Author Topic: Защо да съм горд, че съм потомък на БЪЛГАРИ  (Read 10381 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
"Българската държава е люлка на европейската култура и цивилизация"
 Шарл дьо Гол - президент на Франция , Париж 1962 година

 "Богомилите създават Европейското възраждане"
 Франсоа Митеран - президент на Франция
 
"Във Фландрия през 17-ти век, най-използваната фраза за красив и строен, симпатичен или просто ДОБЪР млад мъж е  "un bon bulgar""
 От “Философски речник” на Волтер
 ...
 "Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?"
 Ханс-Кристиан Андерсен в своя “Дневник”
 ...
 "Ролята на българските църковни дейци през Средновековието може да се сравни с тази на ирландските монаси преди тях "(визира ранната Ирландска (КЕЛТСКА) църква, преди независимостта й да бъде отнета от Ватикана в 8 век; последователите на св. Патрик развиват институцията "приемно семейство", а ранната Ирландска църква (за разлика от Католическата) не е задължавала свещениците да дават обет за безбрачие; съществували са и СМЕСЕНИ манастири, по образец на тези в земите на траките-беси - ЗБС)
акад. Дмитрий Лихачов (концлагерист в ГУЛаг и инициатор за празнуването на Славянобългарската писменост – деня на Константин-Кирил Философ и брат му Методий в бившия СССР)
 ...
 "Българите са хората, допринесли най-много за формирането на цивилизацията в Източна Европа и въвеждането на тези народи в цивилизования свят”
Проф Геза Фехер, Унгария
 ...
 "Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време"
 Проф. Санте Грачоти, Италия
 ...
 "Само в Рая женската красота надминава тази на българските жени"
 Адалудин Мухаммад Балхи – персийски (ирански) поет от 12 век.
 ...
"Украинците, а също така и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска вяра произхождат от България. Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан"
 Вячеслав Похвалски – посланик на Украина в България.
 ...
 "Българите са силен и непреклонен народ, който не се страхува от смъртта. Те са добронамерени към приятелите си и жестоки към враговете, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и съгласие със съседите си”.
 Hugas Indejedijan – Арменски пътешественик в книгата си
 "Armenian travel notes on the Balkans 17th-19th century"
 ...
 "Българската средновековна култура е сред седемте цивилизации в световната история, които играят ключова роля в обмена на ценности и идеи между Изтока и Запада"
 Shigioshi Matsuiama – японски историк
 ...
 "Значението на етнонима “Българин” е мъдър, образован, ерудиран човек"
 Abu Hamid al Aldalusi – арабски пътешественик от 12 век
 ...
 "Началото и благоприятните възможности за формирането на днешните балкански народи е поставено от Дунавска България"
 Проф. Геза Фехер, Унгария
 ...
"Трябва да се признае, че съществува дълбока връзка между Източна и Западна Европа в областта на културата и заедно с това да се подчертаят изключителните заслуги на българите в прехвърлянето на нови културно-цивилизационни импулси към Запада от дълбока древност."
 Проф. Хари Салман (мой личен познат и приятел –ЗБС), Нидерландия. Преподава Културна  история на Европа в университетите в Лайден, Хага и Карловия (Прага), полиглот
...
 "Доказано е, че древните българи са имали най-напредналата календарна система в Европа и по-достъпна, по-практиччна, отколкото индийската или китайска леточислителни системи."
 Prof. Michele Longon, "Population et Societe". France

 12-годишният животински циклов годишен календар на древните българи, основаващ се на измерването през светлата част на годината на движението на ЯНКУЛ (Юпитер) около Слънцето е теоретичната основа за изработването от ЮНЕСКО на единен календар на човечеството. (сп. "Куриер на ЮНЕСКО", 1988 г.)

 "Два народа се сблъскаха, които не познават думата “отстъпление”. Готи и Българи. Изненадани бяха от сблъсъка помежду им, защото в света нямаха равни, с които да се сравняват – по сила и храброст. ...Българите не се съмняваха в своята победа, и светът им се удивляваше. Те са народ, който бяха постигали винаги всичко, от което са се нуждаели – и благородно име, напоено с кръвта на враговете им. Един народ, чийто членове прославят семейното си име на бойното поле и за по-благородни сре тях се считат онези, чиито мечове са напоени по-изобилно с кръвта на враговете им в битката.
ЕНОДИЙ от “Eulogy for the Gothic king Teodorikh”, V century AD

”… най—яростните бойци в целия свят са българите.”
 Casiodorus Senator, VI century AD

“КРОБАТ, повелителят на България и КРОТАГИТЕ (the Krotags), оставя петима синове и ги заклева никога да не се разделят, за да владеят и отбраняват успешно земите си и да не паднат  никога под чуждо иго”.
 Teophanes Confessor, VIII century AD

 “Българите са многоброен, могъщ и войнолюбив народ, които държат в подчинение всички съседни народи. Един техен конник посреща безстрашно 100 или 200 наши конници, дори да не вярвате. Когато воюват, на фронтовата линия отпред са стрелците им с лъкове, а отзад ги подкрепят жените и децата” Abu al-Hassan Ali ibn Hussein ibn Ali al-Massoudi, X century AD

“Етнонимът “българин” означава достоен (англ. дума “worthy” има и следните други значения: достопочтен, честен, способен, заслужаващ доверие ), мъдър човек.”
 Jagfar Tarikh – history of the Volga Bulgarians, 1098 AD

 “В България по времето на хан Крум не са съществували думи като лъжа, измама, измяна, предателство, алчност, завист, клевета и безотговорност.”
 Мишел дьо Монтен – “Essays”, XVI century AD

 “Българската  е една от седемте основни световни цивилизации.”
 Prof. Shigeoshi Mazuiama

“Българите са този народ, който, заедно с ВИКИНГИТЕ, допринесе най-много за разцвета на цивилизацията в Източна Европа (ЗБС: Викингите основават РУСЬ!!! – ако някои не са чели история). Протобългарите на Балканите обединяват в една нация местните остатъци от романизирани и елинизирани ТРАКИ, както и номадските СЛАВЯНСКИ племена, организирайки ги в една държава, по свой образец и закони. В тази държава, която носи и днес тяхното име – БЪЛГАРИЯ, българският ДУХ и култура са маята, която сплотява всички тези етнически групи в един народ, с общи борби и идеали повече от 13 века”.
 Prof. Geza Feher, Унгария

“В човешката история има 28 цивилизации, и е една от тях са българите.”
 СЪР АРНОЛД ТОЙНБИ

 “България, съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, е заслужила не само уважението на останалите славянски народи, но и на цялото човечество, изтъквайки на преден план истинския смисъл на думите напредък, човечност и култура.  Българите не просто съхраняват делото им от унищожение, но го развиват старателно и превръщат в световно културно наследство.” Roge Bernar

 “СИМЕОН е българският КАРЛ ВЕЛИКИ (Charlemagne), но е по-щастлив от него, заото създава основите на националната литература.”
 АЛФРЕД РЕМБО

 “Старобългарската литература и култура стоят в основата на руската култура и цивилизационни ценности”.
 акад. Дмитрий Лихачов
 
 “ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ не изчезват безследно, след покоряването на земите им от Иван Четвърти Грозни, но съещeствуват и днес под името ТАТАРИ “
 Reza H. Bariev, Dr. of philosophical sciences

“Въпреки, че ни наричат официално “татари”, ние сме всъщност българи. Най-близките наши роднини са българите отвъд Дунав. Някои от нас останаха тук на Волга, а други преминаха Дунав и се обединиха в една държава и народ със скитащите там славянски племена, в общ съюз срещу Византия. Съвременните руснаци, още от времето на Иван Грозни, се считат за наследници на Византийската империя и затова ни тъпчат, още повече, че нашите предци едно време приеха исляма, за разлика от Дунавските ни сънародници, които са православни християни”.
Talgat Tadjmudin – Sheikh ul-Islam, Mufti, chairman of the clerical council of the Muslims in Russia and the European countries


„Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости.“ — капитан Узунов, в отговор на ултиматума на сръбския генерал Лешанин да предаде Видинската крепост през Сръбско-българската война (1885)

 „Като стар кавалерист с особен интерес следях действията на българската конна дивизия и винаги бях във възторг от нейните смели действия. Мога да ви уверя, че досега се беше наложило убеждението, че атака на конница срещу пехота е невъзможна, което Вие опровергахте.“ — фелдмаршал Макензен, писмо до генерал Колев, Първа световна война (1915 - 1918)

 ”БЪЛГАРИЯ - ухание на Западната Мъдрост, която се среща с цветята на Източната Мъдрост върху Балканите – люлка на световната цивилизаци, и мост между културите, по който човечеството ще поеме към ОБЕДИНЕНИЯ СВЯТ”
БАХА-У-ЛЛА, персийски философ и суфи-мъдрец от 19 в., основател на “еретичната” за шиитски Иран най-прогресивна и либерална мюсулманска секта – БАХАЙСКАТА ВЯРА

На езикът на пущуните в Афганистан думата булгар означава едновременно красив,благ и мъдър човек.Фразата за красива жена там е "КРАСИВА КАТО БЪЛГАРКА " .Цитатите не са събрани от мен, а от :
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Почти всички хвалебствения се отнасят за Булгарите Тüрки, дето понякога ги наричате прабългари или пpото българи което е голяма грешка. Унгарският историк дето си го цитрал доста е издал книгата ''Булгар Тüрклери''
която я има в превод и на български и доказва неща, различни от тези дето се юрнаха по Иранските постини да търсят следи от ирански българи, докато друг археолог проф. пък наскоро ще докара от Монголия шаманисти за да докаже монголската жилка. В кой век живeeм пък с какво се занимават някои, чийто деди са си изгубили езика и сега цял свят им търси подходящ произход, по възможност -арийски, разбира се. ;) :D

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
You are not allowed to view links. Register or Login
Почти всички хвалебствения се отнасят за Булгарите Тüрки, дето понякога ги наричате прабългари или пpото българи което е голяма грешка. Унгарският историк дето си го цитрал доста е издал книгата ''Булгар Тüрклери''
която я има в превод и на български и доказва неща, различни от тези дето се юрнаха по Иранските постини да търсят следи от ирански българи, докато друг археолог проф. пък наскоро ще докара от Монголия шаманисти за да докаже монголската жилка. В кой век живeeм пък с какво се занимават някои, чийто деди са си изгубили езика и сега цял свят им търси подходящ произход, по възможност -арийски, разбира се. ;) :D

Какви шаманисти- това няма нищо общо с археологията,камо ли с българите.

Черноризец Храбър го е казал- преди българите гадаеха по слънцето и звездите-т.е. астрономи-няма нищо общо с шаманите.

А и колобрите не са шамани  ;D

Offline botev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 643
  • Истинските майни!
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Quote
В действителност, държавата на булгарите хилядолетия наред е обхващала огромна територия от Дунава до Енисей. (Оригиналния етноним от древността е бил - „булгар”. Тук ще употребяваме при превода нашата фонетична форма-„българ”, което на практика е едно и също)  :)

feggaria

 • Guest
You are not allowed to view links. Register or Login
Почти всички хвалебствения се отнасят за Булгарите Тüрки, дето понякога ги наричате прабългари или пpото българи което е голяма грешка. Унгарският историк дето си го цитрал доста е издал книгата ''Булгар Тüрклери''
която я има в превод и на български и доказва неща, различни от тези дето се юрнаха по Иранските постини да търсят следи от ирански българи, докато друг археолог проф. пък наскоро ще докара от Монголия шаманисти за да докаже монголската жилка. В кой век живeeм пък с какво се занимават някои, чийто деди са си изгубили езика и сега цял свят им търси подходящ произход, по възможност -арийски, разбира се. ;) :D

Не сме си изгубили езика, това че и ти пишеш на него го доказва.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Не сме си изгубили езика, това че и ти пишеш на него го доказва.

Вярно е че пиша и говоря на език който е близък на този който са го говорели дедите ти Булгари едно време преди да проговорят на сегашния дето му викате български. :D :D :D

feggaria

 • Guest
Българският език се формира през девети век, когато се формира и бълг. народност, а в нея влизат местно население, славяни и българи.

Offline Hadj

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 585
  Гледате ли по телевизията рекламата за  "пещерска гроздова"ТОВА НИ ПРАВИ НАРОД.Ако наиситана алкохола прави българите народ /а има такива признаци/ чавек траябва да се позамисли дали да се гордее.

Offline Suleyman.45

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 357
Govorimiyat ezik ne kriteriy za prinadlejnost kum opredelena natziya Ujna Amerika bez Braziliya govori ispaski,Braziliya portugalski.Ima afrikanski durjavi s frenski ezik,no nikoy ne smyata,che te sa frantzuzi.Kolkoto do temata za gordosta na bulgarite te sa gordi samo pred komputrite si kudeto izbivat jalkite si komleksi.S malki izklucheniya te sa veche edin napulno izkreyzil narod.Alkohola prekalenata upotreba na svinsko gi unijtoji fizicheski i duhovno.

Offline seidol

 • Member
 • **
 • Posts: 19
Трябва да сме горди че сме потомъци на Българи, но не и че сме днескашни българи. Излезте на улицата и погледнете какво се случва...
А колкото до теориите на някои, по-горе споделили собствените си мисли по въпроса, че българите произлизат от не-знам-къде си, и не спират да го повтарят като коне с капаци, то няма нищо вярно, но навярно ще бъда оборен, след това ми мнение.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
You are not allowed to view links. Register or Login
Govorimiyat ezik ne kriteriy za prinadlejnost kum opredelena natziya Ujna Amerika bez Braziliya govori ispaski,Braziliya portugalski.Ima afrikanski durjavi s frenski ezik,no nikoy ne smyata,che te sa frantzuzi.Kolkoto do temata za gordosta na bulgarite te sa gordi samo pred komputrite si kudeto izbivat jalkite si komleksi.S malki izklucheniya te sa veche edin napulno izkreyzil narod.Alkohola prekalenata upotreba na svinsko gi unijtoji fizicheski i duhovno.

Ходил ли си в Бразилия или в някоя страна на Южна Америка-испански(кастилски) и португалски говорят поради това,че тези територии са владени от тези държави-т.е. тези езици са говорими от потомците на дошлите от Европа и Африка чужденци,докато местните индианци си говорят на техните си езици-научават испански или португалски едва в училищата.

Не мога да отрека,че има и влияние върху езикът на индианците,но то се свежда от 10-до 30%

От друга страна мога да те уверя,че в Испания официалният език е кастилският,нарочен за испански.В Каталуния например говорят катала,който е съвсем различен език,в Галисия-галисийски,а пък баският език не спада дори към индоевропейската езикова група.
You are not allowed to view links. Register or LoginГалисийски_език
You are not allowed to view links. Register or LoginКаталонски_език
You are not allowed to view links. Register or LoginБаски_език

Т.е. мой човек-Западна Европа така наречените диалекти са си съвсем различни езици като Ирландският,Уелският,Шотландският,Катала,Баският,Галисиано,Сицилиано,Неаполитано и пр.
От друга страна пък мога да кажа с ръка на сърцето да кажа,че множество езици като Датски,Норвежки и Шведски са един език-Скандинавски(северонемски),като хърватски,бошняшки и сръбски са също един език(наложен от сръбската репресивна машина).

Затова не говори за езици без да знаеш как стоят реално нещата-има политически сформирани езици,без видими разлики.
Например Норвежците говорят датски с шведски акцент,а разликата между шведският и норвежко-датският е като между шопски и македонски,а разликата между австрийски немски и германски немски е като между български и македонски. ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Т.е. Великобритания,Франция,Испания и Италия са държави сформирани от множество етнически групи политически обединени в една държава.

Поздрави

Offline С.Стефанов

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 81
 • Gender: Male
Цитат на Seidol   "Трябва да сме горди че сме потомъци на Българи, но не и че сме днескашни българи. Излезте на улицата и погледнете какво се случва...
А колкото до теориите на някои, по-горе споделили собствените си мисли по въпроса, че българите произлизат от не-знам-къде си, и не спират да го повтарят като коне с капаци, то няма нищо вярно, но навярно ще бъда оборен, след това ми мнение. "

        Напротив,напълно споделям мнението ти. Даже ще добавя,че нас помаците ни познават по физиономията ни.Били сме с по-широки скули,което са  го забелязали истински българи.Българите от къде произлизат,това си е тяхна работа и е излишно да ни занимават и ни губят времето във този сайт.Аз съм горд,че съм се родил и живея в България,но не споделям твърдението,че съм потомък на българи.Може да има някое мижаво коренче,но това не определя моето самоопределение.

Offline Родопчанин

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 332
 • ==
You are not allowed to view links. Register or Login
Цитат на Seidol   "Трябва да сме горди че сме потомъци на Българи, но не и че сме днескашни българи. Излезте на улицата и погледнете какво се случва...
А колкото до теориите на някои, по-горе споделили собствените си мисли по въпроса, че българите произлизат от не-знам-къде си, и не спират да го повтарят като коне с капаци, то няма нищо вярно, но навярно ще бъда оборен, след това ми мнение. "

        Напротив,напълно споделям мнението ти. Даже ще добавя,че нас помаците ни познават по физиономията ни.Били сме с по-широки скули,което са  го забелязали истински българи.Българите от къде произлизат,това си е тяхна работа и е излишно да ни занимават и ни губят времето във този сайт.Аз съм горд,че съм се родил и живея в България,но не споделям твърдението,че съм потомък на българи.Може да има някое мижаво коренче,но това не определя моето самоопределение.

 ;D ;D ;D ;D И аз ти говоря на господин , а ти си един от заблудените  ;D

Offline С.Стефанов

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 81
 • Gender: Male
                     Аз не държа на това дали съм господин или другарю,както беше на времето.Тези обръщения ме плашат,защото не се знае след това какво ще последва.За какво да се гордея,че съм потомък на българи,защото българите тотално объркаха живота ми, и живота на потомството ми.Какво търся аз в Северна България,а не съм при корените си.За това, че пропиляха живота ми. Basta

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42