Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (241/454) > >>

EvroPOMAK:

--- Quote from: ibrahim65 on February 12, 2012, 22:12 ---Това е текста на Митхат паша въз френското списание от 8 юни 1878 г.
................................................................
Сега в заключение аз мога да кажа това че Митхат паша е казал това което е знаел за нас ПОМАЦИТЕ. Но можел да го каже и така съвсем ясно,това са си чисти българи които са приели исляма какво му е пречело и ако е било така защо не гу е казал значи ..........
--- End quote ---

Да - Митхад паша е изрекъл това, и с думи близки по значимост и разбираемост за да доближи Помаците като коренни местни жители на България към отговорността на новите управници на самата България, дори и с този двусмислен текст за "чистите българи", защото е знаел, че след оттеглянето им на юг, няма да могат да напуснат изоставените владения и да избягат с него и с войската всичките 1 млн. души помаци, единствено и само с цел да подсети новата булгарска власт, че не трябва да коли, да беси и да не избива това местно население, защото много добре е знаел, че такава съддба го очаква, та поне, ако може с нещо да умилостиви главорезите които отдавна са точили ножовете си да отмъщават на Помаците за сметка на участието или за помоща им към османската армия, и затова точно това го е казал макар и не съвсем точно (дори послъгал за "чистите българи") и го е направил с тази мисъл, защото е бил помак и единствено само с това е могъл да им помогне на всички онези мюсюлмани оставащи в тези изоставени от османците земи, но по тези писания има отделна отворена тема.  ::) 8) :) ;) 

ibrahim65:
EvroPOMAK-че, винаги ма си кефял със заключенията си
винаги в коментарите ти има голяма логика.

BG POMAK:
Здравей Ибрахим. Никога не съм твърдял, че помаците са българи или турци, напротив винаги съм определял и ще продължавам да определям всички помаци, като отделен етност от другите етноси в България. Аз също се определям като такъв. Не разделям помаците, напротив боря се да се обединим. Само констатирам факта, че някои от помаците се турчеят и българеят/Разбирай прикриват, като християни/. Не коментирам другите помаци които живеят извън България, защото тях не ги познавам. Но желая и с тях да се обединим в единомислие по въпроса свързан с помаците по целия свят, че ние сме си помаци и всякаквии други прикачени понятия за помаците ще ни бъдат чужди.
По принцип областите са отделни структури от територията на страната. Нормално е помаците живеещи в различните области да се различават по диалект, начин на общуване, начин на обличане и други битовизми. Примерно има помаци които говорят помашки по меко и по твърдо, възрастните жени в област Благоевград се обличат различно, примерно от жените в област Кърджали. Манталитета и начина на мислене на помаците в различните райони на България е различен. Това го има при всички етоноси в България и е нормално. Нормално е да твърдя това и за Кърджали.
За Ататюрк не съм чел никъде, да се е борил за  помаците. Той си е създал Турската държава. Бил е страничен наблюдател по време на събитията през 1912., когато помаците са гонени, клани и покръствани.
Знам, че е бил военно аташе в България и, че искал да се ожени за дащерята на някой си български генерал. И не му е била метреса, а искал да се ожени за нея, но поради обстоятелства, не зависещи от него не е успял. За това никога не се е оженил.
За него съм чел някъде, че майка му е била помакиня, а баща му турчин. А ти знаеш какво означава това.
А за пламенния ти патриотизъм, защитаващ помаците ти благодаря и сме на едно мнение само, че  някой път не ме разбираш, какво искам да поясня или пък не искаш.
И последно, за пореден път се опитваш да избягаш от въпроса. От къде се познаваме? и къде сме се срещали?

Turas:

--- Quote from: sergei on February 13, 2012, 10:01 ---Знам, че е бил военно аташе в България и, че искал да се ожени за дащерята на някой си български генерал. И не му е била метреса, а искал да се ожени за нея, но поради обстоятелства, не зависещи от него не е успял. За това никога не се е оженил.

--- End quote ---
Въпросната жена се е казвала Катерина и е дъщеря на генерал Ковачев. Същия не е позволил на Катерина да се омъжи. Когато умирал държал в ръката си снимка на Катерина! Всъшност Ататюрк е реалния спасител на помаците!!!

EvroPOMAK:

--- Quote from: sergei on February 13, 2012, 10:01 ---..........................................................................
За него съм чел някъде, че майка му е била помакиня, а баща му турчин. А ти знаеш какво означава това.
А за пламенния ти патриотизъм, защитаващ помаците ти благодаря и сме на едно мнение само, че  някой път не ме разбираш, какво искам да поясня или пък не искаш.
И последно, за пореден път се опитваш да избягаш от въпроса. От къде се познаваме? и къде сме се срещали?
--- End quote ---
Големият помак Мустафа Кемал е роден в с.Себище, област Голо Бърдо, Албания в чисто помашки район и от чисто помашко семейство, който като малък остава сирак и чрез техни познати и роднини се премества да чиракува и да работи в дърскорезницата на Риза бей в Солун, където по-късно е осиновен и редом с чиракуването учи. По-късно в знак на признание към новите му родители, които го подкрепят и изучават, изрича онези думи само, че малко видоизменени които са поставяни на почти всички негови паметници, че се "гордее, че е роден като помак, но е горд да се нарече и турчин", заради уважение и към второто му семейство.  ::) 8)
А, за Стилиян Ковачева, дъщеря на генерал Ст.Ковачев, един от водещите българските полкове през размирните Балкански вражди по Родопите, тя е той не са се оженили, единствено заради забраната и националистичните чувства на генерала към Мустфа Кемал, макар, че той е бил техен чест гост в къщата им в София, когато е бил военен аташе в София, така и двамата силно влюбени и неофициално обвързани, остават семейно необвързани, заради ината на Ковачев, въпреки, че при нейната разходка с близки на екскурзия до Египет и Близкия Изток, по пътя за там остава в къщата на Мустафа Кемал цели 30 дни  само с него в Истанбул и на връщане се прибира с екскурзиантската група обратно в БГ, без да разбере генерала.  ??? 8)
Но, за него има отделна тема в сайятьа!  :) ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version