Author Topic: Османската Империя. - Ottoman Empire!  (Read 51300 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #90 on: June 04, 2014, 23:06 »
1890 Istanbul


Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #91 on: June 08, 2014, 03:20 »
 Sultanahmet Meydanı, 1900'


Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #92 on: June 09, 2014, 06:41 »
Topkapı Sarayı, 1850'li yıllar...Kapalıçarşı, 1890'lı yıllar...Galata Köprüsü üzerinde ücret toplayan memurlara ait kulübe, 1912Rumeli Hisarı, 1966

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #93 on: June 11, 2014, 22:01 »

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #94 on: June 13, 2014, 08:33 »

Quote
Прочутият британски историк Арнолд Тойнби подчертава че Римската Империя, Османската Империя и Британската Империя са трите най-велики в историята на човечеството държави.

Podrobnosti: You are not allowed to view links. Register or Login

 
Tezi koloni edinstvenno se namirat v 3-rite veliki imperii,  chetvartata se namira v Amerika.


Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #95 on: July 24, 2014, 12:48 »

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Импрерия
« Reply #96 on: July 28, 2014, 02:18 »

19.05.2014 y. Kocacik'te, Ali Riza Efendi'nin Anıevi, Ankara'dan canlı yayınla TC Başbakanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Soma'daki maden faciasından dolayı açılış çok sade yapıldı. Açılışa TC Başbakan Yardımcısı Sn. Emrullah İşler ve MC Cumhurbaşkanı Sn. George İvanov yanısıra hem yurt içinden hem yurt dışından çok sayıda saygın konuk katıldı.


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #97 on: August 05, 2014, 04:12 »
Писателят Антони Георгиев: Много от българските поговорки са превод от …турски

Журналистът и писател Антони Георгиев представи своя нов изследователски труд, наречен „Турците в България”. Авторът и неговият екип си поставят за цел да покажат колко са абсурдни предразсъдъците ни спрямо българските турци и това, че те са единственото малцинство в Европа, което не е емигрантско, а е част от историята и културата на държавата, в която живее, т.е в България. Антони Георгиев се съгласи с удоволствие да сподели с читателите на „Бургаски репортер” своите впечатления, натрупани по време на работата по написването на книгата.

Смятате ли, че подобни книги ще помогнат българите и турците да предолеят различията по между си, като открият, че между тях има много повече прилики?

Не искам да звучи като самохвалство, но такива книги са задължителни. В основата на всяко едно недоверие, в основата на всеки един предразсъдък стои непознаването на другия. Ако човек знае какви са били нещата, какви са в момента, има нужда от психиатър, ако продължава да търси различия вместо прилики. Малко витиевато се изказвам, но това е истината.

В основата на всички предразсъдъци стои не само непознаването на другия, но стоят идея, които някой има за другия, които не са истински. Това не се онася само за турците,  отнася се за всички в Европа. Аз като българин, когато отида в Германия и усещам предразсъдъци относно българите. Те не се отнасят лично към мен, отнасят се към други, но мога да ги усетя. Ако обясниш на хората и им покажеш, че това не е така, няма да има дискриминация.

Какво научихте вие  и вашият екип, докато се срещахте с българските турци?

Страшно много неща…

Загубихте ли някои от предразсъдъците си?

Аз лично още от времената на бургаската английска гимназия не съм имал предразсъдъци, защото винаги съм се съмнявал в това, в което са ми говорили. Бих казал, че съм научил много нови неща, безкрайно много неща. Аз съм журналист.  Основното изискване човек да стане журналист е да бъде любопитен. Защо светът така е устроен. Защо едни хора изглеждат по един начин, а други хора по друг? Това е в основата на занаята. Аз бидейки много любопитен, се насочих към неща, които не знаех. Започнах да ги научавам. Започнах да ги научавам не от книги. Учех ги от пътуване из страната, разговори с много хора, снимки на обекти…някои от които много труднодостъпни. Мога да кажа, че някои неща особено в областта на бита, на ежедневието, в областта на езика…особено, ако човек знае турски език, а аз не знам. Знам само няколко думи, но имам хора в екипа, които са турски филолози, които ми обясниха, че 90% от българските поговорки са…турски. Те са буквален превод от турски. В тази книга може да се разбере, че българската възрожденска музика от XIX век, включително революционните мелодии от типа на „Стани стани юнак бълкански” са турски.

Военни маршове ли?

Не само военни маршове, но има и такива. Например „Ясен месец веч изгрява, в цяла Странджа роб запява”, песен химн на Странджа планина. Тази песен същестувва в Турция, съществува в Гърция, в Босна и в Македония. Звучи шокиращо в началото, но човек като се замисли, какво да бъде. В онези векове на една разпадаща се империя, когато на Балканите заповат да се създават национални държави, има нужда от култура. Най-естествен източник на тази култура е старата имперска сила. И така Добри Чинтулов и всички останали са заели….

Ами „Тих бял Дунав” не е българска песен. Тя е руска песен.

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #98 on: September 03, 2014, 22:57 »
„Децата! Турците ни отнемат децата!“ Много точен и силен пропаганден ход. Само че у нас винаги се е пропускало да се спомене, че преди появата на всеобща и задължителна военна служба рекрутирането на войници навсякъде е ставало по подобен начин. Военната служба е била доживотна, като от няколко семейства се е взимал един човек, а всички останали са се освобождавали от нея изцяло и завинаги. Петър Велики въвежда този принцип в Русия в края на 17. век – точно когато турците вече се отказват от него. При това той набира юноши само за войската, докато при османците далеч не всички деца са ставали войници. Те са били вземани в детска възраст, точно за да могат да получат образование и качествата им да бъдат преценени. Най-даровитите са отивали в администрацията и са достигали там огромни висини. Точно заради това някои мюсюлмански общности (Албания, Босна) са водили дългогодишна борба и те да бъдат включени в системата на девширмето, за да получат и техните деца възможност за една иначе напълно недостъпна за тях кариера.Девширмето е много интересна тема, но поне е реален исторически факт. Следващият турски ужас обаче си е чиста нашенска лъжа. Това са насилствените помохамеданчвания/потурчвания на българите. Използването на две думи за едно и също нещо не е случайно. Просто докато национализмът е бил още слаб и българската самоидентификация се е извършвала на верски принцип, терминът е бил религиозен – „Турците ни отнемат вярата!“ След като обаче национализмът се е укрепил и подменил верската идентичност с етническа, се сменя и терминът – „Турците ни отнемат народността!“ Но както и да го наричаме, то си остава измислица.You are not allowed to view links. Register or Login
В действителност османската власт никога не е предприемала подобни насилствени действия. Напротив – тя често е възпирала процеса на доброволна ислямизация сред балканските народи. И го е правила поради една много рационална и понятна причина – ислямизацията е водела до рязко намаляване на данъчните приходи за държавата. Християните са плащали по-големи данъци и точно в това е била тяхната основна ценност за империята.You are not allowed to view links. Register or Login Казано с други думи – ислямизацията е обезсмисляла самата териториална експанзия на османците. Нейният смисъл, който е и смисълът на всички завоевания въобще, винаги е икономическата експлоатация на завладените земи и народи. А тя се реализира преди всичко чрез данъчно облагане.
Но какво значение има това за пропагандата – насилието над вярата, над националното чувство, е прекрасен пропаганден похват. На бърза ръка са били фалшифицирани няколко документа, въз основа на които е била разгърната огромна литературна, а после и филмова митология. Самите „първоизточници“ са били целенасочено и бързо забравени, а потурчванията са се превърнали в общоизвестен, неоспорим и ненуждаещ се от доказателства факт.You are not allowed to view links. Register or Login
Но най-важен за пробуждането на антитурската омраза аргумент са и си остават, разбира се, турските кланета. „Турците избиват българите!“ Избиват многократно, масово и без причина.
В „Записките“ си Захари Стояновпише:
Турското правителство при всичката си деморализация винаги е държало страната на народа срещу тиранията на различни забити, аени, чорбаджии, па дори и на подвластни князе. Много паши и каймаками са били изгонвани и сваляни от своите постове следствие на най-малкото оплакване от страна на населението, без разлика на вяра и народност. Достатъчно е било един махзар, и забитинът отивал да се не види. Чумата на търновските кадии са били няколко бебровски мюзюхири, които са си играели с тях, както си искат. В Сопот, Калофер и Панагюрище мюхдюрите не са смеели да доведат и своя любим харем от страх да не разсърдят населението. Когато някой от подвластните, сръбският напр. или румънският княз, са поискали да покажат зъб на народа, ние виждаме, че Турция заема страната на слабите. И така турските халифи с белите чалми са се съобразявали много по-добре с евангелието, отколкото християнските господари, на които скиптърът и короната са били покрити с кръстове и с изречения от същото това евангелие.
Очевидно, налице е известно разминаване. Тази турска власт, която винаги е държала страната на народа, едновременно се оказва и безжалостен масов убиец на същия този народ. Как да се съчетаят тези две противоположности?
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #99 on: October 27, 2014, 07:12 »
FİLİBE-PLOVDİV 1800


Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #100 on: November 24, 2014, 01:40 »

Картата на османския мореплавател Пири Рейс остава една от най-големите загадки за учените
[/color]В средата на XIX-ти век, директорът на Националния музей в Истанбул, подреждайки библиотеката на византийските императори в стария султански дворец, открил на една прашна полица карта, изработена върху кожа от газела. Върху картата били изобразени западния бряг на Африка, южното крайбрежие на Южна Америка (!) и северния бряг на Антарктида (!!!). Бреговата ивица на Земята на Кралица Мод, южно от 70-тия паралел, била изобразена без ледена покривка. На това място съставителят нанесъл планинска верига. И това е една от най-големите загадки, защото геологическите доказателства потвърждават, че най-късната дата, когато би могла да бъде видяна и нанесена на картата без ледове, е 4000 години пр. Хр. Името на човека, съставил картата, било добре известно на директора на музея. Това бил адмиралът от военния флот на Отоманската империя Пири Рейс, живял през първата половина на XVI-ти век. Картографията била негова страст.
[/color][/color]Карта, изработена в космоса?!Достоверността на картата не будела съмнение, но Антарктида била открита през 1818 г., а картата била съставена в Константинопол през 1513 г. – 300 години по-рано (!). Графологическата експертиза на бележките, направени в страничните полета на картата, потвърдила, че са направени от ръката на Пири Рейс. Начертана през 1513 г., картата демонстрира необяснимо познаване на Южна Америка. И не само на източното крайбрежие, но и на Андите в западната част, които по това време все още не били известни. Река Амазонка също била изобразена правилно. Неизвестните до 1592 г. Фолклендски острови, също били показани на картата и то на точната географска ширина. След интензивно сеизмично проучване, през 1960 г. подполковник Харолд Олмейра, командир на 8-а ескадрила за техническо разузнаване на ВВС на САЩ, съобщава следното: “Географските подробности, изобразени в долната част на картата (брега на Антарктида), съвпадат точно с данните от сеизмичното разузнаване… Невъзможно е да се обясни това съвпадение с предполагаемия уровен на географската наука през 1513 година”. Самият Пири Рейс, в бележки на страничните полета написал, че картата е базирана на източници, някои от които били начертани от негови съвременници, а други се отнасят към по древни времена – около IV век пр. Хр. Единият от тези източници принадлежал на Александър Македонски, живял точно в тази епоха. Още по-смайващи се оказват резултатаите от изследванията на картографи от САЩ. Според тях, картата е нарисувана така, както би се виждала от космоса (!). Освен това, на нея са показани вътрешните райони на Антарктида, за които никой по това време не би могъл да знае. Показани са и планинските хребети, скрити под ледовете от хиляди години.
[size=78%]http://vchas.net/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D0%B8/67575/?xjt=1[/size][/font][/size][/font]

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #101 on: November 25, 2014, 05:11 »

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #102 on: January 28, 2015, 23:47 »
You are not allowed to view links. Register or Login


Sold as scrap; richest Ottoman archives in Bulgarian Library

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #103 on: January 29, 2015, 02:57 »

BRUCE FEİN


ABD eski Başkanı Reagan’ın danışmanı Fein: “Beyaz Saray araştırma yaptı, Ermenilerin 2 milyon Müslüman Osmanlı’yı katlettiği ortaya çıktı. Ermeniler, kendi arşivlerini açmıyor, çünkü bu gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor…” dedi.
ABD Başkanı Ronald Reagan’ın hukuk danışmanlığını yapan Bruce Fein, sözde Ermeni soykırımı iddialarını değerlendirdi. Ermenilerin bu iddialarının son derece asılsız olduğunu belirten Fein, Reagan’ın başkan olduğu 1981′de bu konunun Beyaz Saray tarafından araştırıldığını ve iddiaların asılsız olduğunun belgelendiğini söyledi. İşte sözde Ermeni soykırımı konusunda Fein’in açıklamaları:
“Osmanlı İmparatorluğu’nun azınlıklara karşı “müthiş” sayılabilecek bir özen gösterdiği gerçeğini unutmamak gerekir. Azınlıklar, kendi dini özgürlüklerini ve hayatlarını son derece rahat bir şekilde sürdürdü.
Ermeni terör çeteleri I. Dünya Savaşı sırasında Fransa ve Rusya ile birlikte Osmanlıları öldürdü. Bu rakamın 2 milyon civarında olduğu bir gerçek. Ermeni kayıplarının ise 500 bin civarında olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Burada asıl önemli konu, Ermenilerin ihanetidir. Osmanlı da kendisini savundu. Özellikle ABD’de yaşayan Ermeniler, soykırım yalanı ile büyük getiri sağlıyor. ABD yönetimi de büyük paralar döndüğü için Ermenileri karşısına almak istemiyor. Ermeniler ısrarla kendi arşivlerini açmıyor. Çünkü yıllardır soykırım yalanı ile dönen getirimi kaybetmek istemiyorlar. Arşivler açıldığı anda gerçek ortaya çıkacak.”
Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Ynt: Османската Импрерия
« Reply #104 on: January 29, 2015, 07:43 »
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42