Author Topic: Сърби заплашвали Анджелина Джоли заради филма й за Босна  (Read 5759 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

16 февруари 2012

Актрисата Анджелина Джоли и няколко сърби от екипа на последния й филм са били заплашвани. Признанието бе направено от самата холивудска звезда, която е режисьор на филма „В земя на кръв и мед“. Лентата си поставя за цел да напомни на света за ужасите на босненската война, започнала преди 20 години. Продукцията обаче предизвика дебати сред босненците какво наистина се е случило.Филмът успя най-вече да покаже дълбочината на разделенията в страна, за която има опасения, че се отдалечава от националното помирение и се насочва към опасна нестабилност. Последвали и заплахите – по интернет след премиерата в Сараево във вторник. „Имаше неща, изпратени до мен, имаше неща, публикувани онлайн. Разбили са прозорците на колата на един човек от моя екип, друг е бил заплашен по телефона", заяви Джоли в интервю.

Актрисата се отказа от намеренията си да участва на премиерата на филма в сръбската столица Белград. Тя обаче отрече решението й да е продиктувано от получените заплахи.

Филмът на Анджелина разказва историята за насилието над жените по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г. Лентата проследява любовта между млада мюсюлманка (в ролята Жана Марянович) и сърбин (Горан Костич), които се озовават в противоположни лагери сред избухването на конфликта. Всички актьори, които играят във филма, идват от страни от бивша Югославия.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

14 февруари 2012

"В земя на кръв и мед" е филм, сниман да обезпокои и разстрои зрителите, да ги накара да се почувстват неудобно. Защото засяга болна тема, разделила сърби и мюсюлмани. Това заяви на кинофестивала в Берлин режисьорката на продукцията Анджелина Джоли. Тя защити филма си от критиките на мнозина, че отразявал пристрастно събитията от войните на Балканите и представял само едната гледна точка към тях.

"Искам, когато хората гледат моя филм, да изпитат чувство на неудобство, на гняв, на недоволство от това, което виждат на екрана. Искам да разберат, че са възможни подобни зверства по време на война. Бих желала филмът да предизвика дебат по една тежка тема, особено сега, във времена на икономическа криза, които също представляват сериозно изпитание за всички хора" - каза Джоли.
 
Преди да пристигне на "Берлинале", Анджелина представи филма си в Сараево, преди той да тръгне официално по кината в региона по-късно през месеца. Интересното е, че "В земя на кръв и мед" предизвика недоволство както от страна на мюсюлманите в Босна, така и от сърбите. Първите обвиниха режисьорката, че е пресилила внушенията за драматичните събития, а вторите – че умишлено е хвърлила вината върху тях. Истината, както в повечето случаи, е някъде по средата.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

15.02.2012

Филмът "В страната на кръв и мед" не е антисръбски и е тъжно, че се поставя такъв въпрос, защото това означава, че на Балканите още се усещат последиците от войната, каза американската звезда

Анджелина Джоли се разплака, разплака и зрителите на премиерата на своя авторски филм "В страната на кръв и мед" снощи в Сараево.

Американската звезда е режисьор и сценарист на филма, който разказва за насилието над жените по време на войната в Босна през 90-те години като проследява любовта между млада мюсюлманка (в ролята Жана Марянович) и сърбин (Горан Костич).

Всички участващи актьори са от страните на бивша Югославия.

В спортната зала "Зетра" пред около 5000 души Джоли поздрави присъстващите на босненски. След това през сълзи тя говори пред станалите на крака хора, които непрекъснато я аплодираха.

Джоли купи и подари 2100 билета за премиерата, на която присъстваха дружества на близките на жертвите от войната.

"Филмът припомня за случилото се по време на войната в Босна и Херцеговина, но в същото време разказва за вашата прекрасна страна. Много добре съзнавам, че този филм ни връща към кървавите емоции, но чрез тях припомняме за страданията, които всички вие преживяхте", каза тя.

На премиерата присъства целият политически и обществен елит на Босна и Херцеговина. В залата бяха и много дипломати и кореспонденти.

На пресконференция в Сараево преди премиерата Анджелина Джоли заяви, че филмът не е антисръбски и че е тъжно, че такъв въпрос се поставя днес. "Защото това означава, че на Балканите още се усещат последиците от войната", каза авторката, цитирана от белградската агенция ТАНЮГ.

На въпрос ще посети ли и Белград в рамките на представянето на филма в региона, Джоли отговори, че смята, че моментът за това не е най-подходящ.

"Не се страхувам за сигурността си, но смятам, че моментът не е най-подходящ. В сръбските медии се усеща агресивност и нетърпимост. Мисля, че хората в Сърбия няма да могат да видят ясно посланието на филма. Ако дойда в Белград, това ще разгори страстите. Не се чувствам добре дошла в този момент", каза Джоли.

Тя настоява, че филмът е и призив към международната общност да попречи да се повторят войни като в Босна и Херцеговина през 90-те години, да не се повтори никога престъплението в Сребреница, за което също се разказва във филма.

На въпроса защо е избрала Босна като вдъхновение и тема за режисьорския си дебют тя каза, че е разбрала, че войната през 90-те години е "едно страшно време, за което е знаела малко".

"Имах чувство на отговорност да покажа на света това, което научих", каза Анджелина Джоли.

Звездата, придружена от съпруга си Брад Пит, пристигна с частен самолет в Сараево. Двамата са настанени в президентския апартамент на хотел "Европа". Двойката не е имала някакви специални изисквания, съобщиха босненските медии.

Босненското вътрешно министерство повиши мерките за сигурност на най-високо ниво.

Филмът "В страната на кръв и мед" бе представен миналата седмица и на филмовия фестивал "Берлинале".

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

17.02.2012

Актрисата показа филма си в ПарижАнджелина Джоли отново демонстрира, че не напразно е определяна като една от най-красивите жени в шоубизнеса.
 
На премиерата на авторския си филм "В земя на кръв и мед" (In the Land of Blood and Honey) в Париж 36-годишната звезда се появи в дълга до земята бяла рокля с едно рамо и огромна сива роза на него. Партньорът й Брад Пит бе предпочел стилен костюм в черно.
 
Джоли бе заложила на класическото и емблематично за нея червено червило, а косата й бе свободно пусната над едното голо рамо.
 
Париж е вторият град, в който филмът на Анджелина има премиера. Първият беше Сараево, Босна, където лентата бе добре приета, а актрисата на скри сълзите си по време на пресконференцията.
 
Относно мотивите, които са я водили към създаването и реализацията на подобен филм, Джоли споделя, че е искала да покаже насилието над жените по време на войната в Босна през 90-те години.

Актрисата, която е режисьор и сценарист на лентата, споделя, че е знаела малко за този проблем, но колкото повече е научавала, толкова повече се е ядосвала и накрая се е почувствала отговорна да покаже на света какво се е случвало и какво не бива да бъде допускано да стане отново.
 
В лентата участват само актьори от страните на бивша Югославия. 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42