Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
Rasate:
--- Quote from: Marlboro on February 14, 2012, 01:18 ---Ali Rıza Efendi
Той е роден в Солун, Османската империя и е работил като митнически служител. Той умира през 1888 г., когато синът му е бил на 7 години.Смята се, че е от албански произход, , въпреки че Falih Rıfkı Atay, журналист и близък приятел на Ататюрк, се приема, че той има корени в Söke, провинция Айдън. http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Dosya:Ayd%C4%B1n_districts.png&filetimestamp=20081229041429
Sledovatelno korenite na Ataturk e ot Söke provinciq Айдън migriali v zapadna Makedoniq, kato roditelite na Ali Riza Efendi sa jivqli v Kodzadzik zapadna Makedoniq migrirant v Selanik
--- End quote ---
Ататюрк е с български произход
Автор: Д-р Генчо Камбуров
Османската империя е била многонационална държава, в нея са живели 80 народности. Техни представители са били султани, везири, паши, администратори на вилаетите.
Според английското сп. "Ahen Journal of Literature Science" (Лондон, бр. 2544, 1876 г.): "Ние оценяваме броя на българо-мохамеданите (или помаците) на 860 000. души".
Според други автори по това време в българските земи има 575 000 османи (турци) и 920 000 ренегати (българи, сменили християнската вяра с мюсюлманска).
При това положение не е учудващо, че редица българи мохамедани успяват да достигнат най-високи държавни постове.
Например Митхад паша (1822-1884), който през 1881 г. става везир (министър), а през 1876-1877 г. вече е велик везир (министър-председател) на империята.
Българомохамеданинът Талаат паша пък, роден в Одрин, по време на Първата световна война е външен министър на Турция и през 1917 г. е провъзгласен за велик везир.
Най-изненадващото е, че създателят на съвременна светска Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, произхожда от българомохамеданско семейство от с. Голо бърдо в Албания.
Физически е бил красавец, със славянски черти - рус, със сини очи. През 1914 г. Мустафа Кемал (тогава още не е Ататюрк) е военен аташе в София. Не случайно го изпращат в България, защото знае майчиния си език.
Посещава много често дома на ген. Стилиан Ковачев, бивш командващ на 4-та българска армия в Балканската война. Младият Мустафа Кемал се влюбва лудо в дъщерята на ген. Ковачев - Димитрина.
Тя отвръща на чувствата му, работата стига до женитба. Обаче русофилът и патриот ген. Ковачев завява: "Аз не давам дъщеря си на турчин".
Разбира се, генералът не е знаел, че Мустафа Кемал е стопроцентов българин, в жилите му тече българска кръв, но е приел като дете ислямската вяра и е турски офицер.
Това ми е разказал внукът на ген. Ковачев - Стилиян Нойков. За много кратко време Мустафа Кемал се оженва, но до края на живота си председателят на Турската република, създадена от него, е обичал дъщерята на ген. Ковачев.
До края на живота си се е отнасял приятелски към България и българите. Ето едно негово признание:
"Спомените, които отнесох от моето кратко пребиваване в България, останаха живи в моята памет и те са за мене скъпи спомени. Чувствата на искрена симпатия към България, които се породиха у мене, съвсем не са угаснали".
"Те са лежали винаги в основата на моята дейност в областта на взаимните отношения между двете страни... Аз се научих да уважавам и ценя България... България не е голяма, но е здрава. Тя има един народ, който притежава ценни качества. Те са залог за нейното бъдеще".
Данните в статията са от книгата "Историческата съдба на помохамеданчените българи", издание на Тракийското дружество от 2008 г.
Турска измислица са официалните данни, че Ататюрк е роден в Солун - там той е бил като офицер, а е роден в с. Голо бърдо. Историческа истина е, че той е българомохамеданин.
Фалшифицирането на истината за Кемал Ататюрк трябва веднаж завинаги да се опровергае и в целия свят да се знае, че създателят на съвременна Турция е българин от мохамеданско семейство. Това е историческата истина.
Авторът е д-р на историческите науки, статията е на "Дума" - П.П.
http://bolgari.net/atatyurk_e_s_bylgarski_proizxod-l-119.html
Поздрави.
п-с.
Албанците го припознават поради това,че българското село Голо Бърдо е в съвременна Албания.След балканската война над 150 000 мюсюлмани и християни с български произход остават в Албания-нейната източна част-Около Охрид и Преспа,в Гора и т.н.
http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Rumen%20Ivanov%20-%20Varna/B7lgarite%20izv7n%20B7lgariya.htm
ibrahim65:
Добре ще ти одговоря по твоят тертип
А бре Сергей българо-фил, ръп си ти бре объркано ПОМАЧЕ, объркана ти е маята, въртиш се ти като фърчило накадето та дуйне ветера бре.
Имената не са делят на арабски и български а на мюсюлмански и християнски бе ръб и разгледай малко тези твои китаици и ще се шашниш.
Не са налагай и не опредилаи хората като прости че ще ти истуря тук помията и ще се чудиш от каде ти е дошло Anadimi kardes.
Погледни се в огледалото и помисли какво виждаш, аз да ти кажа ли една продадена объркана жалка душичка като тези тук одолу......
Turas:
--- Quote from: ibrahim65 on February 14, 2012, 13:05 --- като тези тук одолу......
--- End quote ---
Бог е навсякаде! Ако изчезнат религиите що ще чиниш ти? Защо не помислиш, че хората земята са живели хиляди години без Християнство и Ислям! ;)
BG POMAK:
Браимчо това е твоят манджа
Добре ще ти одговоря по твоят тертип
А бре Сергей българо-фил, ръп си ти бре объркано ПОМАЧЕ, объркана ти е маята, въртиш се ти като фърчило накадето та дуйне ветера бре.
Имената не са делят на арабски и български а на мюсюлмански и християнски бе ръб и разгледай малко тези твои китаици и ще се шашниш.
Не са налагай и не опредилаи хората като прости че ще ти истуря тук помията и ще се чудиш от каде ти е си дошло Anadimi kardes.
Погледни се в огледалото и помисли какво виждаш, аз да ти кажа ли една продадена объркана жалка душичка като тези тук одолу......
А това е моя последен отговор към теб.
Браимчо! А бре-то ти го подарявам ти да го ползваш и нека стане твой тертип на обръщение. Вече не ми трябва, защото в сайта няма към кого да се обръщам с такова наречие и не смятам да го ползвам повече, защото с теб ще сме до тук.Не виждам смисъл да поддържам комуникация с теб. Ти струиш само помии/Твои са думите "ще ти истуря тук помията"/ . Тази тема в сайта е към раздел "Дискусии". Ти чоджум каква дискусия провеждаш. Само струиш помии нищо друго. Позволявам си да те определям с тази турска дума чоджум, защото мога да си го позволя, след като съм на 50 години. Ти, ако си по голям извинявай, но аз не съм виновен, защото мълчиш като комунист на разпит, по въпроса от къде се познаваме. Явно нещо те притеснява и не искаш да се разкриеш. Ти знаеш всичко за мен, защото съм го споделил с чиста съвест, дори и къде съм роден. Е ЕГН няма да ти кажа. Твоята съвест сигурно не е чиста за да мълчиш по тоя въпрос.
Не копирай думата ръб защото се излагаш и не знаеш как се пише. Буквата "п" използвай при други думи. Престани да ни излагаш пред "другите" и да ни злепоставяш с твоята некадърност. Хвърчи с твоето "фърчи", където поискаш, но не "фърчи" в този сайт с този правопис.
А имената, които ползват помаците в настоящия момент са или български или арабски. Не са джингетайски. Другите етноси може да носят и патагонски имена, но помаците са с такива.Твоето не е ли арабско.
От обвинението към мен, че съм българофил не се обиждам, защото аз живея в България, не в Патагония. Помак съм и се гордея. Това, че съм с не арабско име, а ти с арабско не те прави по голям помак от мен. Защото аз излагам факти подкрепени с аргументи, а ти не отговори на нито един мой въпрос и да посочиш някакъв аргумент с който да ме обориш. За това аз мисля, че е излишно да ти обръщам повече внимание.
И последно, душата не ми е жалка, а широко отворена към всички помаци с арабски и български имена, които са градивни.
Сполай ти и на добър път. Пожелавам ти всичко добро да си се случи. Да си жив и здрав и успех в живота и семейството ти.
ibrahim65:
Да намалим с 10-12 процента мюсюлманското население
Това са българомохамедани и лица от смесени бракове...
...Има грама от Хасково - хората сами отиват и сменят имената..."
Към 9 декември 1984 г. в страната са преименувани общо 33 129 лица: в Кърджали - 17 437, Хасково - 8200, Силистра - 3450, Пловдив - 3216, Бургас - 826 души. На оперативка на ръководството на МВР, състояла се на 10 декември 1984 г. началникът на Шесто управление-Държавна сигурност Петър Стоянов докладва:
"...Досега нямаме нито един случай на остра проява и съпротива.
...Особено в Хасковски и някои райони на Кърджалийски окръг повечето са започнали доброволно да се явяват, редят се на опашки пред съветите...
...Сега в Хасково и Кърджали има благоприятна обстановка.
...Нашите органи по-малко се явяват на сцената. Върви се с партийните секретари, с кметовете...
...Нека видим тази седмица какво развитие ще получи в тези окръзи, където има решение и са викани първите секретари. Не следва ли ние да подготвим едно предложение да обхванем и другите окръзи...
...Ако вие разрешите, все пак да се опитаме да изучим положението в още 7-8 окръзи, да изучим настроенията на нашия състав, да изготвим предложение, да вземем решение и... да ги включим във втория етап, за който Вие др. Министър вече говорихте, че е подсказан от най-високо ниво..."
Димитър Стоянов обяснява: "...Бях при другаря Живков. Той обърна внимание да не допуснем някъде да се убият хора..."
В протокола на същата оперативка е отразено:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version