herodot'un rhodopis'i*:
herodot, rhodopis söylencelerini mykerinos piramidiyle ilişkilendiren anlatımlar nedeniyle anmaktadır. i.ö. 3500 yıllarına uzanan eski imparatorluk çağına işaret eden bu söylentilere haklı olarak itiraz etmektedir. rhodopis'in, firavun amasis döneminde ve amasis'in de çok daha sonra (i.ö. 500'lerde) yaşadığına vurgu yapar. bu fikriyatını yunanistan kökenli bilgilerle destekler.
"134. ...bunu (mykerinos piramidi'ni r.m.) yosma rhodopis'e mal eden yunanlılar vardır. ama yanılmaktadırlar, hatta bana öyle geliyor ki, rhodopis'in kim olduğunu bilmeden konuşmaktadırlar; yoksa böyle bir piramidin masraflarını öyle bir kadının omuzlarına yükleyemezlerdi. ... şunu da unutmamalı ki, rhodopis, ömrünün çiçeğini mykerinos zamanında değil kral amasis zamanında yaşamıştır. gerçekte rhodopis, piramit bırakan krallardan çok sonra gelmiştir; bu kadın trakyalıdır, .... samoslu iadmon'un kölesiydi ve işte bunu doğrulayan hatırı sayılır bir kanıt; delphoi'liler, aisopos'un ölümünden ötürü kime diyet vermeleri gerektiğini ısrarla araştırdıkları zaman bir tek kişi ortaya çıkmıştır; bu bir başka iadmon'du, iadmon'un oğullarından birinin oğlu olan iadmon; demek ki aisopos, iadmon'un malıydı.
135.- rhodopis'i mısıra samoslu xsanthos getirmişti: sanatını icra etsin diye getirilmişti, ama önemli bir para karşılığında azad edildi. bu parayı ona mytilene'li (midilli) bir adam, sykamandronymos'un oğlu ve şair kadın sapho'nun erkek kardeşi kharaxos sağlamıştı. rhodopis özgürlüğünü böyle kazanmıştır; mısırda yerleşti ve çok alımlı bir kadın olduğu için büyük bir servet biriktirdi, şüphesiz bir rhodopis için büyük ama böyle bir piramit yaptırmaya yetecek kadar büyük değil, ... böyle koskoca bir piramidi ona maletmek büyük abartma olur. ... -zaten neukratis'te pek iç çekici zevk kadınları bulmak zor değildir. bu sözünü ettiğimizin adı o kadar yayıldı ki, yunanlılar içinde rhodopis'in adını duymayan kalmadı; ... kharaxos'a gelince, rhodopis'i azat edip mytilene'ye döndüğü zaman, sapho kendisini tatlı tarafından epeyce azarlamıştır."
_________________________________________________________
* (herodotos/tarih - hasan ali yücel klasikler dizisi, çev. müntekim ökmen, türkiye iş bankası kültür yayınları, ISBN 978-975-458-721-0)
birinci kitap (klio)/bölüm 134-135 (sayfa 183 ve devamı)...