Български > Дискусии

28.12.89г- 23 години по късно..!Какво се промени..?

<< < (2/3) > >>

Nazmi:
  ...                         ЗАВИНАГИ ИЗСЕЛЕНИ.

.Именно заради това, защото аз бях жена, много известна в тази борба, по-късно ролята на организатор на Майските събития в района поеха редица жени. Защото май смятаха, че жената по-малко ще бъде репресирана, и от тази гледна точка. И хората започнаха да смесват моето име с имената на другите [жени]. Зейнеп започна да се смесва с Гюлтен, имаше една Къймет и някак си хората смесиха това понятие на жена организатор, концентрираха го в името Зейнеп и то фигурира в много документи. Даже една жена, не знам как се казваше, живееща във Франция българка, беше дошла да пише за тези неща и искаше от мен интервю, тя ми каза, че се е създал мит за мене. Тя искала да стигне до мен, но са и казали, че Зейнеп се крие, тя е в неизвестност, тя е нелегална. Тя е нашият Левски, нещо подобно. Аз тогава не исках да говоря с нея. Не пожелах да направи интервю с мен, казах, че лично ще напиша за тези неща. Сега съжалявам, че не съм го направила. Това, което говореше тя за случая с мита, го беше научила от изселниците. Те наистина продължиха да смесват името на жената – лидер от Майските събития, и често се споменава и името Зейнеп. При нас [в семейството] се случи така, че аз бях по-голяма, повече бях учила, както и Юсуф от семейство Бабечки, ние давахме повече изявления пред журналисти и станахме по-известни. А Вайдето и Ибрахим – по-малко. Когато се наложи, нас ни задържат, те веднага се обаждаха и така нататък.

Ние винаги сме мислили, че ако на тези от ДС им омръзнем, могат да се отърват от нас. Единият [вариант] беше, че ще ни убият. Или щяха да ни убият, или … щяхме да спечелим нашата идея. Да избягаме от тази страна и да се отървем завинаги от българската политика на асимилация. Не сме мислили, че ще стане така, че ще има такова масово прогонване на хората от страната. Ние се борехме за връщане на имената, не сме мислили, че ще има такова [принудително екстрадиране]. Разбира се, че такова едно масово изселване е част от вечната политика на България с цел да се отърве от турците. Разбира се. Заради Майските събития[16] не трябваше хората да се принуждават да се изселват. Благодарение на Майските протести – ако българите ги бяха подкрепили, комунистическото правителство щеше да падне още тогава, може би властта в страната щеше да се поеме от много по-достойни хора, нямаше да се обере държавната хазна и ние щяхме да продължим да си живеем тука, след като проблемът с асимилацията се разреши. Не трябваше да има изселване, разбира се, но това е вечната политика на България, от Балканската война, та дори и от много по-рано. Политиката на властите спрямо турците, помаците, циганите в страната в повечето случаи е била асимилация и изселване, и изселването води, води към асимилация, асимилация – намаляване на броя на небългарското население. Или ще се асимилираш, или ще заминеш. Това много добре е описано от Евгения Иванова в книгата и[17], според която това е единствената [цел] и е една последователна политика.

Текстът е част от сборника Насилие, политика, памет. Комунистическият режим в Пиринска Македония – рефлексии на съвременника и изследователя, съставители Михаил Груев, Веселин Тепавичаров, Петя Василева–Груева, Виолета Коцева–Попова, Мария Костадинова, Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 2011.
 Проектът е финансиран от програмата „Активна европейска памет“ на Европейската комисия.
 Публикува се със съгласие на автора.

Родопчанин:
Че днес живеем в Демокрация всеки може да се нарече както си иска ! Какъв е проблема не разбирам ! По време на срамния комунизъм всички да били потенциални жертви , не виждам логика в насаждане на разделение ? В каквото време сме живели ние в такова са живяли и християните !  ;)

Suleyman.45:
Novo byagane na zig-zag.Ştom ne te e zabolyalo znaçi si bezsırdeçen.

KaraIbrahim:

--- Quote from: Родопчанин on December 28, 2012, 16:23 ---Че днес живеем в Демокрация всеки може да се нарече както си иска ! Какъв е проблема не разбирам ! По време на срамния комунизъм всички да били потенциални жертви , не виждам логика в насаждане на разделение ? В каквото време сме живели ние в такова са живяли и християните !  ;)

--- End quote ---

Да вземем да пием по една студена вода и да забравим,а?

ibrahim65:
Ако беше толкова лесно защо не, но като знаем че това се е повтаряло десетократно.

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=22562

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version