Author Topic: Орфей Родопееца - помака от Родопите - Orpheus Pomak from the Rhodopes !  (Read 68088 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
...Виж, не съм видял тук "помаци" от турския Лазистан да коментират каквото и да било. И как да стане като не знаят "помашки"?...Не иронизирам! Искам да ти кажа, че мен това не ме въодушевява. Това не води към успокояване на хората, а обратното. Подобно на македонците децата започват да се разболяват от странната болест българофобия. Да, ама ние сме българи! Не сме турци. Турците не се женят за нас - за тях сме гето!? Нито пък сме араби или албанци. Не можем да мразим себе си?! Нашите хора имат нужда от самочувствие, но на вярна основа, а не такова, което да ги вкарва в постоянна полемика, вярно ли е или е измислица! Щеше да се съглася с този подход, ако имахме проблема на македонците, които просто окупират чужда история. Ние обаче ничия история не окупираме! Имаме си такава от най-дълбока древност та до днес! И то вярна история! Ами какво ни пречи да учим децата си на нея?...Защо да не разказваме на децата си за Орфей, на когото те са потомци!? Та най-малката ни връзка с него е това, че той независимо колко отдавна е живял е пял същите мелодии, които и ние пеем днес! Ама той не е бил мюсюлманин???...че как да е бил след като мюсюлманство не е съществувало!??? Това са нашите корени, нашата история и трябва да го приемаме независимо от днешната ни религия. Може на някой да му стане криво, но по всичко личи, че ние сме мюсюлмани не повече от 350 години, а това на фона на същата хилядолетна история си е едно нищо. Всичките ни деди са погребани тук и това е наша Родина! Който смята, че е от другаде, да не си хаби времето, а да си хуква към родината.
Така мисли аго Фита, а някои се докачат.

Агатамифита, според някои турски лингвисти думата булгар не означава смесване/мешане а бъркане/бъркач, разбърквач, което отговаря и на твоя характер дето се бъркаш там дето не ти е работата. Турци и Помаци не са се женили поради дългогодишната политика на фашистите които вече знаеха девиза;; Дели и владей''. Ми защо в Турция не е така аджаба. Това е така и когато турчин се ожени за рускиня, за германка и пр. Правиш ми се на нео-булгарин но ще те посъветвам това да не го изказваш в някои помашки раёни че може да ми стане мъка за теб. Все пак си ми съфорумник нали  ;)

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
според някои турски лингвисти
Кои?
You are not allowed to view links. Register or Login
  някои помашки раёни че може да ми стане мъка за теб.
Кои?

Всъшност за кои се женят Турци, Българи, Гърци ..... не е наш проблем!
Иначе аз също съм свидетел на негативно отношение на Турци спрямо помаци.

Пак се отплеснаме от темата, ама така сме Траките /да ме прощават модераторите/! :)

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
You are not allowed to view links. Register or Login
1....... Да, ама ние сме българи! Не сме турци.
2...... Турците не се женят за нас - за тях сме гето!? Нито пък сме араби или албанци. Не можем да мразим себе си?! 
3......Нашите хора имат нужда от самочувствие, но на вярна основа, ............. полемика, вярно ли е или е измислица!
4.... Щеше да се съглася ...... проблема на македонците, .... окупират чужда история. Ние обаче ничия история не окупираме!
5....Защо да не разказваме на децата си за Орфей, на когото те са потомци!?
6.....Та най-малката ни връзка с него е това, че тезависимо колко отдавна е живял е пял същите мелодии, които и ние пеем днес!
7..... Ама той не е бил мюсюлманин???...че как да е бил след като мюсюлманство не е съществувало!???
8......Това са нашите корени, нашата история и трябва да го приемаме независимо от днешната ни религия.
9.... Може на някой да му стане криво, но по всичко личи, че ние сме мюсюлмани не повече от 350 години, а това на фона на същата хилядолетна история си е едно нищо.
10.... Всичките ни деди са погребани тук и това е наша Родина! Който смята, че е от другаде, да не си хаби времето, а да си хуква към родината.
Така мисли аго Фита, а някои се докачат.   

1. ПОМАЦИТЕ са ПОМАЦИ - нито са българи, нито са турци, може да има мешаница, но ПОМАЦИТЕ са си ПОМАЦИ и такива са били винаги, освен преди векове когата са се наричали по друг или сходен начин, най-отрано Траки до най-късно Помаки!  :)
2. ПОМАЦИТЕ - ама съвсем  никак не примират да се женят за Турци или за Българи, даже преди години ПОМАК или ПОМАКИНЯ, ако се женил(а) за турчин или българин, това било срам за целият род, селото, града или околността, щото ги смятаха за по-развалени народи, но сега вече нещата се прекършват!  :)
3. ПОМАЦИТЕ - си имат достатъчно самочувствие, но от години за съжаление и Турците, пък особено Българите се опитвали да си придават важности на техен гръб и понеже, те самите били комплексирани от техният си етнос, понеже винаги са били на по-ниско социално ниво от тях, едва ли не с цел повдигане на тяхното ниско самочувствие, са се опитвали да се гордеят, ама никой горд Помак не ги е ръснал за слива такива дето са били уж по-ербаб бабаити!  :)
4. ПОМАЦИТЕ - никога не са окупирали територии като македонците или други техни сродни народи, защото е знайно, че винаги чужди нашественици са окупирали Помашките територии, като най-плодородни и запасени с богатства от води, дървесина, пасища, зелени площи, руди, земи, работилници, занаяти, и много други богатства. Даже, земите на Помаците или на техните най-стари деди Траките, винаги са били окупирани от нашественици и окупатори, ту от Прабългарите, ту от Славяните, ту от Византите, ту от Османците, ту от РусоСъветяните и какви ли не още окупатори да се очакват за в бъдеще!  :)
5. ПОМАЦИТЕ - си знаят и за Аго им Орфейня и за Аго им Спартака и другите техни Аги, ама различните шовинисти Панславинисти и Пантюркисти, винаги са си налагали техните си теории с цел - кражба на народ за да се уедрят, и то кражба на един от най-хубавият народ на Балканите - този на Помаците който преди векове е бил най-многолюден, но са го притопявали в техните си насилствени маси за да модернизират собственият си изостанал народ по онези времена. Помаците, винаги са били наследници на своите си наследодатели Траките и от тогава до днес са се омешвали малко и с другите народи-нашественици, но винаги в гена им има остатъчен преобладаващ 70% тракийски и 30 % друг нашествен ген!  :)
6. ПОМАЦИТЕ - с тяхната богат култура на дедите Траките им оставена до днес - песни, музика, обичаи, заровени богатства които излизат всеки ден по земите на Помаците, писменост-тракийска която ужким е изчезнала, говор-който ужким е изчезнал и тези последните две богатства още никой няма смелост да ги каже дали са изчезнали или са присвоени от нашествениците и са ги "възродили" като свои с видоизменения, и един куп други богатства на тяхната цивилизация която от години  и векове се - романизира, елинизира, славянизира, българизира и сега американизира или евроизира!  :)
7. ПОМАЦИТЕ - винаги са били мюсюлмани, но и те като всички други народи периодично са се отклонявали като езичници от истинската религия   на своя единствен Господ - Аллах, който е такъв откакто е създаден Човека и Земята, редом с приемственото предаване на тази религия и вяра при отклоняване в друга посока , като се почне от Първият, та до  Последният Пророк, Исляма има обяснение, приема ги и счита за пратеници на Господа-Аллаха, докато другите изкривени религии се сектанизират със своите Свети Книги, които периодично ги видоизменят на срещи, събори или на други събрания!  :)
8. ПОМАЦИТЕ - имат своите корени, история, бит, обичаи и традиции коит са едни от най-мнгобройните и затова всеки друг народ граби от тях, понеже ПОМАЦИТЕ винаги са били и най-миролюбиви народи на Европата, освен чат-пат, като им прекипи от разни шовинисти и нацисти!  :)
9. ПОМАЦИТЕ - са мюсюлмани откакто съществува Исляма и Човека, като накрая поправена вече религия на нейните отклонения, а някои сигурно станали и по-късно такива когато са прозряли, че това е тяхната истинска правилна религия, даже като тяхна най-близка до техните предишни езически обичаи, дори са станали такива фанатици във вярата си, че дори от векове са учили и другите мюсюламни да не се отклоняват от нея, и некои от арабите, особено пък турците които са били винаги по-слаборелигиозни и затова и в новата Турция винаги Помаците са им били най-добрите им учители по религия и вероучение!  :)
10. ПОМАЦИТЕ - винаги са имали една Родина и това е онази територия, която поради разни Балкански и Световни вражди е била разделена между пет-шест по-нови държави - Турция, Гърция, България, Македония, Албания, Косово, Босна  и затова, ако на некой не му отърва тази реалност и истина, много му здраве от Аго Помако!  :)
.... А, пъка аго Фита, кво си счита, да си рита, по който си скача и се докача!  ;D :)

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Хубаво, ама темата е за аго ти Орфея! ;) Може да си самопреместиш поста! :)
Освен това точка 1. противоречи на останалите.

Offline Radoslav

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 95
 • Gender: Male
Помаците сме си българи. Навремето сме приели исляма ама тва по никъв начин не може да ни измени кръвта. Ето говорим си български с християните си мясаме. Даже мога да кажа че се и обичаме. Не мога да ви разбера що толкова искат някой хора да се делят и да се правят на квито не са.

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
You are not allowed to view links. Register or Login
Помаците сме си българи. Навремето сме приели исляма ама тва по никъв начин не може да ни измени кръвта. Ето говорим си български с християните си мясаме. Даже мога да кажа че се и обичаме. Не мога да ви разбера що толкова искат някой хора да се делят и да се правят на квито не са.
За онези Помаци които са българи има отворена отделна тема за тях, тъй като има и Помаци които говорят с Турците мюсюлмани един и същи език - турски и също си мясат, но това дали ги прави Турци?  ??? 8) :)

Offline Radoslav

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 95
 • Gender: Male
Как помак ще мяса на турчин бе? Ти добре ли си? Нищо общо нямаме с тях. А помаци де говорят турски има в Турция щото са се асимилирали. Ние в България пък винаги сме си говорели български още по турско време даже.

Offline SIVEK

 • koгато орелът е ранен полита към върха на планината
 • Moderator
 • *****
 • Posts: 277
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Помаците сме си българи. Навремето сме приели исляма ама тва по никъв начин не може да ни измени кръвта. Ето говорим си български с християните си мясаме. Даже мога да кажа че се и обичаме. Не мога да ви разбера що толкова искат някой хора да се делят и да се правят на квито не са.
През 1912 година Българската армия опожарява село Барутин, като пощадява само къщата на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея била останала само една сляпа старица, която взела българските войски за свои.На 13 март 1972 година урановият рудник в близост до селото е обграден от униформена и цивилна полиция, с цел смяна на имената на миньорите. Те се съпротивляват, като настава ръкопашен бой. Миньорите са смазани от бой и закарани в Девин, където са сменени имената им. По-твърдите са осъдени. На 16 март цялото село е обградено от полиция, военни части от Девин и Гоце Делчев, танкове, бронетранспортьори, комунистически активисти от съседните села и две противопожарни коли с гореща вода. Жителите на селото се били събрали в центъра. Настанал бой, селяните успели да пробият противопожарните коли с кирки, но скоро след това „възродителите“ успели да ги разпръснат по домовете им. В крайна сметка много жители на селото получили огнестрелни рани, две жени загиват, шестима други са сериозно ранени, а пребитите са стотици.[5]

Радославе така ли се обичате  ??? :( Малко тъжна е тази ваша обич нали.






Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login


Радославе така ли се обичате  ??? :( Малко тъжна е тази ваша обич нали.



  Може и да не му е тъжно на Радослав.Ако си пада по садо-мазо  ;D

Offline Radoslav

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 95
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
През 1912 година Българската армия опожарява село Барутин, като пощадява само къщата на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея била останала само една сляпа старица, която взела българските войски за свои.На 13 март 1972 година урановият рудник в близост до селото е обграден от униформена и цивилна полиция, с цел смяна на имената на миньорите. Те се съпротивляват, като настава ръкопашен бой. Миньорите са смазани от бой и закарани в Девин, където са сменени имената им. По-твърдите са осъдени. На 16 март цялото село е обградено от полиция, военни части от Девин и Гоце Делчев, танкове, бронетранспортьори, комунистически активисти от съседните села и две противопожарни коли с гореща вода. Жителите на селото се били събрали в центъра. Настанал бой, селяните успели да пробият противопожарните коли с кирки, но скоро след това „възродителите“ успели да ги разпръснат по домовете им. В крайна сметка много жители на селото получили огнестрелни рани, две жени загиват, шестима други са сериозно ранени, а пребитите са стотици.[5]

Радославе така ли се обичате  ??? :( Малко тъжна е тази ваша обич нали.
Бе аланкоолу тва да не са го направили обикновените хора християни бе? Тва е било направено от управниците на държавата. Кво са виновни обикновените хорица че имали ненормалници да ги управляват. С обикновените християни винаги сме се уважавали и обичали. Не ми се прави на интересен и разбирач.

Offline SIVEK

 • koгато орелът е ранен полита към върха на планината
 • Moderator
 • *****
 • Posts: 277
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Бе аланкоолу тва да не са го направили обикновените хора християни бе? Тва е било направено от управниците на държавата. Кво са виновни обикновените хорица че имали ненормалници да ги управляват. С обикновените християни винаги сме се уважавали и обичали. Не ми се прави на интересен и разбирач.
Радославе това  е самата истина кои го е правил и защо може да попиташ родителите си.Това те са го преживели и го знаят но такива кат теб който ,
  не знаят на кои свят  се намират, и не искат да научат ........... :-X.За хора който гледат напред без да виждат къде стъпват, стигат бездната без да разберат защо и как се е получило.Така че продъжаваи напред с високо вдигната глава.,,Не ми се прави на интересен и разбирач''...................... без коментар.Аз не искам и не мога да ти кажа с кого и какво да обичаш всеки сам си избира приятелите и сам си сърба попарата.

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
You are not allowed to view links. Register or Login
Как помак ще мяса на турчин бе? Ти добре ли си? Нищо общо нямаме с тях. А помаци де говорят турски има в Турция щото са се асимилирали. Ние в България пък винаги сме си говорели български още по турско време даже.

Както Помаците в Турция да са се асимилирали, така и в Болгарята също са асимилирани от болгарците, защото Помаците в Болгарята до 12-та са говорили най-малко 3 езика - османски (османо-турски), византски, помашко-болгарски, а най-веч тракийски (ограбен славоно-болгарски) , а болгарския като език и писменост в Болгарята се въвежда официално и с бая ритници около 1923-та, тъй като и Помаците и Болгарите и Турците са си мясали бая еднакво, тъй като от 700-то и после от 1400-то лето започнали бая да се омесват с Помаците или с многолюдните Траки, но не повече в съотношение 70:30 % съставки, а ако има повече смески, то вероятно требва да са били единици, а и такива е могло да има малко бройки но те са били в резултат на случайни малформациии възникнали случайно, както може би и в Барутин, но под въздействие на странични фактори - примерно като от лъчението на урановите рудници в Барутин или пък на случайно дълго пътуващи по друмищата "Родниници" стоящи под лъчите на жежкото слънце и облъчени от многото радиационни или слънчеви лъчи, които в повечето случаи прегряват мозъчните им клетки и след това стават много поучителни за Помаците, които пък са били съвсем различен народ от Орфейя или неговите събратя и родственици, но изглежда такава е била волята на Аллаха !      ::) 8) ??? :) ;)

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
Европомак, това за византийския език не го казвай другаде! ;) :) Насилието при смяна на имената не е нищо в сравнение с насилието при смяната на религията!!! Защо в Америка като станеш американски гражданин името ти трябва да Американско?
Радославе, от тия тикви семе недей да взимаш!!!

Айде и тая тема оспамихте!!!  :(

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
 Вологез за какво семе балнуваш та на вас и да ви дадът от тикви ще искарате трънки.
На авая си биеш този скъцан тъпан тук всеки знае от каде е душъл  и за каде отива на теб ти е объркана историята не на нас.
Даваш постояни примери за Америка голям американец си станал няма що като та гледам национализма не ти дава мир и там.
Какво искаш да ни кажиш с тая снимка не се разбира много но личи си че ти пречи отърви се от омразата.
Ела заедно да построим една нова България която пренадлежи на нас ПОМАЦИТЕ и българите да ни завидят душмани.
Иначе ние си сме добре тук до Орфей-яца там кадето трябва да сме а ти бесней там в Америка и гледай поне малко да се научиш на демокрация.


Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
(За остров Самотраки) Този гръцки остров е населен с души, които са го обитавали и преди хилядолетия. Съвременните хора още не знаят много неща за него. Близо до бреговете на острова, но на голяма дълбочина, има много интересни неща за археолозите. Виждам ги – това са парчета от мраморни колони, изработени с голямо майсторство. Били са част от големи храмове и дворци. Още не са открити, но ще дойде ден, когато ще бъдат извадени от морето и ще предизвикат голяма сензация. След много години островът няма да бъде част от гръцката държава, а ще принадлежи на Италия.

Фараони в Тракия
Д-р Васил Добрев разчете име на египетски владетел върху каменен скарабей от с. Любча. Откри и крилат слънчев диск.
Все повече са доказателствата за идването на египтяните в древна Тракия.
Повече от 30 години Смолянският музей ревниво пази най-ценния си експонат – фигурка на свещения за египтяните скарабей, издялана от камък, без дори да предполага какви тайни на историята крие. По убедителен начин изписаните на гърба му йероглифи доказват, че казаното от бащата на историята Херодот и баба Ванга е вярно: а именно - египтяните са били тук преди 4000 години. Името на фараона – Монтухотеп IV, който най-вероятно е изпратил експедиция в Тракия, разчете известният eгиптолог д-р Васил Добрев. Той няма нужда от представяне, но ако все пак някой е пропуснал филмите на „Дискавъри" с д-р Васко, както още го наричат, или материалите му във водещи издания у нас и в чужбина, следва да отбележим, че Добрев защитава докторска степен в Сорбоната през 1992 г., автор е на  нова теория за произхода на Сфинкса, а в момента води разкопки на платото Сакара, където очаква да намери „изчезналия фараон" (Узеркаре от VІ династия).

Скарабеят, открит край с. Любча

Той е сред малкото учени, които вземат на сериозно думите на Херодот. И успява да ги подплати с факти и исторически издържани хипотези. Директна връзка с Египет той открива още в крилатия слънчев диск от светилището Палеокастро, който повече от 30 години бе погрешно мислен за каменен идол. Египтологът превежда директно от фараонски топоними и названия като Странджа, Перперек, Перелик, Сютка... Какво означават, ще прочетете в текста. И ще се изумите. Пътуването в миналото на Древна Тракия и Египет ще продължи с неизвестната история на една от най-красивите жени по онова време - тракийката от Родопите - Родопис. Тази омайна хетера е прототипът на любимата приказна героиня Пепеляшка. Ще ви разкажем и за Орфей в Египет, донесъл от там вярата за бога Слънце. Елате с нас да прочетем историята под  друг ъгъл и да разкрием египетските мистерии в древна Тракия.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42