чужбина в областта на кибернетиката, роботиката и иновациите. На 5 Октомври 2004г., KIBERTRON Ltd е удостоена и с Европейска награда за Иновации.

Към дата 24.04.2010г., са разработени няколко версии на прототипа на робота KIBERTRON но нито една от тях не е произведена напълно поради липсата на финансиране. Още от стартирането му, проект KIBERTRON се реализира като независим частен проект чрез самофинансиране и лични саможертви на екипа.

Допълнителна информация за проект KIBERTRON и компанията KIBERTRON Ltd е налична в официалният им уеб-сайт: You are not allowed to view links. Register or Login.

В началото на 2007г., Ахмед Мерчев поставя началото на BLISSTOOL, като започва разработката на първия металдетектор под тази марка. BLISSTOOL е български производител на професионални металдетектори и аксесоари за металдетектинг. Всички BLISSTOOL металдетектори се разработват, тестват и произвеждат в България, в тясно сътрудничество с професионални търсачи.

За основа на бъдещите BLISSTOOL металдетектори служат схемни и конструктивни решения на водещи западни и български фирми в тази област, които Ахмед Мерчев преработва и подобрява според своите виждания за добър металотърсач. На 2 Април 2007г. той регистрира домейна blisstool.com а на 1 Август 2007г. официално представя първия BLISSTOOL металдетектор: модела BLISSTOOL LTC27. На 10 Декември 2007г. е завършен модела BLISSTOOL LTC42 а на 31 Март 2008г. е представен модела BLISSTOOL LTC48, който става:
- първия широко разпространен и добре приет BLISSTOOL металдетектор в България;
- първия BLISSTOOL металдетектор с добър, макар и скромен, прием и в чужбина.
На 14 Септември 2009г. е завършен модела BLISSTOOL LTC48X. Той представлява разширена и подобрена версия на модела BLISSTOOL LTC48. На дата 18 Февруари 2010г., BLISSTOOL LTC48X е представен на пазара в две подобрени версии: версия 1 (LTC48X v1) и версия 2 (LTC48X v2). Предвид добрите му технически параметри и универсалността му, LTC48X става предпочитан металдетектор от търсачи навсякъде по света.
В периода Август-Септември 2010г., са представени новото поколение BLISSTOOL металдетектори от серия LTC - моделите BLISSTOOL LTC64 и BLISSTOOL LTC64X. В тях е внедрена първата изцяло завършена версия на BLISSTOOL технологията SuperB Depth = Super BLISSTOOL Depth (SBD).

Мисията на BLISSTOOL е постепенно да разширява продуктовата си гама, предлагайки професионални продукти на достъпна цена.

Допълнителна информация за BLISSTOOL е налична в официалният уеб-сайт на производителя: You are not allowed to view links. Register or Login.

Настоящият коментар и темата като цяло, ще бъдат периодично допълвани с новите творчески и професионални начинания и успехи на Ахмед Мерчев, KIBERTRON и BLISSTOOL.

 
 
 

Offline Nazmi

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 3895
  • Gender: Male
  • Да почива в мир!
Re: Ахмед Мерчев, KIBERTRON и BLISSTOOL.
« Reply #1 on: March 23, 2011, 03:34 »
                   Седморката на Ахмед Мерчев-село Слащен община Сатовча област Благоевград.!                        Искра Ценкова.

  Светът на научната фантастика скоро ще стане реалност. Първият изкуствен интелект ще се роди може би след две, след двадесет години... Нищо чудно да се казва Кибертрон и да е роден в България.

.... РОБОТА Кибертрон-  Той е висок 1.75 м, тежи най-малко 90 кг. Може да отваря вратата на своя стопанин и дори да му вади бирата от хладилника. Налива я в чаша и след това сяда търпеливо край масата. Сензорните му очи не мигат, защото е надарен с изкуствен интелект, но не и с природни дадености.

Има собствено мнение по всеки въпрос, с охота влиза в словесен двубой и отговаря без запъване, когато го попиташ нещо - например що е то изкуствен интелект.

„Понятието изкуствен интелект е сложно за дефиниране. Доскоро нямаше интелигентни машини, имаше само умни системи - т. нар. смарт, неспособни да се развиват, да се учат от грешките и успехите си, да се справят с кризисни ситуации, непредвидени от програмиста. Тоест машини без проява на разум..."

Името му е Кибертрон, а способността му да възприема и реагира на околния свят се базира на пет основни блока - изкуствен интелект, памет, пасивна мисъл, активна мисъл, самообучение и въображение.

Кибертрон не повтаря заучени фрази, защото мисли. Той е хуманоид - човеко-подобна машинка със собствен интелект и разум. Може да се страхува, но и да проявява завидна храброст, притежа ва чувство за хумор, за тъга, за радост. Засега Кибертрон съществува само като виртуален проект и смела, но реална мечта, родена в главите на седем млади българи. Единият от тях е на възраст, която наричат средна, но според приятелите му от екипа по дух е на 20. На Седмата международна конференция „Практо 2003" във Варна създателите на Кибертрон представиха проекта си и получиха смущаващо искрени адмирации и одобрение от научните среди. В началото на тази година проектът спечели 7-о място на Международния фестивал на науката и инженерните технологии в Бомбай.
Кибертрон се различава от всички създадени до момента в света хуманоидни роботи, чиито „съзнания" са реализирани чрез твърди математически алгоритми. Интелектът им е само имитация. Докато Кибертрон е уникален, силен, умен и... най-важното - той е българин. Засега.

Фантастичната идея за създаването му се заражда в главата на едно 13-годишно  момче от благоевградското село Слащен./

Днес  22. март 2011 г . Ахмед Мерчев е на 27 години.
Тогава в ръцете на Ахмед Мерчев попада книгата на А. Гордин „Забавна кибернетика", от която тийнейджърът разбира, че неговият Кибертрон може да се превърне в реалност. Ахмед поглъща всяко мернало му се четиво по електроника и кибернетика.

В седми клас поправя телевизорите и радиоприемниците на селото. Преди това обаче си прави сам уредите - волтметър, амперметър, честотомер, осциолоскоп със светодиоди. Но аналоговата електроника бързо му омръзва.

Преди две години завършва с пълен отличен гимназията в родното си село и става студент по електроника в Техническия университет. До този момент вече има две собствени разработки за роботи. Но не престава да мечтае за самообучаващ се хуманоид с практически работещ изкуствен интелект. Още като първокурсник си прави сайт в Интернет и пуска електронни обяви, че търси съмишленици. Над 800 души заявяват желание да влязат в създадената от него Кибертрон-организация. От тях остават само седем - най-запалените. Любомир Славилов, инж. Антони Ставрев, инж. д-р Димитър Чалев, инж. Борис Дишев, Калин Петров и едно девойче - 26 годишната  днес Зюлкера Арифова- с.Туховища. Любомир попада случайно на постинга за хуманоиден робот и веднага изпраща имейл на Ахмед. Тази година 23-годишни-ят софиянец завършва Инженерна физика, специалност Квантова електроника и лазерна техника в Софийския университет.

„Няма човек, който да се занимава с техника и роботика и да не мечтае за хуманоид. Още Леонардо да Винчи проектира механичен войник, но идеята му остава само на хартия", разказва Любомир.

Седморката на I Ахмед смята за свое най-голямо I постижение ръката на хуманоида Ние имаме 28 степени на свобода, ръката на Кибертрон също, но по своята функционалност надминава човешката. Множеството сензори в нея и позволяват да усеща натиск, температура, допир. Така хуманоидът ще разбира дали го галиш или го пляскаш за назидание.

Не по-малко важно е и това, че тази „интелигентна" ръка успешно би могла да се прилага и като протеза при загуба на крайник.

Екип Кибертрон разработва своя концепция за интелекта, неприлагана досега в други разработки. Според специалистите интелектът и разумът са само софтуерно приложение в робота. „За нас светът е петизмерен, а човешкият мозък е четириизмерен. Изкуственият интелект, който ще направим, ще служи на човека за връзка с неопознаваемото. Затова Кибертрон ще бъде нещо по-висше от нас", твърдят двамата изобретатели.

Японците са натрупали богат опит и проекти за създаването на хуманоидни роботи. „Хонда" направи световноизвестния робот АSIМО, висок 1.20 м. С него те създадоха за пръв път модел на ходенето, който се доближава много до начина на крачене на човека. Проблемът обаче е в това, че АSIМО ходи само по предварително зададени програми. Ако се появи непредвидено препятствие, спира. Всички създадени до момента роботи ходят по тази технология, наречена „Зиро момент поинт" - точка на нулев момент", разказва Любомир. А екипът им заедно с учени от БАН работи върху изцяло нова концепция, която ще избегне недостатъците на АSIМО.

Кибертрон ще може да крачи като истински човек. Неговите 82 степени на  свобода ще придават завидна функционалност на тялото му. Е, няма да може да ни намига в началото, но хуманоидът може да бъде модифициран в андроид, който ще има клепачи, уста...

„Целта ни е да създадем робот, който да заменя човек при опасни дейности и места като гасене на пожари, обезвреждане на бомби, на терористи, работа в мините. Тъй като роботът е антропоморфен, може да управлява всяка машина вместо човека. Но преди това трябва да премине курс на обучение в диалогов режим. Не да му направим програма, а да му обясним урока като на ученик", допълва Ахмед. Предимството на Кибертрон е, че след като бъде обучен, знанията му могат да се клонират в десетки други хуманоиди. А това ще спести доста средства и време - за няколко часа можеш да направиш още сто умни и обучени машинки.

            През март т. г. седмината ентусиасти регистрирали фирма, но не могат да плащат за собствен офис и работят предимно у дома си. За да изведат от виртуалното пространство в реалния свят своя Кибертрон, са им нужни около 180 хил. евро - без да включват разходите за труд.

Кибернетичната ръка е вече симулативно тествана, но само за нейното производство трябват 34 хил. евро. Ако се появи сериозен инвеститор, само след две години Кибертрон ще се движи сред нас, ще отговаря на въпросите ни, ще работи и мисли. Досегашното търсене на генерален инвеститор на екипа обаче е безрезултатно. Момчетата знаят, че ако се обърнат към по-прозорливи западни фирми, няма да останат нечути. Но все още стискат зъби и продължават да търсят у нас съмишленици, които не гонят бързата печалба.
  Нали идеята им е такава - Кибертрон да има българско родословие, да се сътвори от независим екип. И да се роди в България.  ;)

  П.С.:- Сайта pomak.eu International  и до днес дава шанс за изява на всички Помаци талантливи,независимо в политиката,изкуство,музика,история,.......... 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42