Български > История

ПОМАЦИТЕ и Битката при Чанаккале !

(1/10) > >>

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Значението на сраженията при Чанаккале

Един от най-важните фронтове на Първата световна война са военните действия при пролива Чанаккале /Дарданелите/ в годините от 1914 до 1916 между войските на Антантата /Франция, Великобритания / и Централните сили /Османската империя,Австро-Унгария, Германия/.Сраженията се водят по море и по суша и завършват с победата на османците.Най-критичният ден от тази война е 18 март 1915 година, когато офанзивата на корабите на Антантата в пролива Чанаккале е отблъсната .

Тази символична дата всяка година се отбелязва тържествено в Турция.Тържествата провеждани специално в окръг Чанаккале извеждат на преден план както победата на турците, така и значението на тази битка за Турция и целия свят.На тези тържества участват не само турците, но и техните противници по време на войната – гражданите на Австралия и Нова Зеландия, Сенегал и Великобритания.Отправят се послания за мир и братство, изтъкват се пагубните последици за човечеството от войните.

Какво е значението на победата при Чанаккале.Кои са причините резултатите и отражението на тази война? На този въпрос се спира деканът на факултета по политология и международни отношения при университета Чанкая, професор доктор Рамазан Гьозен.

......Сраженията при Чанаккале започват с десанта на френски и британски сили в пролива Чанаккале /Дарданелите/ с цел да превземат Истанбул и да подпомогнат съюзника си Русия.Благодарение на упоритата съпротива на Османската флота и армия по море и суша офанзивата завършва с неуспех.Френската и британски армии претърпяват поражение в Чанаккале и полуостров Гелиболу и са принудени да отстъпят.Този резултат в турската и световна истории се приема като повратен момент.

Една от специфичните черти на тази война е, че тя е последен образец за класическа империалистическа война. През 19 век империалистическите национални държави в Европа се договарят да окупират, разкъсат и поделят помежду си Османската империя. Друга империалистическа черта на тази война е ,че в нея заемаха място колониални войски от Нова Зеландия , Австралия, Сенегал, Индия и други .

Един от най- важните моменти на сраженията при Чанаккале е поражението на силните съюзнически страни Франция и Великобритания.Този резултат показа военната сила на османците и на германците като същевременно и намаляващата империалистическа мощ на Великобритания.Силите на Антантата не успяха да преодолеят Чанаккале,но това не промени съдбата на Първата световна война,от която те пак излязоха като победители, но това поражение доведе до две радикални последствия в регионалната и световна история.

Едното последствие бе,че в замяна на западащата сила на Западна Европа в световната политика се повиши силата на Съветския съюз и САЩ.След поражението при Чанаккале Русия бе лишена от военна и продоволствена помощ и силите и намаляха.Избухна Болшевишката революция след която Русия се оттегли от войната.Създаденият в последствие Съветски съюз изигра влиятелна роля в световната политика.

Последва също много важно събитие- след оттеглянето на Русия във войната се включиха САЩ и равновесието на силите бе променено в полза на страните от Антантата и войната завърши с тяхната победа.Следователно Битката при Чанаккале изигра катализираща роля за влизането на САЩ в Европа и поемането на доминираща роля в световната политика. Битките при Чанаккале стават причина за удължаването с още две години на Първата световна война и същевременно променят равновесието на световните сили.Оформят се нов световен строй и нова световна политика,но преди всичко настъпват съществени промени в Близкия изток и Балканския полуостров.

Германия, Австро-унгария и Османската държава една по една капитулират и на техните територии се очертават нови граници и се създават нови държави.Империалистическите държави вкарват в сила Севърския договор за да изиграят последните си козове в Близкия изток.

Може би най- важният аспект на Битките при Чанаккале, е че това е последната война спечелена от Османците и този резултат придава положителен дух на турския народ и подсилва вярата му ,че все още притежава силата за спечелване на войни. Мустафа Кемал паша ръководи успешно битките при Чанаккале и този успех е повторен малко по- късно в Освободителната война срещу настъплението на империалистическите сили между 1919 и 1922 година.Основана е Република Турция и тя е един вид плод на психологията на триюмфа от фронта при Чанаккале.

Всяка година с тържествени церемонии се отбелязва Победата при Чанаккале,но това не означава че се подхранват чувствата за мощ и победа при войни.Мустафа Кемал Ататюрк винаги е изтъквал на преден план принципа за „мир в страната ,мир в света”,с който се подсилва вярата в мира и братството между народите. Турският народ е преживял много войни в своята история и е загубил милиони свои синове и дъщери, но най- голямата поука извлечена от събития като битките при Чанаккале/Дарданелите/ е, че не трябва да има войни и агресия,а да се укрепват международния мир и сътрудничество.

You are not allowed to view links. Register or Login

EvroPOMAK:
Трагедия от Първата световна война сближава хора от различни националности на п-в Галиполи
29/04/2005
Турци, австралийци и новозеландци се събраха на полуостров Галиполи на 25 април, за да почетат и поменат стотиците хиляди войници, загинали преди 90 години в една от най-кръвопролитните битки в историята.
От Алан Коув за Southeast European Times -- 29/04/05

Австралийски моряци на утринната церемония по случай Деня на Анзак в залива Анзак на полуостров Галиполи в понеделник (25 април). [АФП]
По-рано тази седмица турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, австралийският премиер Джон Хауърд, новозеландският премиер Хелън Кларк, британският престолонаследник принц Чарлз и други официални лица се събраха да почетат с минута мълчание 90-ата годишнина от Битката при Галиполи на южния вход към стратегическия пролив Дарданели.
Събитието отбелязва годишнината от първия десант на австралийски и новозеландски войски, известни с прозвището "Анзак", при Гелиболу (Галиполи) по време на Първата световна война. Австралийците и новозеландците присъстват на традиционната утринна служба всяка година, като посещават гробовете и стоят с часове пред надгробните паметници.
Статии по същата тема
25/10/2007
Доброволци от Австралия и Нова Зеландия са основната част от ръководената от Великобритания армия, която дебаркира през 1915 г. на полуострова с цел да завладее Истанбул, намиращ се на 300 км от там. Съюзниците искали да извадят от войната Отоманската империя, съюзник на Германия, и да отворят турските проливи като маршрут за снабдяване на Русия. Очаквало се тази операция да продължи 11 дни. В крайна сметка турците удържали на атаките повече от осем месеца, като изтласкали съюзническите войски от земята си с кръвопролитни боеве. В тежките битки намират смъртта си 250 000 турски войници. Загиват и повече от 240 000 войници на съюзниците, главно австралийци и новозеландци. Съюзническите войски се изтеглят на 20 декември 1915 г.
Ердоган каза, че битката при Галиполи е научила следващите поколения да работят по-упорито за предотвратяване на войните. "Фактът, че се събираме тук всяка година, показва, че сме си взели необходимите поуки от тази кървава битка, която разкри тъмната страна на войната по възможно най-ясен начин, и че разбираме със сърцата си голямата стойност на мира," каза той. "Трябва да полагаме повече усилия за предотвратяване на войните и да действаме заедно и решително срещу тези елементи, които застрашават мира където и да е по света."
По време на церемонията Кларк каза, че битката при Галиполи ще остане дълбоко запечатана в колективната памет на народите, които са се сражавали тук. "Това, което се случи при Галиполи, въпреки че са изминали 90 години, все още шокира," каза той, като добави, че това събитие "е спомогнало за изграждането ни като хора и като нация - такива, каквито сме днес".
• * *
Всяка година на 18-и Март турският народ чествува тази безмерно жестока битка в която Победата е с цената на неимоверни загуби.Когато турският народ е принуден
Да изпрати синовете си на 7 фронта !
Единият е фронтът Чанаккале/Гелиболу=Галиполи/
Тази битка е “ПОБЕДАТА ПРИ ЧАНАККАЛЕ
”CHANAKKALE ZAFERI”
Тук се сражават по 5-6 дивизии от всяка страна.
Тук Бащата на Турците = АТАТЮРК,тогава млад подполковник ,в най критичния момент от отбраната дава безподобната заповед на войниците си :
“Войници!Заповядвам ви не нападение,заповядвам ви да умрете за Родината си!”
Това историческо място е от голяма важност за турците. Тук през Първата световна война англичаните водят "битката за Галиполи", целяща завземането на полуострова и Дарданелите. Точно тук младият командир Мустафа Кемал постига огромна победа. Оттук започва издигането му. В последствие става любимец на народа и го кръщават Кемал Ататюрк (бащата на турците).
You are not allowed to view links. Register or Login

Тук пристигат млади войници с къносани от майките си коси,изпратени като “курбан”
/жертвоприношение/ пренд олтара на Родината.Има документи за това.
Тук на квадратен метър са паднали 6.000 куршума!
Тук загиват до крак всички студенти от Медицинския Факултет на Истанбулския
Университет!
• * *

You are not allowed to view links. Register or Login
Това е една песен от района на Зиле- област Токат.
Казва се “Хей- онбешли!”(“Хей ти от 15-и набор!”)В района на Зиле има масово преселване на турци от Балканите/Македония и Северна България/ от края на 19 век.Родените през 1315 г.= “15-и набор”, (по стар календар )това са родените младежи през 1898-99 година, масово заминават на фронта.
От тях не се завръща обратно нито един!

“Ой онбешли, онбешли
Токатън йолларъ ташлъ-
Oнбешлилер гелмийор
Къзларън гьозлери йашлъ…”

(Хей ти от 15-и набор!-
Към Токат пътищата са каменисти.
Тези от 15-и набор не се завръщат,
В сълзи са девичите очи..)

Тази “игрива “ на пръв поглед песен за мен е по силна от Реквием!
Тези млади хора отиваха на смърт за Родината си като на Гроздобер

You are not allowed to view links. Register or Login

EvroPOMAK:
Доколкото знаем, тази песен е една от символните в най-значимата битка при Чанаккале и за Турция, но май няма превод на български в интернета а само на английски!  ::)
Ако, някой от форумниците може да преведе точният текст на песента от турски, то "помака.еу"-то ще има възможност да се се похвалят, че първи са се сдобили с преведен текст н абългарски, а и без това в тази битка са загинали десетки  хиляди помаци!  :) ;)


You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

onegavon:
Типична за турската пропаганда статия. Победата при Чанаккале  така се извърта ,че все едно са спечелили войната. Не сте я спечелили и вие  и ние , това е истината . Положителното от тази война е ,че се оттървават турците от Султаната и стават светска държава

KaraIbrahim:
You are not allowed to view links. Register or LoginТипична за турската пропаганда статия. Победата при Чанаккале  така се извърта ,че все едно са спечелили войната. Не сте я спечелили и вие  и ние , това е истината . Положителното от тази война е ,че се оттървават турците от Султаната и стават светска държава

--- End quote ---

   Типичен за средностатистическия българин негативизъм!
Нека да почетем паметта на загиналите и от двете страни на фронта и да не оспамваме всака свястна публикация.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 
Go to full version