Български > Дискусии
В памет на Баташките мюсюлмани !
tersid:
--- Quote from: subigi kurt on July 06, 2012, 14:05 ---Голямо извръщение е да се излагат на показ кости на умрели. Това е провинение против цялото човечество.
Никой човек преживе не би пожелал да му се излагат на показ костите. Спрете тази балканска варварщина, която служи само за разпалване на междуетническа вражда. Що за нация сте, засрамете се!!!
--- End quote ---
Еклесиаст 12:7
И се върне пръстта в земята, както е била, и духът се върне при Бога, Който го е дал.
Така е subigi kurt. В момента поругането на костите на хората продължава .
zinia:
--- Quote from: ibrahim65 on June 17, 2012, 00:50 ---teo добре дошъл, одавна не си влизал тук, остави ни сираци. ;)
Аз сто пъти съм питал каква е причината за този Батак, мисля че трябва да тръгнем от там ПРИЧИНАТА,
а не само да пишим за събитията, и то само от страна на по силният или потърпевшият.
Има една поговорка ,,На война като на война''. И ако не си направиш добре сметката трябва да понесеш последищите.
Интенересува ме ..
- Кой пръв е взел оръжие в ръцете, робът ли или господаря.
- Тези кости на кого принадлежат, да се направи ДНА ако трябва.
- Има ли в света подобна изложба ,,сергия'' на кости както тази в Батак.
- Не е ли по добре да се направят макети от кости а тези да се положат на подходящото им място.
- Колко мюсюлмани са живяли и убити в Батак, и със тяхните кости какво е станало.
- Защо няма паметник на загиналите мюсюлмани та дори и на Ахмед ага-та в Батак.
--- End quote ---
Много странно, мюсюлмани да убиват мюсюлмани!
zinia:
--- Quote from: tersid on July 06, 2012, 14:24 --- Доколкото съм изследвал това събитие съм разбрал ,че в Батак не е имало клане . Смятам ,че е много по срамно цел да се хиперболизира и героизира едно събитие да му се влагат такива елементи. Живеем във време на огромен информационен поток ,във време в което всеки може да се постави на мястото на другия и да оцени правилно събитията.Поставяйки се на мястото на Захари Стоянов и на батачени ,аз съшо бих се представил като като жертва на заколение с цел да предизвикам съчувствие към мен и отвращение към палача.Да , оправдана е такава благородна лъжа , но животът в лъжа не е оправдан. по добре е истината да преболи ,за да няма предразсъдъци и самозаблуда. Поставяйки се на мяястото на "палачите" разбирам ,че такъв акт на масово клане е невъзможен както от физическа гледна точка така и от психологическа. Обърнете напри. внимание на оня пън който е изложен в Батак като свидетелство за предмета на пресъплението. Не изглежда ли прекалено бутафорен. Нима има хора които могат да предположат ,че "палачите " са си го издялали и са го носили с тях . Има и друг един момент . Нападателите въобще не са били никакви башибозуци - всички са били дисциплиниран редиф който е знаел за какво е отишъл ,как се води война и какво се прави с пленниците. Още повече ,че същият този редиф е участвал в няколко войни и по устав е знаел ,че невъоръжени и пленени хора не се убиват.Българската история неслучайно ги представя като башибозуци - развалени глави ,идеята да се покаже че палачите са ненормални хора отишли с цел да плячкосват. Защото ако се представят като редиф който спазва правилата на войната ,няма как да се аргументира подобно деяние.
Аз специално въобще не си мисля ,че не е имало битка в защита целта на въстанието . Оценявам по достойнство героизма на батачени , целта им да отхвълят турския гнет и решителността им да умрат за свободата. Но ,прекалено е срамно да очерняш нападателите с цел да изпъкне саможертвата им. Не е срамно да бъдеш победен в битка, срамно е да се представяш за жертва. Дилемата в цялата история и в пресъздаването и след това е била : Какви да бъдем малки герои или големи мъченици. Малкият герой винаги има шанс да стане голям, но големия мъченик си остава в собствените очи и в очите на поколенията заблуждавайки ги ,само мъченик .
Драга Мариана , да Батак е пръснат , имало е жертви в резултат на битка,но клане не е имало и това в никакъв не омаловажава идеята за свободна България и героизма на батачени.
Захари Стоянов няма как да напише това, както не е написал и това ,че ръководителят на въстанието лично е извел 90 процента от населението от обкръжението. Да ,някои го представят това извеждане като умело бягство, но всъщност истината е ,че са освободени жените ,децата ,голямата част от мъжете които са се предали и не са извършвали престъпления .Да ,добри са "Записките" но дали представят цялата истина и не хиперболизират целенасочено събитията ,това е друг въпрос.
--- End quote ---
Прочети описанието на Макгахан, американски журналист, на това, което заварва В Батак и тогава говори.
zinia:
--- Quote from: subigi kurt on July 06, 2012, 14:05 ---Голямо извръщение е да се излагат на показ кости на умрели. Това е провинение против цялото човечество.
Никой човек преживе не би пожелал да му се излагат на показ костите. Спрете тази балканска варварщина, която служи само за разпалване на междуетническа вражда. Що за нация сте, засрамете се!!!
--- End quote ---
Защо страдаш толкова? Това са кости на християнски мъченици, зверски избити. Между другото и ти би трябвало да ги почиташ, съдейки по ник нейма и знака, който си сложил
zinia:
Да оставим замалко З.Стоянов и дадем думата на един французин, Виктор Юго:
"Баташкото клане
Става необходимост да привлечеш вниманието на европейските правителства върху един, както изглежда, толкова незначителен факт, че правителствата въобще не го забелязват. А фактът е, че един народ бива избит. Къде? В Европа. Този факт има ли свидетели? Един свидетел, целият свят. Правителствата виждат ли го? Не…
Ние ще учудим европейските правителства, напомняйки им едно нещо, а именно, че престъпленията са си престъпления. Именно това не е по-позволено за едно правителство отколкото един индивид да бъде жертва, именно Европа е солидарна, именно всичко това, което се прави в Европа е направено от Европа, именно ако съществува едно глупаво и свирепо правителство, то трябва да бъде третирано като диво животно; именно сега всичко това е до нас, там под очите ни избиват, опожаряват, разграбват, изтребват, обезглавяват бащите и майките, продават малките момиченца и момченца: именно децата, които са прекалено малки, за да бъдат продадени, ги разкъсват с два удара на сабята; така изгарят семействата в къщите им, именно този град, Батак, например е намален за няколко часа от 9 хиляди жители на 300; именно гробищата са затрупани от повече трупове, отколкото могат да бъдат погребани; по такъв начин, че на живите убийци мъртвите им отвърнаха с чума, което е справедливо; ние показваме на европейското правителство това тук; именно тук отварят бременните жени за да убият децата в утробите им; именно тук публичните места са затрупани с купчини женски скелети, следа от случилото се; именно тук кучетата гризят по улиците черепите на млади изнасилени момичета, именно тук всичко е ужасно, именно тук е достатъчен един жест на европейските правителства за да го прекратят; и диваците, които извършват тези договори са ужасни, и цивилизованите, които са ги оставили да го направят са ужасяващи.
Дошъл е моментът да издигнем глас. Всеобщото възмущение се навдига. Има часове, в които човешкото съзнание взима думата и дава на правителството заповед да слуша.
Виктор Юго, Париж
29 август 1876"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version