Author Topic: Торбешите во Македонja - статия на аго Шериф  (Read 20011 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Требва да го разуча прво тогава ке ти дам информация.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Това е от този автор. You are not allowed to view links. Register or Login
Човека писал смислови работи за богомилите. Само дето не писал, че по-голямата част от богомилите приели исляма през ХV в. а и от по-рано. За неговата автобиография се пише, че е роден в 1869 година в град Прилеп, тогава в Османската империя, днес в Република Македония. Завършва Солунската българска гимназия и става учител. През есента на 1896 година влиза във ВМОРО. В 1908 година става председател на околийския революционен комитет в Прилеп. След Междусъюзническата война Трайчев емигрира в България и работи като учител. Пише спомени и книги на македонска тематика. Умира в София в 1945 година.


Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Требва да го разуча прво тогава ке ти дам информация.
   Blagodaram pomak BG ,za linkot .Ce go citam stom dobijam povece vreme.Postiraj i drugi avtori od Bg koi se zanimavale so ovaa i slicni temi.
   Blagodarnost i za daczo so molba ,ako e vozmozno da go prevede postot od angliski i bidejci gledam ip od polska ,bi go zaprasal za izvesen Martin -doktorant na tema Torbesi -muslimani od Mk? Bese vo Mk pred dve god (noemvri 2007)se sretnavme i razgovaravme na ovie temi no ,za zal ne razmenivme adresi nitu tel.Ako moze da se najde na tamosni sajtovi bi mi bilo drago .Za zal ne se secavam na prezimeto ..samo imeto -Martin .

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Oвa е от daczo

На сега веќе непостоечкиот Гностичката општествено-религиозна доктрина движење и потекнува од времето на Петр I на Бугарија (927-969), како реакција против државата и свештеничка угнетување на византиската црква. И покрај сите мерки на репресија, таа остана силен и популарен се до падот на Бугарија на крајот на 14 век.

Богомилството е првиот значаен Бугарски ерес дека случи во првата четвртина на 10 век. Терминот "Богомил" значи мил на Бога ", на бугарски. Богомилството е природен резултат на многу фактори, кои беа покренати до почетокот на 10 век. Принудени на христијанизација на Словените и прото-Бугари од цар Борис I во 863 и фактот дека религијата е првично се практикува на грчки, кој само елитните знаеше, резултираше со многу површно ниво на поимање на религијата, ако има разбирање во сите. Уште еден многу важен фактор е социјално незадоволство на селаните. Поради постојани војни за време на таткото на цар Петр I Бугарија, Симеон I, на земјиште во близина на грчката граница (Тракија) биле опустошени, а луѓето што живеат таму беа оставени без занимање. Покрај тоа, промената на власт над овие територии резултираше во нестабилна состојба на селаните. На кратко, оние што се бореше најмногу поради расправии за земјата, биле селаните од Тракија. Во времето на царот Петр I на Бугарија, тие исто така беа предмет на повисоки даноци, кој беше катастрофални за нив. Сите овие фактори придонесоа за општо незадоволство на селаните во почетокот на 10 век. Освен тоа, црквата е многу оштетена, како и оние кои се обидуваат да најдат утеха во неа беа многу разочарани и не успеа да најде утеха. Друг фактор е постоењето на христијанските ереси постарите во бугарските земји. Највлијателниот меѓу оние кои беа Манихеjство и павликjанство, кои се сметаат за многу дуалистички. Манихеизкото потекло е поврзана со Зороастризам; дека е зошто Богомилството понекогаш е индиректно поврзан со Зороастризам во смисла на нејзиното двојство. Социјалната незадоволството на селаните и на присуството на стар христијански ереси создаде нов христијанска ерес под името на Богомилството.

Тешко е да утврди дали името е земено од знаменит основач на тоа движење, Богумил или свештеник Богомил, (бугарски поп Богомил, каде што "поп" [поп] значи свештеник - отец - Богомил и неговото име се преведува како "мил на Бога" ), или дали тој претпоставува дека името, откако таа беше даден на цела секта. Зборот е директен превод на словенската на масалияни, Сириски на името на секта одговараат на грчките Euchites. Богомилите се идентификува со масалиани во словенската документи на 13-ти век.

Тоа е комплицирана задача да се одреди вистинскиот карактер и принципи на било антички секта, имајќи предвид дека речиси сите информации што ги има достигнато ни доаѓа од нивните противници. Голем дел од литературата или еретички загинале или биле потполно се промени, но некои ја преживеал еден пат во писмена форма или преку усна традиција. Што се однесува на богомилите, нешто може да се собирани од информациите собрани од Euthymius Zygadenus во 12 век, и од полемика против Ново-ереси се појави на богомилите напишани во словенската од Презвитер Козма, на 10 век бугарската официјална. Старата словенска листи на забранети книги од 15 и 16 век, исто така, да ни даде клуч кон откривањето на овој еретички литература и на средствата на Богомилите вработени да вршат пропаганда. Многу може да се научи од доктрините на бројните еретички секти што стана во средновековна Киевска Рус "по 11-ти век.

Богомилите биле несомнено поврзување врската помеѓу т.н. еретички секти на Истокот и на оние на Западот. Тие беа, згора на тоа, повеќето активни агенси за дисеминација на таквите учења во Рус и меѓу сите народи на Европа. Во 12 и 13 век, богомилите биле веќе познат во запад како "Бугари", т.е. Бугари (българи). Во 1207 година на булгарски ереси се споменува. Во 1223 година на албигорци се прогласени за да биде на локалните Bougres, а во истиот период се спомене е направена на "папата на Albigenses кој живеел во рамките на границите на Бугарија" (види, исто така, Nicetas, Богомил владика). На катари и патарени, на Waldenses, на Анабаптисти и во Русија Strigolniki, Molokani и Doukhobors, ги имаат сите во различни времиња се или идентификува со богомилите или тесно поврзано со нив.
Доктрина

Од несовршени и конфликтни податоци кои се достапни, еден позитивен резултат може да се соберат: дека богомилите биле двете Adoptionists и Manichaeans. Тие го прифатија учењето на Павле од Самосата, иако во подоцнежниот период од името на Павле е да се верува дека на Апостолот; и тие не се сосема слободни од дуалистички принцип на Гностиците, во подоцнежниот период премногу идентификувани со наставата на Мани, од Photius, Petrus Сикулски, и други автори. Тие го отфрли Христијанството на православни цркви и не ја прифаќа docetic учењето на некои од останатите секти.

Strigolnik скрие, кој во 14 век проповедаше доктрина во Новгород, објасни дека свети Павле беше научил дека треба да подучува мажите simpleminded една со друга, поради тие избираат нивните "професори" од меѓу себе да бидат нивните духовни водичи, и немам посебна свештеника . Тоа е традиција да се верува дека богомилите учеа дека молитви беа за да се каже дека во приватни куќи, а не во посебни згради, како што се црквите. Ординација беше доделени од страна на општеството, а не со кој било специјално назначен за министер. Општеството се "избира", а секој член би можеле да добијат перфекција на Христос и стануваат Христос или "Chuist." Бракот не е света Тајна. Научниците се согласуваат дека на Богомилите одби да пости во понеделник и петок, и дека тие ги отфрли монаштво. Тоа е, исто така, се одржа дека тие треба да се прогласат за Христос Син Бога само преку благодатта како и другите пророци, и дека лебот и виното во Евхаристијата не беа физички трансформира во тело и крв; дека последната пресуда ќе биде извршена од страна на Бог, а не од страна на Исуса; дека сликите и на крстот се идоли и почит на светци и на моштите идолопоклонство.

Овие Полин доктрини преживеале во големиот руски секти, и може да се проследи наназад до учењата и праксата на богомилите. Но, покрај овие доктрини на adoptionist потекло, тие се одржа во манихејски дуалистички концепт на потеклото на светот. Ова е делумно сочувани во некои од своите книжевни останува, и ги презела длабок корен во верувања и традиции на Бугарите и другите народи со значителни Богомил followings. Шефот на литературата на сите еретички секти низ вековите е дека на апокрифните Библиски приказни, и на папите Еремија или Богумил се директно споменати како автори на такви забранети книги "кои не се осмелуваат православни читање." Иако овие списи се претежно од исто потекло како и оние од постарите листи на апокрифни книги, тие подложен на промена во рацете на нивните уредници Богомил, така што ќе бидат корисни за ширење на своите специфични доктрини.

Во својот најголем едноставен и атрактивна форма и една во исто време инвестираат со органот на светиот знаменит автор - нивната сметка на создавањето на светот и на човекот; потеклото на грев и искупувањето, историјата на крстот, а на спорови помеѓу телото и душата, правото и погрешното, Небото и пеколот, се отелотворени или во "история на Библии" (Palcyaf) или во посебни дијалози се одржа помеѓу Христос и Неговите ученици, или меѓу познатиот Отци на Црквата, кои expounded овие ставови во едноставен начин прилагодува кон разбирањето на луѓето (Lucidaria).

Богомилите учат дека Бог имал два сина, постариот Сатанаил и на помладите Мајкл. Постариот син се побуни против татко и стана лошиот дух. По падот тој создал долниот небото и земјата и се обидел залудно да се создаде човекот, на крајот мораше да поднесе жалба на Бога за Духот. По создавањето на Адам му беше дозволено да се обработува земјата, под услов тој продадена нему и на неговото потомство на сопственикот на земјата. Тогаш Мајкл е испратена во форма на човек, тој стана идентификувани со Исуса, и бил "избран" од Бога, по крштавањето во Јордан. Кога Светиот Дух (повторно Мајкл) се појавува во облик на гулаб, Исус доби сила да крши спогодбата во форма на глинени таблета (hierographon) што се одржа од Satanail од Адам. Тој сега стана ангел на Мајкл во човечка форма, како таков тој поразените Сатанаил, него и лишени од завршувањето-il = Бог, во која својата моќ ТАМУ. Satanail беше така претвора во Сатаната. Преку неговиот machinations распетието се одржа и Сатаната беше автор на целата православна заедница со своите цркви, одежди, церемонии, обреди, и пости, со неговите монаси и свештеници. Овој свет е дело на Сатаната, на добра мора да се избегнуваат какви било и секој вишок на задоволство. Но, на Богомилите не одат, колку што да препорача аскетизам.

Се одржа "Оче наш" во висока почит како на најпотентната оружје против сатаната, и имаше голем број на conjurations против "истерување духови". Секоја заедница имаше дванаесет свои "апостоли", и жените можат да се издигнат на степен на "избраните." Богомилите носеше облека како mendicant Friars и биле познати како сакаат мисионери кои патуваат далеку и широко да ги пренесат нивните доктрини. Исцелување на болни и exorcising лошиот дух, тие поминуваат разни земји и се шири нивната апокрифна литература, заедно со некои од книгите на Стариот Завет, длабоко влијание врз верски духот на народите, а ги подготвуваа за реформација. Тие прифатија четирите Евангелија, Четиринаесет посланија на Павле, на три посланија на Јован, Јаков, Јуда, и Посланието до Laodiceans, кои што по професија да го имаат. Тие го посеал семето на еден богат, популарна верска литература на Исток како и од Западот. Historiated на Библијата, писмо од рајот, за скитање низ Рајот и Пеколот, на Адам и бројни легенди на крст, на верски песни на "Kaliki perehozhie" и други слични продукции должам нивната дистрибуција до голем степен на активност на богомилите на Бугарија, и на нивните наследници во други земји.

Суштината на Богомилството е двојноста во создавањето на светот. Токму затоа таа се смета за ерес. Богомилите ги објасни земните грешните телесни живот, како креација на Сатаната, ангел, кој беше испратен до Земјата. Поради ова двојност, нивната доктрина отфрла сето она што е социјално создал и дека не доаѓаат од душата, на само божествена поседување на човекот. Затоа, основана Црква, држава, и хиерархија е целосно поткопана од Богомилството. Нејзините следбеници одбиваат да плаќаат даноци, да се работи во Ропство или да се борат за својата држава. Целиот општествен систем е симнат од власт, кои на своја страна се сфати како што укажува на нарушување и движи destructivity за државата, црквата од неговиот progenitors, дека во крајна линија ликвидација на богомилите. [Се бара извор]
Историја

Нашиот најдобар извор за богомилите е доспехи на Euthymius Zigabenus, кој врши испитувања на Богомилите за Alexius I Комнин.

Според словенските документи, основачот на оваа секта е одреден свештеник Богумил, кој "imbibed манихејски на наставата и доживува вистински бум во времето на бугарскиот цар Петар" (927-968). Според друг извор, основач бил наречен Еремија (или има уште еден свештеник со него поврзани со името на Еремија). Тоа беше почеток на заживување на секта, кој се покажа верни на империјата.

Словенската извори се едногласни во врска точка дека неговото учење беше манихејски. А Synodikon од 1210 година, додава имињата на неговите ученици или "апостоли", Михаил, Todur, Добри, Стефан, Василие и Петар. Фанатичен мисионери вршат нивните доктрини далеку и широко. Во 1004 година, едвај 25 години по воведувањето на христијанството во Киевска Рус, слушаме на свештеник Адријан настава на истиот доктрини како богомилите. Тој бил затворен од страна на Леонтиј, епископ на Киев. Во 1125, на Црквата во јужниот дел на Русија мораше да се бори против друго име Дмитриј heresiarch. Црквата во бугарија исто така се обидел да изтребвам Богомилството. Неколку илјади отиде во војска на Alexios I Komnenos против Норман, Роберт Guiscard, но, deserting на царот, многу од нив (1085) беа фрлени во затвор. Напори беа повторно полагам за нивната реализација; и за претвора во нов град Alexiopolis е изградена, спроти Филипопол. Кога крстоносците го зеде Цариград (1204), најдоа некои Paulicians, кого историчар Џефри на Villehardouin повици Popelicans. Папите во Рим додека го водат Крстоносна војна против Albigenses не заборавиме нивните колега на Балканот, и препорача на поништување на еретиците.

Легендата за Свети Жерар открива дека следбеници на Бугарски Богомилството беа присутни за време на почетокот на 11 век, во царството на Ahtum со која до ден денес Банат. Тие се повика на Архангел Урил, чие име е честа појава во амулети и магија ритуали.

Богомилите западно се шират и се насели прво во Србија, но на крајот на 12-тиот век, Стефан Немања, цар на Србија, толпата ги, прогонувани нив и ги протера од земјата. Голем број се засолнат во Босна, каде што тие биле познати под името Patarenes или Patareni. Таму, тие исто така беа донесени во врска со домородните на босанските Црква, што беше, исто така, смета еретички од страна на папата и Византијците, но не бил Богомил, всушност во природата. Од Босна, нивното влијание продолжи во Италија (Пиемонт). Унгарците се вклучи многу крстоносните војни против еретиците во Босна, но кон крајот на 15-от век, освојување на таа земја од Турците се стави крај на нивниот прогон. Се тврди дека голем број на босанските Paterenes, а особено на благородните, прифатија исламот. Малку или воопшто не се остатоци од Богомилството го преживеал во Босна. Ритуалот на словенски напишани од страна на босанските Радослав, и објавени во об. XV. на Starine на јужно словенски академија во Agram, покажува голема сличност со Cathar ритуал објавени од Cunitz, 1853. Види F Rački ", Bogomili i Paternai" во Rad, vols. VII., VIII. и X. (Agram, 1870); Dollinger, Beiträge zur Ketzergeschichte des Mittelalters, 2 vols. (Минхен, 1890).

Во 970 императорот Јован I Tzimiskes посадена не помалку од 200.000 ерменски Paulicians во Европа и ги населиле во соседството на Филипопол (денешен Пловдив е во Тракија). Под турска власт, на ерменски павликjani живееле во релативна сигурност во нивното упориште во близина на античкиот Филипопол, и понатаму на север. Лингвистички, биле асимилирани во Бугари, и од кого тие биле повикани pavlikiani. Во 1650, на Римокатоличката црква ги собраа во своите превиткува. Не помалку од четиринаесет села во близина на Никопол, во Мизија, прифатија католицизмот, како и селата околу Филипопол. А колонија на Paulicians во Wallachian с Cioplea во близина на Букурешт, исто така, го следеле примерот на своите браќа низ Дунав.

Во 18 век, Paulician луѓе од целиот Никопол беа прогонувани од страна на Турците, веројатно на верска основа, а добар дел од нив избегаа низ Дунав и се насели во Банат регионот, што е дел од австриската империја во тоа време, и Банат стана познат како Бугари. Се уште има над десет илјади Банат Бугари во Банат денес во селата Стар Бешенов, Vinga, Breştea и, исто така, во градот Темишвар, со неколку во Арад, меѓутоа, тие веќе не ја практикуваат својата религија, ја претвораат во римската католицизмот. Исто така постојат и неколку села од Paulicians во српскиот дел на Банат, особено селата Иваново и Бело Блато, во близина на Панчево.
Во модерната популарна култура и

Во Foucault's Pendulum, роман од страна на италијанскиот писател и филозоф Umberto Eco, на парцела во врска со широко распространета и мистик тајна конспирација има својата основа во исчезнувањето на Богомилите по падот на Второто бугарско царство под власт на Отоманската империја.

Тајната книга е македонски игран филм комбинирање на детективот, трилер и заговор фантастика жанрови, врз основа на фиктивна приказна за потрага по оригинални словенски јазик "Тајната книга", напишана од богомилите во Бугарија и се носи во Западна Европа во текот на средниот век .

Англиски вулгарности и името на криминал се појави од извештаите на Богомилите од страна на Католичката Црква. Зборовите "педераст" и "buggery" се појави, по пат на зборот "bougre" на француски, од "Бугарски" (бугарски), која беше подразбира богомилите, кои се верува дека се посветени на практиката на sodomy. [1] "Buggery" прво се појавува на англиски јазик во 1330, иако "педераст" во сексуална смисла не е запишан до 1555. [2]
Референци

   1. ^ Ерин McKean, ед (2005). New Oxford American Dictionary, 2nd Edition. Oxford University Press. ISBN 0-19-517077-6.
   2. ^ OED 1. edn

Извори

    * JC Wolf, Historia Bogomilorum (Витенберг, 1712)
    * Euthymius Zygabenus, Narratio де Bogomilis, ед. Gieseler (Гетинген, 1842)
    * С. Ј. Jirecek, Geschichte d. Bulgaren (Прага, 1876), S. 155, 174-175
    * Brockett ЛП, на богомилите на Бугарија и Босна: The Early протестанти на исток (sl, 1879) [1]
    * В. Sharenkoff, Студија на Manicheism во Бугарија (Њујорк, 1927).
    * ДР Obolensky, на Богомилите: Студија во балканските нео-Manichaeism (Cambridge, 1948), препечатено New York, 1978
    * С. Runciman, средновековната Manichee: Студија на христијанската дуалистичната Heresy (Cambridge, 1947)
    * К. Papasov, Christen oder Ketzer - умре Bogomilen (Stuttgart, 1983)
    * Д. Ангелов, Bogomilstvoto (Стара Загора, 1995)
    * Ј. Meiers, архиепископ Античка Ред на Богомил, на Америка ".
    * Ј. Иванов, Bogomilski knigi i legendi (Софија, 1925). Француски превод од М. Ribeyrol, Livres et Légendes bogomiles (Париз, 1976).

Видете исто така

    * Cathar
    * Paulicianism
    * Новгород кодекс

Надворешни врски

    * Ана Comnena е на богомилите
    * Внесување на Словените Во христијанството
    * Раул Vaneigem, Отпорот да Христијанство
    * Дуалистичната христијанските ереси во Византија Светот C.650-C.1450
    * Brockett ЛП, на богомилите на Бугарија и Босна - The Early протестанти на Исток

Offline akif aliev

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 98
 • Gender: Male
Pomak BG,това може ли да се преведе на български.Изглежда интересна тема,но губя целия смисъл при непознатите думи.Ако,някой има желание бих го помолил да го направи.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
На вече несъществуващата гностиците социално-религиозно движение и учение произхожда от времето на Петър I на България (927 - 969) като реакция срещу държавата и техническа потъпкване на византийска църква. Въпреки всички мерки на репресия, тя е останала силна и популярна до падането на България в края на 14 век.

Богомилството е първият значителен български дойде за ерес, че през първата четвърт на 10 век. Терминът "Богомил" означава " Мили на Бога" на български език. Богомилството е естествен резултат от много фактори, които са възникнали до началото на 10 век. Принудителното покръстването на славяните и прабългарите от цар Борис I през 863 и факта, че религията е била първоначално практикува в гръцки език, който само елит знаел, е довело до много повърхностно ниво на разбиране на религията, ако има такова разбиране на всички. Друг много важен фактор е социалното недоволство на селяните. Благодарение на непрекъснатите войни по време на бащата на цар Петър I на България, Симеон I, земите в близост до гръцката граница (Тракия) е опустошен, а хората, живеещи там са останали без работа. Освен това, промяната на власт над тези земи доведе до нестабилно състояние на селското население. Накратко, тези, които се борят най-защото на препирни за земя са селяните от Тракия. По времето на цар Петър I на България, те също са предмет на по-високи данъци, която беше опустошително за тях. Всички тези фактори са допринесли за общото недоволство на селяните в началото на 10-ия век. Освен това, църквата е много лошо, и тези, които се опитват да намерят удобно в него бяха много разочаровани и не успя да намери утеха. Друг фактор е наличието на големи християнски ереси по българските земи. Най-влиятелните сред тези, бяха манихейството и павликянството, които се считат за много дуалистична. Произход манихейството е свързана с зороастризма, затова понякога богомилството е косвено свързан с зороастризма, в смисъл на двойствеността. Социалното недоволство на селяните и на наличието на стар християнски ереси създава нова християнска ерес под името на богомилството.

Трудно е да се провери дали името е взето от известен основател на това движение, свещеник или Богомил, (на български поп Богомил, където "поп" [Pop] означава свещеник - баща - Богомил и неговото име се превежда като "скъпи на Бога" ), или дали той приема това име, след като са били дадени на целия секта. Думата е директен превод на славянското Massaliani, името Сирийска на сектата, съответстваща на гръцки Euchites. Богомилите са идентифицирани с Massaliani в документите славянски на 13 век.

Това е сложна задача за определяне на истинския характер и принципи на древната секта, имайки предвид, че почти цялата информация, която ни е постигнато идва от техните опоненти. Голяма част от еретически литература или е загинал или е напълно променен, но някой е оцелял промяна в писмена форма или чрез устната традиция. По отношение на богомилите, нещо може да бъде събрана от информацията, събрана от Евтимий Zygadenus през 12 век, а от полемика срещу Новопостроен Яви ерес на богомилите, написани на славянски от презвитер Козма, 10-ти век един български служител. Старите славянски списъци на забранени книги на 15-ия и 16-ти век, също ни дават представа за откриването на тази еретическа литература и на средствата на богомилите наети да извършват своята пропаганда. Много може да се научи от ученията на многобройните еретически секти, които са възникнали в средновековната Киевска Рус ", след 11 век.

Богомилите са несъмнено на свързващо звено между така наречените еретически секти на Изтока и тези на Запада. Те са, освен това, че най-активните вещества в разпространяването на такива учения в Рус и сред всички народи на Европа. В 12-та и 13-ти век, богомилите са вече известни на Запад като "Булгари", т.е. българи (българи). През 1207 на heresis Bulgarorum се споменава. През 1223 на албигойци са обявени за местните Bougres, и в същия срок се прави спомена за "папата на албигойци, които са пребивавали в пределите на България" (вж. също Никита, Богомил епископ). Катарите и Patarenes, на Waldenses, на Anabaptists, и в Русия Strigolniki, Molokani и Doukhobors, всички са по различно време, били идентифицирани с богомилите или са тясно свързани с тях.
Учение

От несъвършена и противоречиви данни, които са на разположение, един положителен резултат може да се събираха, че богомилите са били Adoptionists, така и Manichaeans. Те бяха приели учението на Павел от Самосата, макар и с по-късния период на името на Павел е да се смята, че на Апостола, и те не са напълно свободни от принципа дуалистична на гностиците, на по-късен период твърде много идентифицират с преподаването на Мани, от Фотий, Petrus Сицилийски, и други автори. Те отхвърлиха на християнството на православните църкви и не приемат docetic преподаването на някои от другите секти.

Карп Strigolnik, които през 14 век проповядва учението в Новгород, обясни, че апостол Павел е научил, че simpleminded мъжете трябва да възложи на един друг, затова те избират своите "учители" от помежду си да бъдат техните духовни водачи и свещеници не са имали специални . Това е традиция да се смята, че богомилите е научил, че молитвите са били да се каже, в частни къщи, не в отделни сгради, като църкви. Координация беше предоставена от обществото, а не от всяко специално назначен за министър. В обществото са "избира" и всяка държава може да получи за съвършенство на Христос и се превръщат в Христос или "Chuist." Бракът не е тайнство. Учени се споразумеят за богомилите, че отказва да постят в понеделник и петък, както и че те отхвърля монашеството. Също така е постановил, че те обявяват Христос, за да бъде Божият Син само чрез благодатта като други пророци, че хлябът и виното на евхаристията не са физически превръща в плът и кръв, че последното решение ще бъде изпълнена от Бога и не от Исус;, че изображенията и кръста са идоли и благоговение мощите на светци и идолопоклонничество.

Полин Тези учения са оцелели в големите руски секти, и могат да бъдат проследени обратно към учението и практиката на богомилите. Но в допълнение към тези учения на adoptionist произход, те държат на манихейството дуалистично схващане за произхода на света. Това е частично запазена в някои от своите литературни остава и е предприела дълбоки корени в вярвания и традиции на българите и други народи със значителни Богомил followings. Главният литература на всички еретически секти през вековете е, че от апокрифни библейски разкази, папи и Еремия, или Bogumil са пряко посочени като автори на подобни забранени книги ", които не смея православен чете." Въпреки че тези писания са най-вече от същия произход като тези от по-старите списъци на апокрифните книги, са претърпели промяна в ръцете на техните Богомил редактори, така че да бъдат полезни за размножаване на собствените си конкретни доктрини.

В своята най-проста и атрактивна форма и един в същото време бъдат инвестирани с ръководството на светите известен автор - внимание от тяхна страна на сътворението на света и на човека; произхода на греха и изкуплението, за историята на кръст, и споровете между тялото и душата, правилно и грешно, небето и ада, или са включени в "Historiated Библии" (Palcyaf) или в специалните диалози, проведена между Христос и учениците му, или между известни отци на Църквата, който излага тези възгледи в прост начин, адаптирани към разбирането на хората (Lucidaria).

Богомилите учи, че Бог има двама сина, по-възрастният Satanail и по-младите Майкъл. По-големият син въстана срещу баща и се превръща в зъл дух. След падането му той създаде по-ниски небето и земята и се опита напразно да се създаде човек, а в крайна сметка той трябваше да се обжалва пред Бога за Духа. След създаването на Адам е било позволено да обработва земята, при условие, че той продаде себе си и за потомството си на собственика на земята. Тогава Майкъл беше изпратено във вид на човек, той става идентифицирани с Исус, и е "избран" от Бог след кръщението в река Йордан. Когато Светият Дух (отново Michael) се е появил във формата на гълъб, Исус получи право да нарушава договора под формата на глинена таблетка (hierographon) притежавани от Satanail от Адам. Той сега се превърне в ангел Майкъл в човешка форма; като такъв той победил Satanail, и го лишава от прекратяване Ще = Бог, в която властта си живял. Satanail бе преобразувана в Сатаната. Чрез своите машинации на разпятието се проведе и Сатана е родоначалник на цялата православна общност със своите църкви, одежди, церемонии, тайнствата и пости, с неговите монаси и свещеници. Този свят е работата на Сатаната, перфектното трябва да избягват всякакви и всеки излишък на удоволствие. Но богомилите не се простират дотам, за да се препоръча аскетизъм.

Те проведе "Молитва Господ" от високо отношение като най-силното оръжие срещу Сатана, и имаше редица conjurations срещу "зли духове." Всяка общност имаше свои собствени дванадесет "апостоли", а жените могат да се издигнат до ранг на "избраните." Богомилите носеха дрехи като просяк монаси и са известни като запалени мисионери, пътуване надлъж и нашир, за да разпространяват техните учения. Изцеление на болни и exorcising на злия дух, те се премества различни страни и тяхното разпространение недостоверен литература, заедно с някои от книгите на Стария завет, които влияят на дълбоко религиозен дух на народите и да ги подготвят за Реформацията. Те Прием на четирите Евангелия, четиринадесет послания на Павел, трите послания на Йоан, Яков, Юда, както и послание към лаодикийската, които те да имат по занаят. Те пося семената на една богата, популярна религиозна литература на изток, както и на Запад. В Historiated Библията, Писмо от небето, Wanderings чрез Рая и Ада, многобройните Адам и кръст легенди, религиозни стихотворения на "perehozhie Kaliki" и други подобни продукции дължи тяхното разпространение до голяма степен с дейността на богомилите на България, както и техните наследници в другите страни.

Същността на богомилството е двойствеността в създаването на света. Именно затова той се счита за ерес. Богомилите обясни грешен земен материален живот като творение на Сатаната, един ангел, че е изпратен на Земята. Поради тази двойственост, тяхното учение отхвърля всичко, което е социално създаден и че не идва от душата, само божествен притежание на човека. Следователно установената църква, държавата, и на йерархията е напълно подкопани от богомилството. Неговите последователи да отказват да плащат данъци, да работят в робство, или да се бори за състоянието им. Цялата социална система е смъкнато, което от своя страна се разбира като предполага, разстройство и изтласква destructivity на държавата, църквата и в своите предци, които в крайна сметка ликвидираха богомилите. [Редактиране]
История

Нашите най-добрият източник за богомилите е доспехи на Евтимий Zigabenus, който провеждани проучвания на богомилите за Алексий I Комнин.

Според документи, славянски, основател на тази секта е определен свещеник Bogumil, който "imbibed на манихейството преподаване и процъфтява по времето на българския император Петър" (927-968). Според друг източник, основател е наречен Еремия (или не е друг свещеник, свързани с него от името на Еремия). Това е началото на възраждането на секта, която се оказа верен на империята.

Славянските източници са единодушни по въпроса, че неговото учение е манихейството. А Synodikon от 1210 година добавя имената на своите ученици или "апостолите" Михаил, Todur, Добри, Стефан, Vasilie и Петър. Ревностен мисионери провеждат техните учения надлъж и нашир. През 1004, едва 25 години след въвеждането на християнството в Киевска Рус, чуваме от свещеник Адриан преподаване на същите доктрини, богомилите. Той бил затворен от Leontius, епископ на Киев. През 1125, на църквата в южната част на Рус е за борба с друг heresiarch име Дмитрий. Църквата в България също се опита да отстранявам богомилството. Няколко хиляди отиде в армията на Алексий I Комнин срещу Норман, Робърт Guiscard, но, бягат от император, много от тях (1085) са били хвърлени в затвора. Усилията бяха отново простря за тяхната реализация, както и за преобразува Alexiopolis на нов град е построен, срещу "Филипополис". Когато кръстоносците се Константинопол (1204), те намери някои павликяни, когото историкът Джефри на Вилардуен призовава Popelicans. В папа в Рим като водещ на кръстоносен поход срещу албигойци не забравят колега на Балканите, и препоръчва на унищожение на еретиците.

Легендата на Свети Джерард е установила, че последователите на български богомилството са присъствали по време на началото на 11 век в областта Охтум, който състои момента Банат ден. Те позоваване на Архангел Уриил, чието име се среща често в амулети и магически ритуали.

Разпространението богомилите на запад и се заселва на първо място в Сърбия, но в края на 12 век Стефан Неманя, крал на Сърбия, като ги изгори, ги преследва и да ги изгонват от страната. Голям брой убежище в Босна, където те са известни под името Patarenes или Patareni. Там те бяха приведени в връзка с местните босненската църква, която беше обсъдено еретически от папата и византийци, но не е бил действително Богомил в природата. От Босна, тяхното влияние продължен в Италия (Пиемонт). Унгарците предприе много походи срещу еретици в Босна, но към края на 15-ти век, завладяването на страната от турците се сложи край на преследването. Твърди се, че голям брой от босненската Paterenes, и най-вече на благородните, прегърнали исляма. Малко или никакви останки от богомилството са оцелели в Босна. Ритуалът на славянски писмен от босненските Радослав, и се публикува в об. XV. на Starine на южнославянските академия в Agram, показва голяма прилика с ритуал катарите, публикувани от Cunitz, 1853. Вижте F Рачки, "Bogomili аз Paternai" в Рад, тома. VII., VIII. и Х. (Agram, 1870); Dollinger, Beiträge Zur Ketzergeschichte Des Mittelalters, 2 тома. (Мюнхен, 1890).

През 970 император Йоан I Цимиски трансплантиран не по-малко от 200,000 арменските павликяни в Европа и ги заселва в съседство на Филипопол (днес Пловдив в Тракия). Под турско робство, на арменските павликяни живеят в относителна безопасност в техния древен крепост близо до Филипопол, и на север. Лингвистично, те са приравнени на българите, от които те са били наричани павлиКяни. През 1650 г. Римокатолическата църква ги събра в своите пъти. Не по-малко от четиринадесет села близо до Никопол, в Мизия, приема католицизма, както и селата около Филипопол. А колония на павликяни в с. влашки на Cioplea близо до Букурещ също последва примера на братята им в река Дунав.

През 18-ти век, павликяните хора от цял Никополис били преследвани от турците, вероятно на религиозна основа, и голяма част от тях избягали през Дунава и се заселва в област Банат, че е част от Австрийската империя по това време, и станал известен като Банатски българи. Все още над десет хиляди Банатски българи в Банат днес в с. Стар Бешенов, Винга, Breştea, а също и в град Тимишоара, с няколко в Арад, но те вече не практикуват своята религия, като се превръща в католицизъм. Има и няколко села на павликяни в сръбската част на Банат, особено в селата Иваново и Бело блато, в близост до Панчево.
В модерния и популярната култура

В махало на Фуко, роман от италиански писател и философ Умберто Еко, на парцел за широко разпространено и мистична тайна конспирация е земята си в изчезването на богомилите след падането на Втората българска държава под властта на Османската империя.

Тайната книга е македонски филм комбиниране на детектив, трилър и жанрове заговор фантастика, основан на измислена история на търсене на оригинални славянски език "Тайната книга", написана от богомилите в България и се към Западна Европа през Средновековието .

На английски ругатни и името на престъпление, произлезли от докладите на богомилите от Католическата църква. Думите "педераст" и "педерастия" се появи, по силата на думата "bougre" на френски език, от "Булгар" (на български), което е разбира богомилите, които смята да се обърне към практиката на содомия. [1] "педерастия" появи за първи път на английски през 1330, въпреки че "педераст" в сексуален смисъл е не е регистрирана до 1555 [2].
Референции

   1. ^ Ерин McKean, Ed (2005). New Oxford American Dictionary, 2-ро издание. Oxford University Press. ISBN 0-19-517077-6.
   2. ^ OED 1-ви EDN

Източници

    * JC Wolf, Historia Bogomilorum (Витенберг, 1712)
    * Евтимий Zygabenus, Narratio за Bogomilis, изд. Gieseler (Гьотинген, 1842)
    * C. J. Иречек, Geschichte d. Bulgaren (Прага, 1876), S. 155, 174-175
    * LP Brockett, на богомилите в България и Босна: The Early протестанти на Изток (SL, 1879) [1]
    * V. Sharenkoff, проучване на Manicheism в България (Ню Йорк, 1927).
    * Г. Obolensky, Богомилите: проучване в балканските нео-манихейството (Cambridge, 1948), препечатайте Ню Йорк, 1978
    * S. Рънсиман, средновековната Manichee: проучване на християнската дуалистична Ерес (Cambridge, 1947)
    * K. Папазов, Christen Одер Ketzer - Die Bogomilen (Щутгарт, 1983)
    * Г. Ангелов, Bogomilstvoto (Стара Загора, 1995)
    * J. Meiers, архиепископ Древен Определение на Богомил, на Америка ".
    * Й. Иванов, Bogomilski книги и Легенди (Sofija, 1925). Френски превод от М. Ribeyrol, Livres et Légendes bogomiles (Париж, 1976).

Виж също

    * Катарите
    * Paulicianism
    * Новгород Codex

Външни връзки

    * Анна Комнина's Богомилите
    * Влизане на славяните В християните
    * Раул Vaneigem, устойчивостта към християнството
    * Christian дуалистична ереси във византийската Световната C.650-C.1450
    * LP Brockett, на богомилите в България и Босна и Херцеговина - The Early протестанти от Изтока

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Tuka edna statiia za katarite.               You are not allowed to view links. Register or Login    You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline botev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 643
  • Истинските майни!
Ете како ги опишува резултатите од Илинденското востание Павел Шатев во својата книга „Македонското национално ослободително движење"

„...Од 20 јули до месец ноември 1903 година станеле 240 судрувања меѓу 26 500 востаници и 351 000 турска ...војска. Убиени и се и ранети 1000 востаници и 5330 турски војници. Изгорени се 12 450 куќи на Бугари во Македонија и Одринско. Убиени и заклани се од турците 4701 невинни луѓе. Силувани се 3122 жени и моми. Запленети и одвлечени во Турција 72 жени и девојки. Уaпсени се 4000 Бугари, од кои 1000 се осудени на строг темничен затвор..."

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Ете како ги опишува резултатите од Илинденското востание Павел Шатев во својата книга „Македонското национално ослободително движење"

„...Од 20 јули до месец ноември 1903 година станеле 240 судрувања меѓу 26 500 востаници и 351 000 турска ...војска. Убиени и се и ранети 1000 востаници и 5330 турски војници. Изгорени се 12 450 куќи на Бугари во Македонија и Одринско. Убиени и заклани се од турците 4701 невинни луѓе. Силувани се 3122 жени и моми. Запленети и одвлечени во Турција 72 жени и девојки. Уaпсени се 4000 Бугари, од кои 1000 се осудени на строг темничен затвор..."

  Какво общо има това със зададената тема?

Offline botev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 643
  • Истинските майни!
Торбешите  са помохамеданчени българи. При тях, както и при нашите помаци е характерно това, че ревниво пазят своите исконни обичаи и традиции, даже и такива от предхристянско време, и поради това понякога са по-българи от българите. Вероятно  торбашите са потомци на прабългарите... Впрочем всички, които са българи, а това включва хората от териториите - Македония, Западни покрайнини, Северна доброджа и Беломорска Тракия са потомци на прабългарите...:))

Теория2: ‎....че те са наследници на богомилите а името им произлиза от торбата която всеки богомил носи по време на скиталчествата си.......в османско време приемат исляма без съпротива тъй като достатъчно са били преследвани от официалната власт и църква преди това!

Има и друго тълкуване на названието им-дьорд-беш или 4ри -5 от турски.Така на група по 4-5човека са ходили при ходжата.Вероятно от един род.Дьорд-беш,торбеш.


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42