Author Topic: Здраве  (Read 23653 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #30 on: July 24, 2012, 16:39 »
Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците

От малки ни учат, че доматите са зеленчуци. Така е и в детската песничка: "Зеленчуци който не яде.....а доматът червеней". Затова вероятно на повечето хора ще се стори странно, че от ботаническа гледна точка, ги причисляват към плодовете и ги свързват в родство с малините и къпините.

Пренесени са в Европа от Южна Америка през 16 век от испанските колонизатори. Първоначално са отглеждани като декоративно растение, защото е битувало мнението, че плодовете им са отровни. Едва по-късно навлизат в кулинарията и поради по-слабата си захарност, се сервират заедно със зеленчуците. Оттам идва и учудването на повечето хора, когато им споменеш, че технически учените го причисляват към плодовете.
Захарността му може и да е по-слаба от тази на повечето плодове, но със сигурност не е и много ниска. Иначе няма как да се обясни фактът, че съседът ми на село вари ракия от домати в края на сезона, когато е приключил със затварянето на консервите. Както знаете не може да се получи ферментация, ако плодовете, които се ползват нямат захарност.
Аз лично съм свидетел и как сестрата на баба ми вареше мармалад от зрели домати. Спомням си, че много се изненадах. А моя приятелка ми спомена, че обожава сладко от малки зелени доматчета. Това са някои нагледни примери за двойнствения характер на червените плодове.
Доматите са доста разнообразни като форма, големина, дори и цвят (има жълти, розови, червени и зелени). Първоначално са били малки като коктейлните доматчета, а след това са култивирани и по-големи сортове, достигащи до 1 кг. и нагоре.
Вкусовите качества на този зеленчук (плод) са ненадминати. Той е прекрасно допълнение към супи, от него стават чудесни заливки и сосове. Той е и основа за много класически салати.
Доматът няма богат минерален състав, но съдържа провитамин А, витамин С, витамини от В група и мощният антиоксидант ликопен. Последният има свойството да неутрализира агресивните молекули кислород - свободните радикали, които увреждат тъканите ни. Хубавата новина е, че ликопенът се усвоява по-лесно, когато е подложен на топлинна обработка, така че доматите са полезни дори консервирани и сготвени.
Почти не познавам някой, които да не обича домати. Е, с едно изключение. Имам приятел, които направо ги ненавижда, но понеже това негово отношение към вкусните червени плодове е изключително рядко, в компанията ни вече има цяла поредица от майтапи и вицове на тази тема.
Източник: Теодора Дончева, zdravduh.com


Прочети още: Доматът - родственик на плодовете и цар на зеленчуците You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Здраве
« Reply #31 on: August 08, 2012, 10:26 »
You are not allowed to view links. Register or Login
8.8.212

Със засилен контрол държавата се бори срещу нарушенията на стандартите за безопасност на храните. Основания за безпокойство обаче има. Както има и "еднокопитни домашни колбаси" в България, твърди Г. Папакочев.

В началото на летния сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) увери консулите на държавите от ЕС, че техните граждани могат да бъдат спокойни - по отношение на храната „България е една безопасна за туристите дестинация”, кълнеше се БАБХ. А основания за безпокойство имаше. Въпреки извършените 9 хил. проверки, съставените 500 акта за нарушения, затварянето на почти 70 обекта и бракуването на 10 тона храни, натравянията и чревните инфекции през миналото лято се оказаха проблем по българското Черноморие.

Млечните ментета
Каква е ситуацията сега? - През пролетта избухна скандалът с вносния „продукт” с етикет „Кисело мляко за пиене”. Той се оказа смес от свински желатин, царевично нишесте и концентрат от моркови и грозде.
По този повод шефът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов трябваше да припомни по медиите, че българският Закон за храните забранява „стоки, натъпкани с палмово масло и соев белтък, да се наричат сирене, кашкавал, камо ли кисело мляко за пиене”. От друга страна Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите отговорно заяви, че „60 на сто от млечните продукти в България са менте”. Голямата „мълния” по скандалния повод изпрати премиерът Бойко Борисов, който поиска етикети с надпис „Вредно за вашето здраве” за този вид продукти с палмово масло.

Информираното тровене
На въпрос дали такива етикети вече са факт, хранителният инженер-технолог Атанас Дробенов от дирекция „Контрол по храните” към БАБХ поясни за ДВ, че в някои хранителни продукти действително се влага хидрогенирано палмово масло. Проблемът обаче бил друг, а именно, че то не винаги се отбелязва в съставките на продукта върху етикета, както предвижда законът. „Така потребителят е информиран и има възможност сам да избере дали да го купи и консумира”, уточнява експертът и допълва, че неговото ведомство контролира основно съдържанието на надписите и при пропуски налага съответните санкции. От друга страна се оказва, че големите европейски производители на млечни изделия са се отказали напълно от използването на палмово масло поради вредното му въздействие върху човешкото здраве. Излиза, че е бил прав премиерът Борисов...

Еднокопитни домашни колбаси
През тази пролет по животински останки край ямболско село Районната епизоотичната комисия констатира незаконно клане, при което близо 3 тона месо от коне, катъри и магарета незаконно са били продадени на пазара под формата на колбаси. Край Сливен по същото време антимафиоти разкриха нелегален „Винпром”, който зареждал със самоделни ракии, мастики и водки хотели на Южното черноморие, работещи по системата „ол инклузив”. По повод върнати от Германия 300 тона продукция в началото на сезона Асоциацията на билкарите призна, че българските билки са пълни с пестициди и са със съдържание на никотин над допустимото за ЕС ниво. В началото на лятото не друг, а споменатият вече шеф на БАБХ д-р Войнов отново констатира публично, че хората „масово отиват на почивка по морето, а свършват в болницата със стафилококова инфекция”. Причината – търговци и заведения не спазвали изричните забрани и хигиенни правила за да реализират по-големи и бързи печалби през сезона.

С глоби да вървим напред!
Въпреки масираните инспекции и независимо от актовете и глобите, напук на законовите изисквания и европейските стандарти в туристическия бизнес и това лято са констатирани поредните несъответствия в поддържането на системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, наличие на храни с изтекъл срок на годност, неизпълнение на предписания на контролен орган. Инж. Атанас Дробенов от "Контрол по храните" обаче е оптимист: „От миналата година досега проверките са засилени многократно. И е нормално да има ефект, когато се упражнява по-строг и чест контрол. Нарушения отново се констатират, но са по-малко. И това е добре, защото навсякъде по света трябва да има държавен контрол”, е убеден експертът

Автор: Г. Папакочев; Редактор: Е. Лилов DW

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #32 on: August 18, 2012, 13:56 »
Кажи ми колко кафе пиеш, за да ти кажа какъв си

You are not allowed to view links. Register or Login

Канадец прави вино от домати

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline botev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 643
  • Истинските майни!
Re: Здраве
« Reply #33 on: September 30, 2012, 19:54 »
CANCER is curable NOW - РАКЪТ Е ЛЕЧИМ СЕГА


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Здраве
« Reply #34 on: December 03, 2012, 23:59 »
4 признака на стареенето, които показват влошено здраве на сърцето

You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42