Author Topic: П О К А Н А към ПОМАЦИТЕ !  (Read 6448 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
П О К А Н А към ПОМАЦИТЕ !
« on: July 05, 2011, 21:57 »
От Български Хелзинкски Комитет.   

  Здравейте,
 С този имейл, ние от Българския хелзинкски комитет, бихме желали да ви поканим официално на среща със специалния докладчик на ООН по въпросите на малцинствата (повече за нейната мисия прочетете по-долу)
на 7 юли, четвъртък, от 14 ч.  в Хотел" Апарт" на улица" Бели извор"№6 / Зад Югозападен университет/.
 Лице за контакт Димова. Не е нужно записване или предварителна подготовка.

Форматът на срещата не е наш прерогатив, но за ваша информация - вероятно е въпросите да са от по-общ характер, без много детайли за основните трудности при реализирането на правата на малцинствата в България. Идеята е срещата да се проведе като форум, модериран и воден от екипа на г-жа Макдугъл.

Планираме на тази конкретна среща да присъстват представители на правозащитни организации, които работят за/в различни малцинствени общности: македонци, помаци, турци/мюсюлмани, евреи, свидетели на Йехова. За среща с представители на ромското малцинство в България е насрочена отделна среща преди това.

Поради по-общия характер на заключенията, които екипът на докладчика ще направи след посещението, не се налага специална подготовка на участниците. От вас очакваме просто да разкажете пред какви трудности (свързани с правата на човека) се изправят етническите, религиозните и други малцинства в България.

                За докладчика.

Докладчикът, г-жа Макдугъл, идва в България за пръв път, за да се информира за проблемите на малцинствата в България. Г-жа Макдугъл и нейният екип правят подобни посещения в различни страни редовно, с цел да разберат и популяризират проблемите на малцинствата из целия свят. Не съставят доклад след всяко посещение, но организират тематична прес конференция и списват обобщено изявление публикувано на сайта на върховния комисар по човешките права на ООН (вж. например You are not allowed to view links. Register or Login публикувано след последната визита на екипа в Руанда през февруари т.г.).

Също така, докладчикът пише и писмо (communication) до държавните власти, за да повдигне проблемите, които е отчела при реализирането на правата на малцинствата. Информацията от визитата се използва и при написването на годишен доклад, който се предоставя на Съвета за човешки права на ООН.

Тъй като вече сте потвърдили участието си по един или друг начин, това е само допълнителна, разяснителна покана. Очакваме в отговор да ни информирате само за евентуалните колеги/придружители от вашата организация, които планирате също да присъстват на срещата.

    П.С:-  Сайта pomak.eu изказва благодарност към БХК за предоставената възможност.

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: П О К А Н А към ПОМАЦИТЕ !
« Reply #1 on: July 06, 2011, 09:39 »
Ами, то кать гльодаме сая покана, санкимь е за убави и важни срещи, та белким и по Горноджумайско-Неврокопскиет вилаеть да има ербапь - бабаит Помаци, че да земат да отидат на седенкатьа за малка раздумка по въпросите за Помаците и тези за Ахмаците с техните си болежки и секвьи други балкански бележки !  ::) 8) ;) 

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: П О К А Н А към ПОМАЦИТЕ !
« Reply #2 on: July 06, 2011, 10:33 »

  Тази среща с представители на ООН и Хелзинкския комитет е от значение за проблемите на помаците,защото след като бъдат споделени пред тях то бъдещите доклади и оценка пред световните институции ще даде вярна оценка за днешното положение на етническите общности.

Желателно е да присъствуват Помаци от Благоевградско главно,защото такава имаше с помаците от Смолянско,а за среща с ромското малцинство се предвижда отделна среща.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42