Author Topic: Белгия в шок след смъртта на 22 деца и осем възрастни в автобусна катастрофа  (Read 4105 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 1981
  • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Mediapool.bg
14.03.2012


Белгия е в шок, след като 28 души, от които 22 деца загинаха при катастрофа в Швейцария тази нощ. Белгийски автобус се отклонил от пътя си по неизвестни причини и се блъснал челно в стената на тунел в кантона Вале на границата с Италия.

В автобуса пътували 52-ма души – два класа с ученици от градовете Ломел и Хеверлее във фламандската част на Белгия и няколко деца от съседна Холандия. Децата се връщали у дома след зимна ваканция във Вал д'Анивие.

Загинали са и двамата шофьори, а други 24 ученици са ранени. Пострадалите са откарани с хеликоптери и линейки в четири болници в кантона.

Белгийският външен министър съобщи, че повечето деца са били около 12-годишни.

До момента причините за инцидента, станал около 21.00 часа местно време във вторник, не са ясни. Една от версиите бе, че шофьорът може да е заспал, но колата била тръгнала едва половин час преди катастрофата. Останаха други две версии - здравословен проблем на водача или техническа неизправност на машината.

Това е най-тежкият пътен инцидент, ставал някога на швейцарски път.

На пресконференция рано в сряда началникът на полицията във Вале заяви, че става въпрос за "безпрецедентна трагедия". Дори спасителите, които са претръпнали, бяха разстроени, допълни той. Според медиите картината на смачкания автобус е ужасяваща - предната му половина е напълно размазана, а отломките са изпръскани с кръв.

"Тази драма ще разстрои цяла Белгия", заяви посланикът на страната в Швейцария Ян Ликс. "Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабът на катастрофата е труден за осмисляне. За момента съм съсредоточен върху практическите аспекти. Емоциите ще дойдат при срещите с близките", допълни дипломатът.

Очаква се роднините на жертвите да пристигнат във Вале, за да ги идентифицират. Те ще се срещнат с психолози като подкрепа да преодолеят шока.

Премиерът на правителството на кантон Вале Жак Мели изрази "огромната си тъга" и "дълбоко вълнение". Той изказа съболезнования на близките на жертвите и благодари на спасителите, които работили "при много трудни условия". Правителството на страната обяви двудневен траур.

Сред белгийските деца имало и няколко от Холандия

Целия ден в сряда в белгийските медии излизаха нови подробности от трагедията. Все още не бе установена самоличността на всичките 28 загинали в инцидента.

Безспорно е изяснено, че всички в автобуса са пътували с поставени предпазни колани.

Някои от родителите са научили за трагедията, разиграла се около 21.15 ч. снощи, от новините тази сутрин. Оцелели деца се обадили на семействата си, се посочва в информациите.

Фирмата "Топ турс", чиято собственост е катастрофиралият автобус, има добра репутация, съобщават белгийските медии. Дружеството разполага с 14 автобуса, които работят по маршрутите до зимните курорти в Швейцария, Австрия, Италия и Франция. При вчерашната екскурзия са били използвани три автобуса. Засега от фирмата отказват коментар.

Според водещия прокурор, цитиран от медиите в Белгия, катастрофиралият автобусът е бил нов, а седалките му са били снабдени с обезопасителни колани. Автобусът обаче се е движил в тунела с около 100 км/час при разрешени 60 километра.

На кадри от мястото на катастрофата се виждат знаци за ограничение на скоростта, поставени на входа на тунела. По неизяснени все още причини автобусът се е ударил в банкета от дясната страна по посока на движението и след това е отхвръкнал и челно се е блъснал в бетонната стена на тунела. В катастрофата не са участвали други превозни средства.

Offline Rahmie

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 1981
  • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login

Mediapool.bg
15.03.2012


Швейцарски прокурор съобщи, че  се работи по три версии за тежката катастрофа на белгийския училищен автобус в Швейцария - техническа причина, внезапно физическо неразположение на шофьора и човешка грешка, съобщиха световните агенции. Полицията засега не открива явни фактори, които са допринесли за злополуката. Според полицаи шофьорите са получили необходимата почивка, автобусът е бил в добро състояние, пътят е бил чист и в пътнотранспортното произшествие не е бил въвлечен друг автомобил.

Всички пострадали при злополуката, която отне живота на 28 души, вече са идентифицирани, предаде Франс прес, като се позова на официални източници.

Състоянието на три от ранените деца е обезпокоително и те са транспортирани в Лозана, съобщиха швейцарски медици. Останалите пострадали, повечето от които са с фрактури, остават в други болници в района на катастрофата.

"Положението на децата, които са тук, предвид сериозността на злополуката, е сравнително добро. Най-лошото е, че те осъзнават... че много от техните приятели и приятелки не са оцелели, което за тях естествено е нещо много, много тежко", обобщи лекар от болницата в град Сион.

Седем от ранените са ученици от началното училище в Ломел, североизточна Белгия, като двама от тях са в тежко състояние.  Останалите 17 ранени са ученици от началното училище в Хеверле, в централната част на страната, като двама от тях са в тежко състояние.

Загинали са 17 ученици от Ломел, 9 ученици и възрастни от Хеверле и двамата шофьори на автобуса. Жертвите са шестима пълнолетни и 22 деца, сред които 7 от Холандия.
В превозното средство са пътували 52 души - 6 пълнолетни и 46 деца, 10 от които холандци 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42