Български > Дискусии
Защо Арменците си запазиха имената по време на Възродителния Процес
Rasate:
--- Quote from: Turkoaz on May 06, 2012, 22:10 ---Имате ли някакви доказателства за тези Ваши твърдения и освен това сигурно знаете, че Арменците не са православни а грегореанци.
Можете ли да отговорите къде се намираше Арменската Патрираршия по византийско време когато единствено Константинопол беше останала като империя.
Къде беше арменската патриаршия в Константинопол или някъде другаде?
Ако приемем, че арменците са ислямизирани по отоманско време защо няма арменци-помаци?
Разбирате ли какво искам да кажа с това "арменци - помаци",?
Арменци които не говорят на турски но изповядват Ислям.
--- End quote ---
Да,арменската църква е първата Христова апостолическа църква основана от апостол Вартоломей.Григорианска я наричат гърците поради факта,че по време на Григорий Просветител християнската религия се приема за официална за Армения.А се отделя окончателно то римската църква в края на 5 и началото на 6 век.
За да разберем статута на Армения трябва да разгледаме структурата на Римската Империя.
А именно Римската империя се състои от множество провинции и автономни по-гранични царства.Такива царства са Боспорското,Понтийското,Арменското,Юдейското,Галилейско,Египет до 30 г. пр.н.е.,Одриското до 46г и т.н.
Въпреки съществуването на отделна Арменската държава във провинция Анатолия мнозинството от населението са арменци,които образуват отделно арменско царство в Киликия.
Препоръчвам ти да прочетеш тази книга:
http://hayastan-bg.com/news.php?readmore=1164
Поздрави
Сидхарта:
Изключително интересен въпрос е това.
Много може да се пише и много изводи могат да се направят, затова набързо и накратко, може да се обърне внимание на следните моменти, които биха били в помощ за цялостното решаване на задачата и осветляване на въпроса като цяло.
На първо място, не би трябвало да правим на сто процента аналогия с по ранните подобни събития-събития които по време се характеризират с друга вътрешна и външно-политическа характеристика ,оказала основно влияние на техният ход.
На второ, не би трябвало да сравняваме преименуването на помаците с това на българските турци, методите ,внушенията външнополитическият и вътрешнополитически ефект ,както и очакваните резултати ,са различни за различните периоди. На трето ,не бива да пренебрегваме политическите, както и историческите фактори, които са в полза на това арменският етнос да не бъде обект на възраждане.
Естествено ,тн.'' академик ''Япов не открива топлата вода с твърдението си че СССР има участие в последният процес ,засегнал дори българските турци.
Нищо не ставаше ,без благословията на Кремъл.
Що се касае за българските граждани говорещи български език ,имащи български фамилии и изповядващи исляма, то тяхната сага е доста по дълга от тази на българските-турци.
Арменците са един стар етнос ,който е взел участие във формирането на българският{респективно при помаците - павликяните}турският[амшенци]гръцкияти пр.етноси. Тяхната численост и внушенията на който би откликнала тяхната общност ,са в основата на това, те да не влезнат в полезрението на каквито и да било действия ,целящи някаква промяна в тях.
havaika:
Радвам се че се почна разумна дискусия без обиди.Далеч съм от отрицателно за арменците,но мисля ,че възродителните кръстилки са ръководени не от външни фактори ,а пряко от БПЦ и има религиозен характер на приобщаване насилствено.И тогава да си зададем въпроса: Има ли разлика м/у ислямистките държави и нашата Родина.НЕ! Само религията е друга,и чрез власт се налага вяра 130г.Затова мисля и Ви провокирах с тази тема.Арменците са част от християнския свят и затова са ухажвани от власта.Нещо повече допуснати са да са агенти на ДС(кгб).Затова техните колеги доносници надигат темата за арменския геноцит.Тука запазвам неотрално мнение до толкова до колкото да не ни замесват с тези събития нас помаците .Ето как лудия пак се заигра с темата за нас и арменците:http://www.bnews.bg/article-49587
Не знам кое е патриотично да си руски и арменски агент или да си български политик и да не вкарваш България в ненужни конфликти м/у съседи и арменци.
;)
Rasate:
Поради това ,че съм зает човек ще продължа отговорът към Turkoaz.
Карта на Римската империя с васалните царства и датата на трансформирането им в римски провинции
За разлика от редица исторически въпроси обширността на арменският етнос през древността и средновековието е добре проучен.Разбира се заключенията не са много добре приети в р.Турция.След 66 г. сл. Хр. Армения юридически е васално царство на Римската империя. Стратегическото местоположение на страната я превръща в постоянна ябълка на раздора между Рим и Партия, а по-късно между Византия и Персия.
След 387 г. Армения е разделена между Рим и Персия, а през 428 г. персите унищожават окончателно арменския суверенитет, отстранявайки последния представител на династията на Аршакидите. В персийската част на Армения започват да управляват марзпаните , назначени от шахиншаховете в Ктесифон, а в западните части отдавна е установена римска администрация.
Два века страната е поле на периодичните опустошителни войни между перси и ромеи, докато най-накрая този ритъм е нарушен от арабите, които от 701 г. превръщат арменските земи в провинция Арминия.Арабското господство продължава до 885 г., когато арменската държавност е възкресена от династията на Багратидите. Разпадналата се на отделни феодални княжества Армения през 11 век е завладяна от византийците,а след това и от селджукските турци, които подчиняват почти всички арменски княжества,с изключения на Килкийска Армения.След което следва монголското нашествие.
Съгласно изследванията на археологическите и документалните източници много автори изказват предположения,че арменският етнос в различните периоди на Източната римска империя е бил един от най-многобройните.
Поздрави
http://www.docstoc.com/docs/96998814/Armenia-Inferior
http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Armenia
Поздрави
Rasate:
--- Quote from: havaika on May 07, 2012, 19:59 ---Радвам се че се почна разумна дискусия без обиди.Далеч съм от отрицателно за арменците,но мисля ,че възродителните кръстилки са ръководени не от външни фактори ,а пряко от БПЦ и има религиозен характер на приобщаване насилствено.И тогава да си зададем въпроса: Има ли разлика м/у ислямистките държави и нашата Родина.НЕ! Само религията е друга,и чрез власт се налага вяра 130г.Затова мисля и Ви провокирах с тази тема.Арменците са част от християнския свят и затова са ухажвани от власта.Нещо повече допуснати са да са агенти на ДС(кгб).Затова техните колеги доносници надигат темата за арменския геноцит.Тука запазвам неотрално мнение до толкова до колкото да не ни замесват с тези събития нас помаците .Ето как лудия пак се заигра с темата за нас и арменците:http://www.bnews.bg/article-49587
Не знам кое е патриотично да си руски и арменски агент или да си български политик и да не вкарваш България в ненужни конфликти м/у съседи и арменци.
;)
--- End quote ---
Познанията ми за статутът на БПЦ в българската политика през вековете ме навежда на мисълта,че тя е средство в играта на определени политически течения.
Не мисля,че Кръстилката ще е самостоятелно решение на БПЦ-никога тя не е вземала самостоятелни решения.Да вземем антибогомилският църковен събор в България-та той е следствие от външнополитически натиск.
БПЦ винаги е била жертва на един или друг политически играч-така в най-ново бе и разделена при борбата между сини и червени попове и вместо да заеме достойно място в отдавна установеният вакум в поколението на християните загуби позиции за сметка на отвъдокенаски евангелистки течения.Според мен този разкол бе продиктуван от външнополитическа намеса в България.
Кръстилката е бил добре разработен план на определени политически кръгове в резултат на самостоятелни или външнополитически решения,които са имали влияние върху ВМОРО използвайки добре разработената им мрежа в Македония и Одринско.
Поздрави
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version