Author Topic: Türk Telekom пожела Globul и Germanos !  (Read 5249 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2347
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Türk Telekom пожела Globul и Germanos !
« on: November 21, 2012, 15:03 »
Turk Telekom подаде необвързваща оферта за втория по стартиране и приходи български мобилен оператор Globul и за Germanos България.
 
Новината обяви самият турски телеком в изявление до фондовата борса в Истанбул, цитирано от Ройтерс. Офертата е част от плановете на Turk Telekom за регионално разширяване на бизнеса му, допълват от компанията, като в момента не се споменават повече подробности около предложението на турския телеком.
 
Globul и Germanos са 100% собственост на гръцкия телеком ОТЕ, който обяви през юни, че планира да продаде българските си активи. Сред другите компании, които са заявили интерес към сделка, са стратегическите инвеститори Deutsche Telekom, Telenor, както и няколко инвестиционни фонда, сред които и собственикът на кабелния оператор "Близу" – шведският EQT.

Globul е вторият по големина мобилен оператор в България с пазарен дял от 36% и потребителска база от 4,3 млн. души.
 
Turk Telekom е собственик на 90% от акциите на третия мобилен оператор в Турция Avea. Освен това компанията държи 100% от компанията за сървъри и съхранение на данни Pantel International AG, 99,9% от широколентовия провайдър TTNET, компанията за технологии за конвергенция Argela, доставчик на IT решения Innova, компанията за онлайн образование Sebit A.Ş., компанията за онлайн игри Sobee и кол центъра AssisTT. Türk Telekom индиректно има и миноритарен дял в Albtelecom, албански телеком оператор. 55% от акциите на Turk Telekom принадлежат на Ojer Telekomunikasyon A.Ş., а 30% принадлежат на турската държава. Останалите 15% се търгуват публично. Акциите на Turk Telekom са листнати на Истанбулската фондова борса от май 2008 г. насам.
 
Бившият гръцки монополист OTE губи клиенти, след като мерките за строги икономии се отразиха неблагоприятно на потребителите в Гърция и Румъния, двата най-големи пазара за компанията, и част от тях преминаха към негови конкуренти.
 
След продажбата на 20% дял в бившия телекомуникационен монополист на Сърбия тази година за 380 млн. евро, ОТЕ търси купувач за бизнеса си и в България. Потенциална продажба на тези активи ще намали драстично бъдещите финансови задължения на ОТЕ, като същевременно ще позволи на концерна да засили присъствието си в оставащите стратегически пазари", се казва в изявление на ОТЕ от юни.
 
Постъпленията от продажбата ще помогнат за преодоляването на недостига за рефинансиране в размер на над 800 млн. евро (1 млрд. долара), заявява източник, запознат с въпроса, който e пожела. да остане анонимен.
 
Рефинансирането на ОТЕ е обезпечено до 2013 г. и подразделението може да започне допълнителна продажба на активи, за да генерира постъпления, заяви през миналия месец главният финансов директор на Deutsche Telekom Тимоти Хьотгес. Германската компания похарчи общо 4 млрд. евро за 40% дял в ОТЕ от 2008 г. насам. Тъй като акциите на ОТЕ поевтиняха рязко, Deutsche Telekom отчете отписвания за 2,6 млрд. евро само от този актив.
 
Основаната през 1949 г. OTE има заем за 445 млн. евро и револвиращ кредит за 312 млн. евро, който ще изтече през септември. Компанията също така има и напълно изтеглен револвиращ кредит от 900 млн. евро и облигации за 1,24 млрд. евро, дължими през 2013 г.
 
През миналата година компанията отчете печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизации за около 1,7 милиарда евро. Globul приключи 2011 г. с 2,6% спад в приходите, a печалбата преди лихви, данъци и амортизации на компанията за цялата 2011 г. намалява с 9,3% до 156,2 млн. евро.
 
Запитан за бъдещето на OTE през май, Хьотгенс отговори, че „в крайна сметка гърците винаги ще се нуждаят от доставчик на телефонни разговори". Бившият национален монополист прави почти 70% от приходите си от гръцкия пазар.
 
Анализатори в бранша вече бяха отбелязали, че турският мобилен оператор Turkcell вероятно се интересува от придобиването на Globul, след като през тази година вече прояви интерес към закупуването на потъналия в дългове трети български мобилен оператор Vivacom, преди собствениците да се откажат от сделката. Компанията от Турция бе официално уведомена, че българският телеком няма да се продава само два месеца преди да стане ясно, че все пак БТК ще има нови собственици. Въпреки това Turkcell продължава да се оглежда за нови придобивания, предаде тогава Telecompaper.com.
 
Turkcell бе цитиран през април като най-вероятния купувач на българския телеком, но сделката се разпадна, след като турският оператор поиска огромна част от сумата по сделката (между 100 млн. и 200 млн. евро) да бъде депозирана в ескроу сметка, докато държавата уреди споровете си с предишните собственици на БТК. Според медийни публикации турската компания е предложила за телекома над 870 млн. евро. По-ранни спекулации дори съобщаваха, че Turkcell оценява Vivacom на около 1,4 млрд. долара, но турската фирма описа този потенциален обем на офертата в медиите като "безпочвен". Turkcell обяви решението си да направи оферта за 93,99% от акциите на българската компания, която работи под името VIVACOM, в началото на март в изявление до Истанбулската фондова борса, и така стана единственият стратегически инвеститор в търга.
 
Investor.bg

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 1480
  • Gender: Male
Ynt: Türk Telekom пожела Globul и Germanos !
« Reply #1 on: November 21, 2012, 15:06 »
Nqma smisal da se butat tam. Turskite telekomunikacionni firmi ne izrazqvat za parvi pat svoite namereniq za tova po rano se opitva6e i Koç Holding.
Nqma smisal 6te si go dadyt na nqkoi " anglo indiec" ili ne6to podobno kakto napraviha s Kremikovci.
Znaete kakvo se slu4i s nego sled tolkova bylgarski " patriotizam ".
Neka da napomnq i tova 4e Galatasaray ne nae igrae6tiqt po onova vreme v Манчестър Юнайтед Berbatov moje bi  imenno zaradi tova.

Quote
Галатасарай победи Манчестър Юнайтед

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42