Author Topic: Помаците  (Read 246546 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
Помаците
« on: July 10, 2008, 10:44 »
Помаците са една група от населението в югоизточна Европа, която представлява част от историческото наследство на Османската империя. По всяка вероятност те са потомци на онова население на южния Балкански полуостров, което по различни причини в хода на многовековното османско господство преминава към ислямското вероизповедание като запазва обаче части от първоначалната си култура и говори днес на един български диалект. Дискусията за техния етнически произход е силно политизирана поради две основни причини. Първо, защото помаци има не само в България, но и в Гърция, в Република Македония и в Турция. Второ, въпросът за техния произход играе важна роля и вътре в България, когато става дума за определяне на официалната политика спрямо това малцинство.
Названията на помаците в отделните страни са различни. Докато в Македония се срещат названията торбеши и аповци, в Гърция те се наричат pomakoi. В България се добавят още и названията ахряни, потурнаци, ерули, чараклии, и българи-мохамедани, съотв. българомохамедани, като при израза “българомохамедани” става дума за една приписана отвън идентичност, целяща да подчертае принадлежността на помаците към българската нация. В настоящото изследване понятията “помаци” и “български мюсюлмани” се употребяват като синоними, без да се влага в тях по този начин някаква оценка.
Етимологичният произход на използваните в България названия е изяснен само в един случай. Според Менаж думата ахряни е навлязла в османския и новогръцкия лексикон едва чрез един български диалект, макар нейният произход да е старогръцко-византийски. Гръцката форма гласи agarenуs и означава “турчин, мюсюлманин, потомък на библейския Хагар”. Първоначално думата е използвана от местното население за назоваване на османските завоеватели, а по-късно от християните - за обозначаване на сменилите вярата си. В османските източници думата се появява за пръв път през 15 век и първоначално също означава хора, обърнали вярата си. В някои извори обаче има припокриване между християни, kafir, и ahiryan. Другаде се прави разлика между мюсюлмани и ahiryan. Това налага сравнението с босненските мюсюлмани, смята Менаж, за които също имало официално название - potur, което за разлика от ahiryan се е запазило, докато последното е било изоставено с течение на времето.
От друга страна при различните етимологии, посочвани за думата помак, трябва да се прави разлика между такива, които са донякъде научно издържани, и названия, спадащи в категорията “народни” етимологии, което обаче не ги прави по-малко интересни. В една своя статия Б. Панайотова обобщава най-важните от тези народни етимологии. Те се простират от производни на помагач, през помамвам и пометнал се (“мамя”, съотв. “абортирам”) в смисъла на “сменили вярата си”, и помъкна се, “влача бреме”, за да стигнат до грубо пейоративни производни, например от помия. Затова пък досега няма научно обяснение за етимологията на думата помак. Нещо повече, помак се оказва една относително нова дума, появила се едва през 19 век в османски източници, и за първи път била употребявана в областта около Ловеч.
Етническият произход на българските мюсюлмани е точно толкова оспорван, колкото и генезиса на названието “помаци”. Теориите за техния произход силно се различават и зависят от националната принадлежност на съответния изследовател. Докато гръцки и турски учени се мъчат да докажат небългарския произход на тази група от населението, от българска страна се изтъква, че при помаците става дума за насилствено ислямизирани българи. Идеята за насилственото ислямизиране напоследък отново бе повдигната от бившия секретар на ЦК на БКП по въпросите на пропагандата и агитацията Стоян Михайлов, въпреки че днес мащабът на насилствените ислямизирания се смята за преувеличен.
Българската турколожка Антонина Желязкова още през 1985 г. дава значителен принос в изследването на ислямизирането в Родопите, т.е. в един период, когато “насилственото ислямизиране” отново се прилага като политическо средство за оправдание на асимилационната кампания срещу българските турци. Тогава тя публикува в списание Etudes Balkaniques една статия върху социалните причини за ислямизирането на християнското население по време на османското господство. Там авторката специално подчертава, че насилствени ислямизирания е имало, но далеч не в такива размери, каквито някои източници се опитват да покажат. Малко след свалянето на Живков Желязкова публикува в същото списание друга статия, в която още веднъж се анализират изворите, върху които най-вече се базира тезата за насилственото ислямизиране - хрониката на свещеника Методи Драгинов, селската хроника от Голямо Белово и хрониката от Баткунино. И трите източника са написани през 19 век, като селската хроника е послужила като чернова за другие две хроники. Още тогава тези текстове са били написани с цел да се мобилизира политически населението срещу османското господство; така тезата за едно всеобхватно, насилствено ислямизиране се оказва неиздържана. Много по-важна роля са играли данъчни и социални предимства, които са мотивирали населението да приеме исляма.
Дали помаците сами са разработили някаква теория за произхода си, тук за съжаление не може да се установи. Тяхното самоопределение възниква в пресечените точки на няколко фактора. В обширното си изследване Константинов, Aлхауг и Игла пишат по този повод следното:
“Един основен фактор, свързан с проблема за помашката идентичност, произтича от различния културен подход, който прилагат помашкото малцинство и българското мнозинство спрямо концепцията за идентичност. Докато за мнозинството основният фактор тук е етническата деноминация, за малцинството релевантният фактор е религията. (...) Този факт се прояви по време на нашето изследване на терен. Първата част от анкетата съдържаше въпроса: “Каква е Вашата религия?” Стандартният отговор беше: “Ние сме помаци”, което доста ни удиви в началото, докато разберем, че в съзнанието на тези хора помак и мохамеданин са еквивалентни понятия.” На базата на това заключение Константинов, Алхауг и Игла предлагат следния двустепенен модел за описание на помашката идентичност, при който първата степен отразява религиозно-ориентираното, а втората - етнически-ориентираното виждане за принадлежност:


помаци
турци
българи
1.степен (ислямска)
помак = мюсюлманин
турчин = мюсюлманин
българин = не-мюсюлманин
2. степен (етническа)
помак = ”нечист” турчин
турчин
българин

Тази двустепенна идентичност е възникнала чрез контакта с българското мнозинство от населението, което вече не мисли и не действа в идващите от османско време религиозни, донационални категории, ами в национални. Приравняването на “помак” с “българин” затова представлява проблем за помаците, защото тогава те би трябвало да се идентифицират като не-мюсюлмани. Според берлинския етнолог Караянис, този модел не е достатъчен за описание на етничността на помаците, защото отразява само в ограничен обхват действителните отношения в помашката общност, доколкото въобще може да се говори за такава. Рзличните подходи за въздействие върху етничността на помаците, които ще разгледам по-нататък, не остават без последствия за самоидентификацията на тази група от населението. Карагянис успява да разкрие различни “образци на реагиране” върху заобикалящата помаците политическа и религиозна среда. Той разграничава една светско-българска, светско-помашка, турска, мюсюлманско-помашка, съотв. българомохамеданска опция от една политическо-помашка и една християнско-българска опция на етническата самоидентификация. В допълнение на тези твърдо установени образци, книгата на Карагянис показва, че съществуват и ситуативни образци на поведение, т.е. помаците променят (или нагласяват външно) самоидентификацията си според ситуацията. Така например някои жени слагат фередже, когато се движат в определени места, и ходят без фередже, когато се намират на друго място. От казаното дотук става ясно, че помаците като обособена група съществуват само за външния наблюдател, и точно такава една външна перспектива определя и политиката на БКП спрямо тази част от населението. Същевременно определени тенденции на асимилация и съотв. на дисимилация сред помашкото население биват възприемани и отчасти подсилвани и съответно инструментализирани от властите, например когато става дума да се попречи на сближаването на помаците към турското малцинство, или пък да се подпомогне приближаването им към българското мнозинство. В тези случаи обаче невинаги може ясно да се разграничи причината от следствието.


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline gugu

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 241
 • Gender: Male
Ynt: Помаците
« Reply #1 on: July 17, 2008, 21:00 »
Йондер, много интересно изследване! В стария сайт и аз май бях налучкал нещо подобно - че общността се ръководи не от някакви строго научни и исторически факти, а от запазване цялостта на групата и от психологически модели и реакции. За съжаление линка който си дал долу  не работи!

Offline ali m

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 107
Ynt: Помаците
« Reply #2 on: July 26, 2008, 00:52 »
SELYAM!NE SAM MNOGO SAGLASEN S VASHIYA KOMENTAR ZA AHRENITE ZASHTOTO VAV VIZANTIISKITE DOKUMENTI KATO AGARYANI SE NAZOVAVAT ARBSKITE VOINI MUSLIMANI KOITO V PRODALJENIE NA SEDEM VEKA VLADEYAT SREDIZEMNO MORE I PRAVYAT OPITI DA PREVZEMAT KONSTANTINOPOL A V ISTOCNITE RODOPI PREZDEVETI DVANADESETI VEK IMA I TEMA AHRIDOS NA IMETO NA AHRENITE KOITO OMUR BEG POSESHTAVA KATO NAEMNA VOISKA NA VIZANTIYA.I S DRUGONE SAM SAGLASEN S ASOCIACIYATA KOYATO VIE PREDLAGATE PO-GORE TAI KATO SMYATAM CE POMACITE SA RAZLICNI OT TURCITE I OSHTE PO-RAZLICNI OT BALGARITE,KAKTO KAZVA PROFESOR PALOV TE SA SI PROSTO POMACI -SPORED MEN OT ARABSKI PROIZHOD I TOCNO V TOVA SE KRIE TAINATA ZA TOVA CE POMACITE SA PO PRIVARZANI KAM ISLYAMA OT TURCITE OSOBENO OT TURCITE V BALGARIYA.

halikan

 • Guest
Ynt: Помаците
« Reply #3 on: July 26, 2008, 20:10 »
de da be6e prav Ali 4e taka kakto gi nari4a6 yurucite 4esa po privarzani v religiyata de da be6e vyarno tova,ti yavno ne jivee6 v Bulgaristan

Offline proba

 • Historian
 • *****
 • Posts: 27
Ynt: Помаците
« Reply #4 on: July 27, 2008, 11:17 »
Моята теория за Помаците е следната. Това се базира на моите познания и анализи. Мисля, че Помаците са потомци на древните траки, като допускам, че е имало също смесица със Славяни, когато са дошли на балканите. Пренадлежноста на траките се доказва чрез антропологични изследвания, като се взимат най-често косто, намерени в тракийските гробници. Помаците приемат исляма през османско време-факт. Дали насилствено? Аз мисля, че те са го приели, защото те не са били християни. А какви са били тогава? Трудно е да се каже. Аз предполагам, че са били все още езичници или богомили. Тозо извод го правя на базата на това, че приемам че ние помаците сме наследници на траките и тяхните вярвания се различават от християнските. Относно бългаския език, че е чисто славянски, и това не е вярно. Той е смесица от прабългарски, славянски и тракийски. За това има също факти.

halikan

 • Guest
Ynt: Помаците
« Reply #5 on: July 27, 2008, 13:03 »
nemoga dasi otgovotya na vaprosa za6to kogato nyakoi ne iska da izpalnyava religioznitesi zadaljeniya,iska da uidisa na nefsasi,draznise ot onezi koito mu kazvat zadaljeniyata koito ima kato musulmanin opitvaykise dago spasyat,za6to takav 4ovek vmesto da tarsi tova koeto gu pravi musulmanin,toy po4va da izmislya teorii ida dokazva 4e pomacite bili vsyakakvi no ne i musulmani,syaka6 nyakoi gi zadaljava tezi hora dasa musulmani,abe koito iska da izpalnyava koito neiska negovasi rabota,no molyavi nedey vnu6avaite ne6ta za koito nyamate dokazatelstva

Offline proba

 • Historian
 • *****
 • Posts: 27
Ynt: Помаците
« Reply #6 on: July 27, 2008, 19:26 »
halikan

Всеки знае, че пове1ето помаците са мюслюмани, има същи и християни. Това, което съм написал не е внушение, а мнение. А историята съществува, като наука, и на който му е интересно чете. Аз съм от тези, които я четат за удоеолствие. Понякоге е вредно, понякога е полезно, но каквото се е случвало влиза в историята.


halikan

 • Guest
Ynt: Помаците
« Reply #7 on: July 27, 2008, 20:18 »
pravsi proba,no ne vlizali v istoriyata ponyakoga tova koeto e ugodno na avtora,za kakvi fakti govori6 ti,kogato istoricite iskat da dokajat 4e nie sme bili hristiyani te pokazvat kato fakt 4e po tezi mesta e imalo 4erkvi,kato primer so4at razkopkite na hram v yakoruda ot 6ti vek,no istinata e 4e knyaz Boris e pokrastval prez 9ti vek,ati kogato kazva6 mnenie negovori za fakti tova e razli4no,az sa6to imam mnenie no nyamam fakti,kazvat 4e te sa bili izgoreni,a moito mnenie e 4e pomacite sa yuruci do6li ot anadola,ima sa6to i kumani i pe4enegi,do6li tuk sle ostanovyavaneto na osmancite zaseleni pokrai rekite,yurucite bili pomaga4i pomagali na armiyata s produkti,koja meso,mleko

Offline proba

 • Historian
 • *****
 • Posts: 27
Ynt: Помаците
« Reply #8 on: July 28, 2008, 00:59 »
Не искам да влизам в подробности. Факти, за някои събития има, който се интересува да намери истината, намира и факти. В написаното по-горе има и факти. Това са факти за приемането на исляма. Исторически ако се говори за ислям, трябва да се започне около 7-ми век, защото исляма е създаден тогава. Помаците съществуват от по-рано, или са нещо ново? Какво мислиш Halican? Незнам за твоите факти с Анадола, но аз турски не зная, моите прадядовци и баби също, не са и споменавали, че някой от тяхните дядовци и баби е знаел. Това е факт, че аз от Анадола неидвам. А тази църква от 6-ти век е възможно да е имало. Но не е била българска, а Византийска, пак може да е и по-стара от Римско време.

Само да уточня, аз съм мюслюманин.

halikan

 • Guest
Ynt: Помаците
« Reply #9 on: July 28, 2008, 13:56 »
az 6teti kaja proba 4e turcite priemat islyama prez 9ti -10ti vek togava te jiveeli v sredna azia,ti si u4enia ti mi kaji koga za parvi pat e proiznesena dumata pomak,koga see zagovorilo za pomaci,kajimi na koe prebroyavane predi 1892g kolko pomaka ima v bg,ti tova 4e neznae6 turski ezik i tovali fakt go nari4a6,tova lie fakta 4e neidva6 ot anadola,makar 4e obzalagamse ejednevno izpolzva6 turski dumi dori pove4e ot balgarski,ili ti govori6 na trakiyski,a s fakti moje6li da dokaje6 4esi musulmanin,namaz klanya6li,oru4 darji6l

Offline proba

 • Historian
 • *****
 • Posts: 27
Ynt: Помаците
« Reply #10 on: July 28, 2008, 22:53 »
You are not allowed to view links. Register or Login
az 6teti kaja proba 4e turcite priemat islyama prez 9ti -10ti vek togava te jiveeli v sredna azia,ti si u4enia ti mi kaji koga za parvi pat e proiznesena dumata pomak,koga see zagovorilo za pomaci,kajimi na koe prebroyavane predi 1892g kolko pomaka ima v bg,ti tova 4e neznae6 turski ezik i tovali fakt go nari4a6,tova lie fakta 4e neidva6 ot anadola,makar 4e obzalagamse ejednevno izpolzva6 turski dumi dori pove4e ot balgarski,ili ti govori6 na trakiyski,a s fakti moje6li da dokaje6 4esi musulmanin,namaz klanya6li,oru4 darji6l

halikan,

Ще ти напиша нещо на Родпски (помашки), а ти намери кои думи какви са. ПОмогни ми с намирането на турки думи в това изречение, защото аз турски незнам и немога да кажа има ли турски думи.

Кина тераш да найдиш, стига си рукало бря.

Offline rado

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: Помаците
« Reply #11 on: July 29, 2008, 07:49 »
Брааво, proba, чудесно българско изречение, прекрасен диалект от Рупчоската група. За сведение на желаещите да си отворят очинките, на сой диалект говорят и християните в Родопите, и всичкото население в Странджа планина. Измисляйте си каквато си щете история, то няма да сте първите в това начинание на Балканите, в Македония ви изпревариха преди 60 години като измислиха македонската нация, и тъй като тя беше създадена върху лъжа там сега върви проблем след проблем. Между другото един албански депутат от тамошния парламент направо им го каза на една сесия: Вие сте най- глупавите хора /македонските българи/ имате чудна стара история вместо да си я приемете такава каквато е чудите се какви глупости да измислите.
Та като ви се ще карайте така един ден ще стигнете до задънена улица.Когато се опитваш да създадеш история изградена върху емоции и лъжи, добро нема да стигнеш. Между другото рупчоския диалект е много близък до воронежките говори в Русия, да не би да сте дошли от Воронеж?

Offline Ади

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 202
Ynt: Помаците
« Reply #12 on: July 29, 2008, 11:03 »
 ::)

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Ynt: Помаците
« Reply #13 on: July 29, 2008, 11:08 »

Много селям на всички.
Хипотезите, които нашите приятели, Халикан ,Проба,Али-м и др. ,които визират турски,арабски,тракийски,юрушки и др. примеси в нашият произход ,на мен лично са ми интересни ,аз лично не мога да отхвърля категорично нито една от тях , но не мога да застана категорично зад нито една от тях. Приемам всичките заедно в комплект с най важната и доказаната теза ,тази за нашия славянски произход.Декларира се така ,в нашите среди: "помаци  са турци","помаците са тракийци",Помаците са македонци","Помаците са юруци","помаците са славяни","помаците са българи", и т. н..Всичко това ,са само хипотези, от които може да се изкара само едно заключения ,че помаците са синтеза от всички тези хипотези.Или казано с други думи,ние сме компилация от всичко това, а според моето мнение преобладаващия елемент от всичко това е славянския и предполагам, че това е безспорно като от генетическа така и от историческа гледна точка. Колкото и да ни се иска ,ние не сме чиста нация, защото сме живели и живеем в район ,в който смешението между народите доста изявено.
Затова когато някой застава само зад една позиция ,- турска ,тракийска, или някакава друга,не трябва да го отхвърляме изцяло, просто трябва да разглеждаме неговата позиция като ограничена и едностранна в многостранния  профил на образа на помаците.Нека не забравяме и нашите братя бошнаците, с които имаме почти абсолютно сходство,те например нямат две или три мнения за себе си, те не казват ние сме юруци ,турци или некакви други. Те се самоопределят само като славянска нация. А пък ние сме, какви ли не.Друг е въпроса,че на всички нас ,ни се иска да имаме едва ли не божествен произход, произход който е по - добър от произхода на другите , но това няма как да е станало или да стане ,ние просто сме най обикновени хора като всички други и добре, че е така.
      Факта, че ние сме  малцинство сред големи и обособени общности като турската   и българската,не трябва да ни прави техни слепи поклонници,слепи турко,българо или арабофили.
Ние ,би трябвало да следваме нашата си синтеза и да защитаваме нашите си позиции без да се конфронтираме враждебно с никоя една от страните,защото "помак" не е само идентичност ,помак е и стратегия, стратегия на защита от по - силните .Бих желал да излезнем от нивото на балканизма и да внесем в нашето общуване ,европеизма и глобализма, и съм сигурен,че можем ,защото в нас има тези предопределения - ние най- добре сме плували когато сме живели в условията на империализъм - Римския, Византийския и Османския.Сега вече ,се налага да живеем в Европейската империя , и не трябва да пропускаме шанса си.Живот и здраве на всички нас и на комшиите.

Offline rado

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 190
Ynt: Помаците
« Reply #14 on: July 29, 2008, 11:29 »
Неправилно сте схванали какво ви казвам, никой не успорва съществуването на  помаците като конфесионална общност, но като човек занимаващ бг диалектите просто казвам своето мнение. Що се отнася до Рибново и Брезница, това са чудесни села и когато имам време ще мина от там. Но съм по- запознат и по- често ходя до Плетена и Сатовча. Между другото хората, които оригинално и първоначално са се нарекли помаци са от северната страна на Балкана и в езиково отношени се преравняват към северно бг говорите. Що се отнася до израза който си посочил/а, абсолютно нищо не доказва в сериозната наука за езика, заемки и локални изрази винаги има във всеки един диалект, но това не променя същноста на езика. Пр. шайт- кашкавал, шпойер- печка, биров- кмет, домен- свещеник/ поп, " Ди жъ въръйш? - Жъ въръ на Щоу за щи. и ред други отличават павликяните от останалите правослвни, но не правят друг език.
Вижте албанците там си имат католици, православни и мюсюлмани, но всички те над своето си название се начричат шиптари- без да отчитат верската си принадлежност.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42