Author Topic: Честита Баба Марта!  (Read 11809 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
Честита Баба Марта!
« on: February 29, 2012, 22:07 »


Честита Баба Марта! Бъдете живи, здрави, бели и червени.

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #1 on: March 01, 2012, 01:22 »
Честита Баба Марта и на тебе, Тоска, на всички от пишещите тук!!!

Господ здраве да ни дава и през пролетта. ;D


Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #2 on: March 01, 2012, 06:54 »

Legenda za martenicata pri bulgar-turkite

Hazarite napadnali bulgarite i yspeli da plenqt  Hava  dashterqta na han Kurt.
Naj golemiqt sin Bazmeian priznal hazarskoto vladichestvo i ostanal pri plenenata si sestra.
Predi da se razdelqt  Atil'kese se ygovoril s Hava i Bazmeian kak da izbqgat ot hazarite. Atil'kese shtql da izprati ptica s bqla nishka na kraka  dokato nameri nova zemq.
Sled kratko vreme pri Hava e otletqla ptica s bql konec  Bazmeian vzel koneca. Ne znaeli na kade da poemat i pysnali pticata da poleti. Poqvili hazarite i pochnali da gi obstrelvat.
Bazmeian bil ranen ot strela i nachaloto na koneca kojto e darjal pochervenql ot kravta my.
V tozi moment Atil'kese se poqvil s negovite vojnici i hazarite pobegnali.
Atil'kese vzel koneca ot Bazmeian i beliq my kraj zavarzal s cherveniq. Zakachil vseki edin ot svoite vojni s kasche ot tozi 3-ri kilometrov  :o sveshten konec.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #3 on: March 01, 2012, 09:22 »
Честита баба Марта на всички! Бъдете живи и здрави и усмихнати


Bahar geliyor
/ Elin Pelin /
Ah, hissediyorum, şimdi bahar geliyor
el ve çiçek ROSNA demet!
Saç ve – sarım sarmaşıklar ve sarmaşık
başına beyaz taç ve dağınık.
Giysi ve – solgun gül, erik çiçek
dudaklar ve bal arıları Görevlileri.
Gitmek orada sevinçle bir hediye verir –
çöpleme, beyaz kardelen, çiğdem.
Smile – açıkça dünya üzerinde güneş …
Hey, bahar postreshtnem gidin!


Matenitsa – güçlü bir sihirli tılsım
“Martenitsas” veya “baynitsi”


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Hat

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1059
 • Gender: Male
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #4 on: March 01, 2012, 09:24 »
Честита Баба Марта на всички ни да сме живи и здрави румени червени.

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #5 on: March 01, 2012, 11:22 »
  Честита Баба Марта и от мен!Бъдете живи и здрави,бели и червени!


Загадка е точният произход на мартеницата, но често се свързва с Римската империя, когато новата година се е празнувала на 1 март, месеца на божеството Марс. То е най-известно като божество на войната, но също така се вярвало, че покровителства земеделието и възраждането на природата. Тази негова двойственост е отразена в мартеницата, като белият цвят може да се възприеме като символ на мира, а червеният - на войната. Археологически разкопки в Румъния показват, че амулети, подобни на мартеница, са съществували още преди 8 хиляди години. В България легендата за хан Аспарух и мартеницата е измислена през 1930-те години.

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #6 on: March 01, 2012, 18:36 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Господ здраве да ни дава и през пролетта. ;D


Na teb ti pojelavam i akul zashtoto nujdata ti e vopiushta.
Makap 4e tova sa ezi4eski praznici 4estita marta  i zdrave na vsi4ki.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #7 on: March 01, 2012, 18:46 »
Казват, че всичко, което упорито търсим, всъщност търси нас и ако останем смирени, непременно ще ни намери.
Пожелавам от цялото си сърце много здраве,много обич и много сбъднати мечти.
Честита БАБА МАРТА и от мен на всички в този сайт.

Offline Rahmie

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 1981
 • Gender: Female
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #8 on: March 01, 2012, 20:01 »
Легенди за Баба Марта и мартеницата

Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана чистотата и искреността на отношенията, а в червения – топлотата, на приятелството и взаимната обич.
Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, били само от усукан бял и червен конец. По-късно в някой области се прибавили златна или сребърна паричка, която служела за предпазване от болести. Чувството за красота и оригиналност повлияло значително върху облика на мартениците. Сега те са се превърнали в едно много изтънчено бижу.


ОБИЧАИ
Носенето на мартеници е български народен обичай. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древноста до наши дни. На 1 Март всеки подарява на своите близки специален амулет наречен мартеница, който ще го дари със здраве и сила през следващата година.
На този ден стопанката на дома ставала рано, измитала двора, запалвала буен огън и простирала или закачвала пред дома си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци. Вярва се, че те пазят къщата, за да не влезе в нея злото - болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.
За да не пада гръм, в някои добруджански села не тъкат, не трупат, не варят нищо. На огъня не слагат черни /опушени/ съдове, за да няма главни по растенията. В Родопите се гадае по първите дни на месеца за времето през годината. Има обичай, според който се гадае каква ще бъде годината за отделния човек, като си избере ден от март /в някои райони се гадае според рождената дата/.
Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата.
Някаде възрастни жени не излизат извън дома, за да не срещнат Марта и да я разсърдят, тъй като тя ще се усмихне и времето ще е хубаво, ако я срещне млада жена или мома. На Марта жените не перат и не простират бели дрехи, за да не падат слани и градушки.
Децата като се събудят тичат да прескачат огъня, за да не ги вестява болест и да им е весело през цялата година. После им връзвали мартенички от усукани бели и червени конци. Когато долитала първата лястовичка или щъркел, децата сваляли мартеничките и ги закачали на първата клонка. Според едно поверие мартениците се слагат под камък и след девет дена се гледа, какво има под него. Ако са се настанили мравки ще е богата годината с овце, ако пък има други по-едри буболечки – сполука с едър добитък и др.

ЛЕГЕНДА ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА МАРТЕНИЦАТА
Легендата се отнася за времето, когато Аспарух бил на десния бряг на Дунав. Брат му Баян и сестра му Хуба го чакали на левия бряг и търсели брод за България. Вързали края на бяло кълбо за крака на сокола, за да полети и им покаже брода, по който да минат. Хазарска стрела пронизала Баян. Бликнала алена кръв, която обагрила бялата връв, която трябвало да послужи като знак за Аспарух, че скъпите му брат и сестра идват при него.
След като получил скъпата вест, Аспарух късал конци от бяло – червената нишка, връзвал ги на ръцете на войниците си и повтарял:
“Нишката, която ни свързва да не се прекъсва никога.
Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи...

ЛЕГЕНДА ЗА БАБА МАРТА
Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име - Сечко. Само че единият наричали малък, а другия - голям Сечко.
От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! - думал й свекърът, стар стария. Преживял много той и мъдро може да поучи. По-слънцето познавал старецът кога ветровете ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кирпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът.- Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала невестата и подбрала овцете и козите към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила и бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветровете заблудили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.


Честита да е и от мен...:)!


You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

from internet

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #9 on: March 01, 2012, 20:56 »
Честита Баба Марта - за много здраве, късмет и берекет на всичките безчет !  ::) :)
Едва ли и един от най-старите обичаи на траките , т.е. на наште най-древни и стари некогашни помаки, требва до тама да се прапобългарява и славянизира, за да се отправят все хубави пожелания на всички народи след тях, дошли и прииждащи на тази земя и продължили обичайно обичане да празнуват и да тачат този стар езически обичай, носещ надежда и вяра чрез силата на Всевишния да имат вяра в новата идваща пролет на природната и човешка мечта за нов и по-хубав живот за всичко събуждащо и съживяващо се под погледа на предвестяващите първи лъчи от надзъртащото зад баирите пролетно Слънце!?!  ??? 8) ;) :)

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #10 on: March 01, 2012, 22:05 »
Само не разбрах какво празнуват мюсюлманите и християните!Защо си честитите езически празник !Внимавайте с тези неща,ако погледнем и в традициите на помаците този празник не съществува,така ,че недоумявам как мюсюлмани си честитят баба марта,а и си връзват амулети за здраве субханеллах!Т

AZ

 • Guest
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #11 on: March 02, 2012, 14:00 »
1 март – Денят на Мартеницата. Това е уникален празник, който в основата си има чисто български корени.

Началото на мартеницата произлиза от тази българска свастика (открита е като стенопис в една от гробниците в Старосел). Тя е ляво и дясно въртяща се и изразява жизнената енергия на човека – ИН и ЯН; мъжкото и женското начало. До наши дни тя е достигнала като разновидност на всякакви символи, направени от бял и червен конец и подобно на съвременния символ за мартеница – Пижо и Пенда.

За Българската свастика никой не говори, както и никой не говори за т.н. Стара вяра, която е в основата на много неща достигнали до наши дни. В нашето съвремие се знае само за Немската свастика или по-точно – свастиката на Хитлер. Чувайки за нея, повечето люде днес я свързват с нещо лошо, а всъщност нейното начало води от символите на Старата вяра. В раздела СВАСТИКА в сайта ми (статията е в този раздел) можете да се запознаете с видовете свастики.
Уникалността на Българската свастика е в това, че е трицветна- червено, бяло и черно.

Червено – живот ( човешкият, материалният свят)

Бяло – смърт ( невидимият, светът на мъртвите )

Черен – промяната ( преминаването на единият в другият свят)

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #12 on: March 08, 2012, 03:07 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Na teb ti pojelavam i akul zashtoto nujdata ti e vopiushta.
Makap 4e tova sa ezi4eski praznici 4estita marta  i zdrave na vsi4ki.
Пожелай си го на себе си, личи си, че имаш въпиюща нужда от наливане на доста работи. Разкажи си сам вица за жабата и маймуната, белким ти се избистри главата.

Offline razlichna

 • Member
 • **
 • Posts: 24
 • Gender: Female
 • priemi se kakavto si za da te priemat i drugite
Re: Честита Баба Марта!
« Reply #13 on: March 08, 2012, 09:26 »
chestit osmi mart na vsichki jeni ,mnogo zdrave kasmet i veseli migove za vas i semeistvata vi.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42