Български > Дискусии
В памет на Баташките мюсюлмани !
Mariana:
--- Quote from: ibrahim65 on July 12, 2012, 23:05 ---И компанията ти и каво ползвате и какво продавате и ...
--- End quote ---
Това надявам се не е закана към някой, който е способен да се шегува със себе си.
Опитай и ти някой път, толкова ли е трудно?
ibrahim65:
При нас е ХАРАМ.
Mariana:
Намерих в един сайт следното подробно описание на това какво се разбира под Харам.
Никъде не видях чувството за хумор, възможността човек да се самоиронизира да се причислява към тази категория. (Бих се и учудила ако точно това се смята за грях или за харам... :))
Из http://religiology.org/religions/islam/shariat/
харам
Харам са действия, които са абсолютно забранени. Извършването им прави човека голям грешник, а който се въздържа от тях, ще бъде възнаграден от Аллах; онзи, който опровергава харам, се причислява към неверните.
Харам са два вида: харам зулми – действия, чието извършване причинява вреда не само на извършващия го, но и на други хора; и харам гайри зулми – действия, чието извършване вреди само на извършващия ги.
Сред харам зулми са такива забрани: забранява се да се убива човек, който не е възнамерявал да убива; да се увреждат органи на човека, да се причинява увреждане на органи на човек или на безвредни животни; да се изгаря жив организъм; да се краде и граби; човек да държи у себе си чуждо имущество, чийто собственик e известен, включително и да отказва да върне аманат (оставена му за съхранение вещ); да държи у себе си заработени от други средства, като отказва да им ги изплати своевременно; да обсъжда пред другите недостатъците на някого или пък да сплетни зад гърба му; да разпространява изобщо сплетни, да руши дружба между приятели, да измисля неприлични прозвища, да ругае, да прекъсва разговора на други хора; да бие кърмаче, да бие слуга, да провокира към прелюбодеяние; да влиза в чужд дом без разрешение или да чете чужди писма; на продавача е забранено да завишава или да занижава злоумишлено цената на стоката си, както и да премълчава за нейните недостатъци; да позори учител и учен, да издевателства над другите, като ги позори или пък плаши, и т. н.
Харам гайри зулми: на човека се забранява да бъде невярващ; да изразява недоволство по отношение на делата на Аллах; да говори думи или да извършва постъпки, изразяващи неверие; да извършва жертвоприношение не в името на Аллах; да не се бои от Аллах, да се отвръща от Неговата милост;
харам е човек да се занимава с магии, с гадания и да предсказва бъдещето;
да дезертира от задължителна военна служба; да се радва, когато види греховна постъпка, както и да тласка някого към греховни постъпки;
да обича мирските дела повече от задгробните; да обича мирското само заради мирския живот;
да играе хазартни игри; да взима лихва за даден заем; да взима подкупи в съдебни и търговски дела; да търгува с нечисти и забранени стоки (спиртни напитки, наркотици, свинско месо и др.);
харам е самоубийството;
харам е човек да се радва на чуждото нещастие; да смята себе си за нещо повече от другите, да симпатизира на грешници, а да ненавижда добри, богобоязливи хора; да сводничи, да тласка към прелюбодеяние;
забранено е да се да употребява за храна месо от животни, които не са заклани, при това по установените правила; харам е да се употребява месо от животни, заклани или убити от идолопоклонници; да се употребяват спиртни напитки, както и вещества с опияняващо действие, и др.
-----
п.с.: Не знам впрочем, и кой е автор на тези подробни предписания. Например забраната да се "дезертира от задължителна военна служба" някак си не мога да си представя, че идва от времето на пророка Мохамед :)
За мен лично, ако това ма някакво значение, в мнозинството си тези предписания са много правилни и смислени, но не мога да не се запитам кой точно ги е написал, кога ги е написал и дали всичко, до последната подробност, написано не знам точно къде и от кого, трябва да се приеме като низпослано от Аллах?
Някой ако иска и се престраши, може да ми отговори.
ibrahim65:
Госпожа Mariana моля ти се първо чети за какво става въпрос тогава съди.
Гръмналият ме разбра оставаш ти ,, вие ,,
KaraIbrahim:
--- Quote from: botev on July 12, 2012, 22:50 ---Нямаш проблеми, вие толкова народ изклахте, че един повече или по-малко........!
Айде, че трябва да събирам багажа за помаклъка, ако много си ми навит може да ме намериш по Доспатско - петък, събота и неделя. Колата ми я знаеш бял ван фиат пловдивски номер пише Хотел Родопи от страните! ;)
--- End quote ---
Не съм ти навит,Ботев.Но щом те влече към помаци - възползвай се,може да останеш доволен.Явно си привърженик на максимата,че от мъжката дружба по-силно няма.
А това,което е изклано някога си го е заслужило!Както и куршума,който е получил твоят кумир.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version