Български > Bестник
Помаците искат да учат турски ?
SIVEK:
--- Quote from: Rasate on May 23, 2011, 16:11 ---Там където не искаха-това ме уби-няма искаш не искаш -бачкаш.
А за това,че децата на бившата върхушка бяха постоянно унижавани от своите съученици и учители е добре документирано в разказите на очевидците.
Има и редица направени филми за това след 90 години.Има много убити от так. нар. комунисти през този тъмен период(44-47 год.) от българската история.
Прочети,позаинтересувай се-обиколи да видиш колко са жертвите на комунизма в този период и тогава пиши.В Родопските краища тези ексцесии навлязоха в пъти в по малка степен -за разлика от равнината и балкана.
--- End quote ---
Расате ти колко живота имаш, казваш че си убит а продължаваш да ни убеждаваш и да пишеш неща ,,които са ни в клин ни в ръкав''.Достатъчно съм обикалял и чел и прживял за да приема твоите писания за,, истинска монета''.Говориш ми за децата на ,,бившата върхушка'',а знаеш ли за децата на помаците, как се чувстваха не само в училище а и в казармата.
Знаеш ли колко турски и помашки младежи посегнаха на живота си от подигравките и гаврите в казармите.Не за вас това е нормално, вие не сте минали по този път.
EvroPOMAK:
--- Quote from: Rasate on May 23, 2011, 20:15 ---..................................
Част от помаците правят същата грешка:
-Първо бъркат религиозната си принадлежност с етническата,
-Второ подобно на атакистите предпочитат само една част от своя етнос носещ определени черти-стигащи до етап на сегрегация-т.нар. "помашки" етнос или "помашки" език при липса на каквито и да е аргументация за това.
--- End quote ---
Ами, май, мязьа, че тука има некои Другари, които хич не са Другари !?! :o
Ако, некой смета, че нема - Помаци, Помашки народ-етнос-общност и т.н. и т.н., то нема смисъл да влазя в тоя сайять, тука да се боричкат като "Нацисти-Атакисти" излишно с Помаците, щото при нужда Помаците могат да бъдат бая по-големи бабаити и от най-заклетите шовинисти, просто не искат да го показват, оти са хептен добронамерени към най-големите им душмани дори! ???
Ако, друг пък смета, че Помаците нема собствен Помашки език-диалект-говор и т.н. и т.н., най-добре е да се преселят нейде другаде, където могат да си плямпат на воля, каквото си щат, дори и на сегашният модерен лангуидж, но съвсем на друго место! 8)
Ако, трети пък смета, че Помаците могат да бъдат секви други освен Мюсюлмани, то е най-добре да си нарамят всеки - кръста на кръста и да не се бъркат в душевноста, във вярата и във възприятията на Помаците за да им дават акъл, кое е могло или немогло да биде, така, както те искали да бъде или да не бъде, и кое е билро правилно или кое кривилно. ::)
Ай, бай, че от разни правоучители и нравоучители , може на некой Помак да му прекипи и да отправи всевазможни Помашки поздрави в бая разлрични посоки! ::) ;D ;)
Hadj:
--- Quote from: Rasate on May 23, 2011, 20:15 ---
Хадж- никога не е имало посегателство срещу традициите,просто защото са част от българската традиция в даденият регион.
Имало е посегателство единствено срещу привнесените с исляма елементи-като арабските имена,шалварите и пр.-които в Родопите са съвсем новички-за справка османските архиви.Това се дължи на погрешното мислене на редица управляващи,че за да си българин обезателно трябва да си християнин и то православен.
Поздрави.
--- End quote ---
Господин Расете.Като сме помаци не ни мисли за ахмаци.Твоето писание показва че именно под лозунга за премахване не "превнесеното от исляма" някой иска де ни връща някъде си и няма да мирясате.Вие не разбрахте ли че каквото и да ни говорите на нас ни харедва че сме мюсюлмани ,че сме помаци и наистина си имаме свои специфични традиции.Традициите ни били общи?Тогава защо вие нямане:сюнет,мевлид ,рамазански тъпани ит.н..И като искате да премахвате превнесеното от религиите тогава започнете с превнесеното от християнството.Сменете гръцките имена с български,да видим това дали е "само" и как ще се чувстваш ако някой те кара да избираш ими по каталог.
"РАСКАЙ СЕ РАСАТЕ"-знаеш кога е произнесена тази фраза,започни от тогава да премахваш превнесеното и като стигнеш до нас обади ми се.
Rasate:
--- Quote from: SIVEK on May 23, 2011, 21:14 ---Расате ти колко живота имаш, казваш че си убит а продължаваш да ни убеждаваш и да пишеш неща ,,които са ни в клин ни в ръкав''.Достатъчно съм обикалял и чел и прживял за да приема твоите писания за,, истинска монета''.Говориш ми за децата на ,,бившата върхушка'',а знаеш ли за децата на помаците, как се чувстваха не само в училище а и в казармата.
Знаеш ли колко турски и помашки младежи посегнаха на живота си от подигравките и гаврите в казармите.Не за вас това е нормално, вие не сте минали по този път.
--- End quote ---
Сивек-писаното от мен си е чиста монета-и е пример,че несправедливостта в този живот е повсеместна и засяга всички.
Това дето съм писал е пример,че животът се отнася еднакво към различни прослойки на дадено общество независимо от неговата религиозна принадлежност.А не за да мерим коя част от българското общество е по изстрадала.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: Hadj on May 24, 2011, 09:33 --- Господин Расете.Като сме помаци не ни мисли за ахмаци.Твоето писание показва че именно под лозунга за премахване не "привнесеното от исляма" някой иска де ни връща някъде си и няма да мирясате.Вие не разбрахте ли че каквото и да ни говорите на нас ни харесва че сме мюсюлмани ,че сме помаци и наистина си имаме свои специфични традиции.Традициите ни били общи?Тогава защо вие нямане:сюнет,мевлид ,рамазански тъпани ит.н..И като искате да премахвате привнесеното от религиите тогава започнете с привнесеното от християнството.Сменете гръцките имена с български,да видим това дали е "само" и как ще се чувстваш ако някой те кара да избираш име по каталог.
"РАСКАЙ СЕ РАСАТЕ"-знаеш кога е произнесена тази фраза,започни от тогава да премахваш привнесеното и като стигнеш до нас обади ми се.
--- End quote ---
Писах какви опити са правени,а не че ги оправдавам-или четеш и разбираш каквото ти е угодно.
Именно грешката на хора с погрешни разбирания водят до изостряне на ситуациите.
Когато се опиташ да разбереш другия тогава можеш да говориш за толерантност-но май това не го виждам в публикацията ти.
А иначе аз напълно съм поддръжник на заменянето на гръцките и пр. привнесени имена с български поради по хубавото им звучене-Владимир,Лъчезар,Божидар,Драгомир,Боримир,Светослав,Божин,Богдан и пр. Каква красота е да разбираш значението на името си,а не да го търсиш в чуждите речници.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version