Author Topic: Девет са жертвите на триметровото цунами в с. Бисер  (Read 5154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Кошмарът продължава: Девет са жертвите на триметровото цунами в с. Бисер

Над три метра е приливната вълна след като язовирна стена на язовир Иваново се е скъсала. Това съобщиха зрители в ефира на БТВ от с. Бисер, Харманлийско.
 
В това село има близо 800 души. Жена, която се представи като Елена Вутова съобщи, че се намират на втория етаж, тъй като първият вече е под вода. Температурата е едва два градуса. Нещата тук са за хеликоптер и лодки. Водата се покачва постоянно, разказа жената.
 
Жертвите са девет. Четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. 73-годишен мъж е получил удар в харманлийското село Лешниково при вида на давещите се животни в двора му.
 
В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия.Обстановката в областта остава тежка. Органите на ОДМВР-Хасково осъществяват непрекъснато наблюдение на застрашените от наводнение места. В 13.02 часа в Регионалната служба 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа.
 
50 души са изведени до момента от наводненото село Бисер в община Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Действията на силите, ангажирани в спасителната операция, са координирани от национален щаб. На място са пристигнали и доброволци от Българския Червен кръст. Местните власти работят за осигуряването на помещения за временно настаняване на изведените от наводнените райони и осигуряването им с дрехи, храна и завивки.
 
В цялата област Хасково е обявено бедствено положение, обяви областният управител Ирена Узунова. Мобилизирани са спасителни екипи с лодки, които ще пристигнат в с. Бисер. Гражданска защита спасява двама души, които са били отнесени с автомобила си.
 
Водната стихия е отнесла и 9-тонен камион на „Гражданска защита“. Още три села в района - Диново, Любеново и Родопи, са откъснати от пороя. В Хасковска област е обявено бедствено положение. Животни и покъщнина плуват над водата. Областният управител на Хасково Ирена Узунова каза пред БНТ, че положението продължава да е сериозно. Две пожарни и една лодка вече са в с. Бисер. Два хеликоптера  от авиобаза "Крумово" осъществяваха спасителната операция.
 
По-рано през деня премиерът Бойко Борисов съобщи пред БНТ, че са мобилизирани всички сили на пожарната и Гражданска защита. Борисов призова бедстващите хора да имат кураж, защото цялата техника е мобилизирана, за да им се помогне. По думите на премиера, има риск за живота на летците, защото при минусовите температури има опасност от замръзване на крилата на хеликоптерите. "Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците. Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани. Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед, не могат да се движат толкова бързо", заяви премиерът.
 
Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов разпореди формирования от българската армия да окажат помощ на бедстващото население. Пред БНР той каза: "След като получихме информацията, че жителите на село Бисер се нуждаят спешно от помощ, са задействани батальонът в Хасково и модулът в Стара Загора. В Стара Загора се формира допълнителна група за помощ. Метеорологичните условия са сравнително тежки - с ниска долна граница на облаците и намалена видимост. Нашите пилоти ще направят всичко възможно от въздуха".
 
Кметицата на село Бисер Златка Вълкова каза, че водата е спаднала с повече от метър, но обстановката остава критична. "Тези къщи се намират близо до реката. Спасителните екипи са от другата страна на моста, но там няма път и не знам как ще преминат. Нямам информация да е пристигнал хеликоптерът от авиобаза „Крумово“. На място бяха кметът и зам.-кметът на Харманли, държим връзка с „Гражданска защита“ и успокояваме хората, доколкото е възможно", каза Вълкова.
 
Всички пострадали от наводнението в с. Бисер, община Хармани ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер по ЗСП - 325 лв., отпусната от дирекция „„Социално подпомагане” – Харманли. Тя ще бъда част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото.
 
Хеликоптерът с премиера Бойко Борисов кацна на авиобаза „Крумово”. Премиерът посети бедстващия район в Хасковска област.
 
Три хеликоптера „Кугър” са излетели днес от авиобаза „Крумово” за бедстващото село Бисер в община Харманли, съобщи пред журналисти генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза „Крумово”. Двата хеликоптера, които са оказвали спасителна дейност, са се върнали.
 
В третия хеликоптер са били министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Заедно с тях е бил и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Симеон Симеонов. Хеликоптерът е рулирал над летище Пловдив и е взел и премиера Бойко Борисов, който е пристигнал с правителствения самолет.
 
"Много са бедстващите. Подсигурена им е храна, дрехи и напитки", заяви Борисов.
 
Премиерът каза, че първоначално е имало спор дали военни хеликоптери могат да кацат на заледени терени. Според инструкциите това не е разрешено, но премиерът е поел отговорността и е разпоредил хеликоптери от авиобазата в „Крумово” да летят.
 
Според генерал Златко Златев, командир на 24-а авиобаза „Крумово”, при бедствия това е необходимо, въпреки разпоредбите. Именно поради това премиерът е летял сам в хеликоптера, за да докаже, че не е опасно „Кугър”-ите да летят и кацат в тези райони и да оказват помощ.
 
"Ситуацията е тежка и критична. Все още има бедстващи хора, които не са извадени от автомобил", каза още Борисов.
 
Министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов са останали в бедстващия район.
 
Окръжна прокуратура – Хасково е образувала досъдебно производство във връзка с наводнението в харманлийското село Бисер.
С постановление на окръжния прокурор в Хасково разследването е възложено на екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира. Максималния срок на наказанието, предвидено в закона е 5 години лишаване от свобода.

06.02.2012
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Около 24 часа се очаква водите да залеят Одрин / Мазаллах!!!

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
И турският град Бурса помага на пострадалите от с. Бисер

от iNews.bg | 09.02.2012 |

По инициатива на общината на турския град Бурса са изпратени помощи за пострадалите от наводненията хора от село Бисер, съобщи БТА.
 
Помощта е потеглила от Бурса днес (9 февруари) в 10 часа.
 
От кметската управа на Бурса изразиха дълбоко съжаление за жертвите от наводнението и подчертаха, че в тези трудни за България дни общината и населението на Бурса ще оказват всякаква помощ за по-бързо преодоляване на щетите от бедствието.
 
Междувременно стана ясно, че над 10 тона храни са доставени за пострадалите в село Бисер, увери Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.
 
По думите му, много производители и търговци са се отзовали и са дарили провизии, хляб, безалкохолни напитки, мляко и млечни продукти за пострадалите.
 
"Контролираме даренията на храните, наели сме склад в Хасково с минусови температури, всички продукти от търговци и производители се проверят от инспекторите на агенцията и чак след това се предоставят на БЧК и социалните служби", твърди Войнов.
 
Храни от частни дарители не се приемали, защото не било ясно в какво състояние са. Йордан Войнов съобщи, че има обаждания от кметове и на други населени места за пренасочване на провизии - Смолян, Шумен, Русе, Разград.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
В Посолството на Турция в София и в Дипломатическите мисии в Пловдив и Бургас националното знаме на Турция бе свалено наполовина в знак на съпричастност с мъката на близките на загиналите.
--------------------------------------------------
Питам се кога ли един ден и българските власти ще постъпят поне подобно. Пуста ксенофобия балканска! Поучете се бе хора !!!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42