Български > Дискусии

Отношението на помаците към българите и турците

<< < (2/5) > >>

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Заралия on October 19, 2012, 02:04 ---Здравейте!
Първо да отбележа, че не съм помак, 
Интересно ми е да разбера какво е отношението на хората, определящи себе си като помаци към нас, българите и към комшиите.

--- End quote ---

Значи не си Помак а си българин което според теб е различно нали. Аферим, и ние мислим така, но някои лумпени още поддържат възродителния дух който одавна би трябвало да се забрави. Крайно време е всеки български гражданин да се научи да уважава самоопределението и вярата на другите. Иначе стабина нация -йок ;)

За отношението на Помаците мога само да ти припомня израза '' Каквото се повикало, такова се и убадило''
Вярвам че ще разбереш за какво иде реч ;) 8)

Заралия:
Ами какво да ти кажа.....Темата ми изглежда изключително деликатна и не бих си позволил да натрапвам моето мнение на другите. Ако все пак ти е интересно и настояваш за него, ти отговарям веднага, напълно честно, за да няма недомлъвки  - аз мисля, въз основа на неща, които съм чел, слушал и т.н., че някога, преди векове, помаците са си били българи, което обаче НЕ ОЗНАЧАВА, че днес те не могат да се самоопределят като по-различен етнос. В крайна сметка, етноситесе развиват през годините и статични неща не съществуват. В това няма нищо лошо и съм безкрайно далеч от мисълта да съдя някого за това. Дано тези ми думи не те обиждат, нямам тази цел. Ако неволно съм го направил, моля да ме извиниш - не е нарочно и от зла умисъл.
Мисълта ми беше друга, а именно- искам да разбера, какво е отношението на помаците към българите. От твоите думи, Курте съдя, че то не е много добро и сякаш имаш по-добро отношение към комшиите. Интересно ми е просто и ще съм благодарен, ако ми разясниш причината за това. Ако е заради Възродителния процес, трябва да знаеш, че по мои наблюдения, 99% от българите, сред които и аз, го смятат за огромна простотия и грешка.
Благодаря!

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Заралия on October 19, 2012, 14:20 ---Ами какво да ти кажа.....Темата ми изглежда изключително деликатна и не бих си позволил да натрапвам моето мнение на другите. Ако все пак ти е интересно и настояваш за него, ти отговарям веднага, напълно честно, за да няма недомлъвки  - аз мисля, въз основа на неща, които съм чел, слушал и т.н., че някога, преди векове, помаците са си били българи, което обаче НЕ ОЗНАЧАВА, че днес те не могат да се самоопределят като по-различен етнос. В крайна сметка, етноситесе развиват през годините и статични неща не съществуват. В това няма нищо лошо и съм безкрайно далеч от мисълта да съдя някого за това. Дано тези ми думи не те обиждат, нямам тази цел. Ако неволно съм го направил, моля да ме извиниш - не е нарочно и от зла умисъл.
Мисълта ми беше друга, а именно- искам да разбера, какво е отношението на помаците към българите. От твоите думи, Курте съдя, че то не е много добро и сякаш имаш по-добро отношение към комшиите. Интересно ми е просто и ще съм благодарен, ако ми разясниш причината за това. Ако е заради Възродителния процес, трябва да знаеш, че по мои наблюдения, 99% от българите, сред които и аз, го смятат за огромна простотия и грешка.
Благодаря!

--- End quote ---

Ми то и я съм чел много за Булгарите, че са били Тюрки ( т.е. лика и прилика с Огузите - повечето от сегашните Турци), но както и ти си се изразил тези неща не са статични и подлежат на закона '' Панта реи''. Всеки си пише за това което му е изгодно, а за самоопределението трябва да се надникне в сърцата и душите на хората.
Вярно е че много Помаци се убиждат когато ги определят като българи, защото това не отговаря на действителността. И в Турция много хора не се самоопределят като Турци, което не е проблем за никого.
Отношението на Помаците към комшиите може би е по-различно, защото Турция многократно е отваряла портите си и е приютявала много прокудени и изтерзани Помаци в различни времена. Последната гавра беше с Турците. Надявам се от сега нататък нещата да се подобрят но побоищата над мюсулманите и то пред техните ритуални сгради ( джамии) е пречка. Нео-фашизма и ислямофобията нарочно се разпалват за да се делят хората което ще е изгодно само на супер силите.
Поздрави!!!

Заралия:

--- Quote from: Subeyi Kurt on October 19, 2012, 14:44 ---Ми то и я съм чел много за Булгарите, че са били Тюрки ( т.е. лика и прилика с Огузите - повечето от сегашните Турци), но както и ти си се изразил тези неща не са статични и подлежат на закона '' Панта реи''. Всеки си пише за това което му е изгодно, а за самоопределението трябва да се надникне в сърцата и душите на хората.
Вярно е че много Помаци се убиждат когато ги определят като българи, защото това не отговаря на действителността. И в Турция много хора не се самоопределят като Турци, което не е проблем за никого.
Отношението на Помаците към комшиите може би е по-различно, защото Турция многократно е отваряла портите си и е приютявала много прокудени и изтерзани Помаци в различни времена. Последната гавра беше с Турците. Надявам се от сега нататък нещата да се подобрят но побоищата над мюсулманите и то пред техните ритуални сгради ( джамии) е пречка. Нео-фашизма и ислямофобията нарочно се разпалват за да се делят хората което ще е изгодно само на супер силите.
Поздрави!!!

--- End quote ---
Така е, много съм съгласен с последното! От друга страна, има и доста помаци, които се определят като българи, изповядващи ислям. Има и такива, които се определят като отделен етнос, мисля, ще се съгласиш с това.
Що се касае до Турция - явно живееш там, но не мисля, че си прав. Имам приятел кюрд, от някакво градче край Ван, който далеч не беше на твоето мнение,че в Турция не е проблем да се определяш като кюрд. Само се сети за "Сивите вълци".
Що се касае до тоя прословут бой пред джамията - на 15 дебила,подкокоросани от смешника Сидеров с политическа цел, едва ли трябва да им се отдава такова значение. Това е един случай, не мисля, че множественото число е правилно употребено в случая. Никой не чака да бие мюсюлмани пред храмовете. Онова беше инсценировка. Впрочем, хич няма се учудя, ако Воленчо играе партия с Меди, търсейки някаква взаимоизгода  ;D

Hadj:

--- Quote from: Заралия on October 19, 2012, 02:04 ---Здравейте!
Нов съм във форума, който открих случайно. Първо да отбележа, че не съм помак, от ника ми се вижда откъде съм :) Помаците обаче винаги ми са били интересни и искам да науча повече за тях. Надявам се - с ваша помощ.
Интересно ми е да разбера какво е отношението на хората, определящи себе си като помаци към нас, българите и към комшиите.
Прочетох доста мнения и теми, преди да направя тази и забелязах някои настроения. Някои говорят за "наши" и "ваши", което според мен не бива да се случва. Някои сякаш имат уклон към България, други към Турция. Извинявам се, ако темата е неудобна, особено за дискутиране със своего рода "външен" човек, който не е от региона. Ще се радвам да стане добра дискусия, особено силно държа идиоти и дебили да НЕ пишат :)
Благодаря предварително  ;)
[/quote
    Нямяме специално отношение към никаква етнос или група насечление.С доброжелателните сме дружелюбни с приятелите/независимо от  етнос и вяра/ до гроб верни приятели.Проблема е там,че изразиш ли открито мнение че си ПОМАК някой хора започват ва виждат таласъми и заплаха за целостта на  България.ПОГЛЕДНИ С ДОБРО ЗА ДА ТИ ОТГОВОРЯТ С ДОБРО.
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version