Български > Кои сме ?

Орфей Родопееца - помака от Родопите - Orpheus Pomak from the Rhodopes !

<< < (2/21) > >>

Фита:

--- Quote from: KaraIbrahim on December 04, 2011, 20:09 ---  Питай някого от Любча,местността е в тяхното землище.

--- End quote ---

Благодаря Karaibrahim! Сега обаче остава открит въпросът как да разбера кой е от това село Любча....Предполагам, че не започват постовете с "аз съм от Любча"  :). Видях на картата къде е това село - малко на юг и малко на запад от Доспат по посока за Сатовча. И ти ако знаеш повече пиши - ще съм ти благодарен!
За това място се твърди, че със сигурност е единствен топоним на наша територия, свързан пряко с името на Орфей или пък орфиците. Дори на самата дума вече бил направен превод и определяло значението на "орфик". Ако е вярно, ще е сериозна сензация поради големия интерес, пък и куп спекулации по тоя въпрос.

KaraIbrahim:
   И аз не знам кой е от Любча,за съжаление.
Но се надявам,че все някой оттам ще прочете това,което сме написали.И да ни каже повече.

Turas:

--- Quote from: Фита on December 04, 2011, 17:19 ---Вологез, помниш, че те питах за онази местност "Орфенското". Пиша ти и тук защото има специална тема както се вижда. Дадоха ми малко информация за това и се оказа, че тя всъщност се намира юг от Доспат....Но къде точно и те не знаеха. Дано това да те упъти.

--- End quote ---
Не знам къде е но според един приятел е окло Широколъжки Карлък.

Фита:

--- Quote from: Вологез on December 05, 2011, 20:36 --- Не знам къде е но според един приятел е окло Широколъжки Карлък.

--- End quote ---

Но това е в друга посока? Аз разбрах приблизително къде е, а то наистина е в посока Гоце Делчев. Karaibrahim вярно е научил, че е край село Любча, южно от Доспат. И още неща научих - там вече се е провеждала археология. Диана Гергова е работила на обекта. Намерени са предмети от различни епохи и са датирани от VI-IV BC. Но после се оказало, че е сбъркала с 30 века и се отнасяло за късен енеолит. проучения обект бил ниска могила с каменен кръг около нея. Не крепида, а просто кръг каквито бяха разкрити и край Батак, ако не се лъжа.

EvroPOMAK:
"Орфенското" е местност с останки от тракийско светилище или грънчарска работилница и се намира на югозапад от с.Любча, общ.Доспат, а най-добре е да се пита някои любченци за по-голяма точност.  8)
Няма никакъв Широколъшки Карлък, а само Карлък на чийто връх има останки от стара тракийска крепост, после станала римска и накрая до 1912г. била османско укрепително съоръжение, където днес има само останки от зидове, окопи от Балканската война тъй като там са се трепали Помаци и Болгари всеки да си запази или да завземе тази територия, а местността "Орфенско" там няма хич, това е измислица на Любка Качакова за да привлече около нейното имение - туристи и тем подобни по Гела, Солища и Стикъл.  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version