Български > История

Колективизацията и поминъка на помаците

(1/2) > >>

:
Какво остава на помаците след колективизацията? Родното село на баща ми в планински регион в западна Б-я отдавна е изоставено, просто след колективизацията не им остава почти нищо и си търсят късмета другаде, затова ми е интересно как са се съхранили помашките села; в някои части на Родопите например има рудодобив, но не навсякъде.

Християнските Ковачевица и Лещен са обезлюдени, докато муслиманското Горно Дряново, което е помежду им, е голямо село, че и с млади хора. Ясно е какво кара муслиманите да си останат по родните места и да не ги напуснат толкова лесно като християните, чудно ми е как са оцелявали, какъв поминък са имали и как им се е отразила колективизацията.

zinia:
Колективизацията се е отразила на помаците така както се е отразила на всички българи. Защо мислите, че когато властта предприема нещо от него страдат само помаците?!?!

:

--- Quote from: zinia on July 30, 2012, 13:47 ---Защо мислите, че когато властта предприема нещо от него страдат само помаците?!?!

--- End quote ---
WTF!?!?!?!

Не твърдя/мисля такова нещо...

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Primerat na  kχ e za koliktibizaciqta

--- Quote ---Християнските Ковачевица и Лещен са обезлюдени, докато муслиманското Горно Дряново, което е помежду им, е голямо село, че и с млади хора.
--- End quote ---

Veroqtno spored zinia vaprosa trqbva da e sledniq: Za6to Ковачевица и Лещен sa oceleli pres Osmansko vreme a ne sa oceleli prez koliktivaciqta po vreme na komunizma v Balgariq ?

--- Quote ---Колективизацията се е отразила на помаците така както се е отразила на всички българи. Защо мислите, че когато властта предприема нещо от него страдат само помаците?!?!
--- End quote ---

P.S. kχ nikade ne spomenava 4e zakona e prilagan po razli4en na4in.

--- Quote ---           Защо мислите, че когато властта предприема нещо от него страдат само помаците?!?!
--- End quote ---
                   ne vijdam nikade da e kazal ne6to podobno. Prosto se u4udva :Какво остава на помаците след колективизацията? Родното село на баща ми в планински регион в западна Б-я отдавна е изоставено, просто след колективизацията не им остава почти нищо и си търсят късмета другаде, затова ми е интересно как са се съхранили помашките села; в някои части на Родопите например има рудодобив, но не навсякъде.

botev:
Аз пък не знам защо във всяка тема спорите за глупости? Темата е от ясна по-ясна -Колективизацията и поминъка на помаците! Ако беше - Колективизацията и поминъка на Родопчани е друга работа!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version