Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
skoti3:
Никаква заплаха няма в това за ученето, а просто отговарям на някои, които постоянно говорят, че помаците не били равни с останалите. Ще допълня, че нали всеки плаща еднакъв данък, какъвто християните, такива и мюсюлманите. Всеки може да си изповядва религия, а защо постоянно се говори, че и на това се пречило. И дори за работата, дадох пример с един пост преди. Колкото до беднотията, то освен Родопите и в северозападна българия положението не е добро. Нима ще ми кажеш, че в другите села, в които живеят християни, не са бедни. За съжаление днес колкото града е по-голям, толкова възможностите за по-добра работа и успех са по-голями.
Колкото до признаването, сигурно по същия начин християните сън не ги лови и си мислят само за това, дали ще признаят помаците като етнос :D
Иначе самото самоопределяне не значи нищо. Има си критерии за етнос, в който езика е много важен. Това е все едно някой живеещ в Перник да каже, че не е българин, а е шоп.
А истината днес относно мюсюлманите, чийто език не е турски, е, че всеки се чувства по различен начин. Някои се чувства Помаци- коренно различни от турци и българи, други се чувстват турци, трети се чувстват българи. Много от хората се наричат Помаци, обаче влагат в думата по различен смисъл от твоя, а това, че след като са Помаци, не значи, че не са българи ( говоря като корен, а не като гражданство, иначе всички са български граждани).
ibrahim65:
skoti3 искам да споделя нещо с теб дано да не се разбере погрешно от някой
Един ден се движех по София и в рацете си имах сладолет, бях се спрял за малко за да се орентирам, и видях пред мен една жена доста представителна запазена с прошарени коси но бъркаше в контеинера за боклук.Загледах се в нея и си казах как е възможно, тя също ме погледна, стана ми неудобно с този сладолет поиска ми се да го хвърля да не го види но вече беше късно.Другата ми ръка беше в джоба а там имах пари искарах и и подадах като се чуствах виновен хем за нейното положение хем за това че едях сладолет.Тя протегна ръка да ги вземе но не бързаше попита ме от каде съм и аз и казах а тя ми отговори че е имала ученици ПОМАЦИ това ме шокира тя беше учителка.Имах свободно време и се разприказвах с нея тя беше с тридесет и две години стаж била е на доста места в България най добрите спомени са били в нашият край чуствата ми бяха толкова объркани че...Аз не искам такава България страм ма е от нея и от себе си защото не правим нищо извиняваите чуствата и намеренията ми бяха чисти и не искам да засегна никой.
KaraIbrahim:
scoti, в Перник не са шопи, друже.Нещо си се поолел,струва ми се ;D
skoti3:
Хората изпадат в такива положение навсякъде, къде по-малко, къде повече. Но тук в България проблема е сериозен и за това не бива да виним политиците. За това сме си виновни ние. От една страна, че позволяваме на някои да ни грабят.
--- Quote ---Аз не искам такава България страм ма е от нея и от себе си защото не правим нищо
--- End quote ---
Тази България си я правим както казах сами, от нас зависят много неща. А не като едно стадо да плюем утре било то Борисов, Доган, Първанов или Станишев, или всеки един от правителството. Проблема е в хората и за това политиците злоупотребяват с тях. Говоря за абсолютно всички.
--- Quote ---scoti, в Перник не са шопи, друже.Нещо си се поолел,струва ми се ;D
--- End quote ---
хаха именно Перник е част от Шопския край, който обхваща големи територии в западна България и източна Сърбия. Или имаш друго мнение. Да не ми кажеш само, че са на изток от град Гоце Делчев.
botev:
--- Quote from: ibrahim65 on March 24, 2012, 23:01 ---Аз и ти
Всичко е твойо земята, гората, водата,
всичко е твойо изгревът, залезат дори.
Всичко е твойо сърцето ми, душата ми,
всичко е твойо устните, сълзите ми дори.
Спомените са мой,спомените с теб и мен
бях щастлив, горд, смирен, богат със тях
Надеждите са мой надеждите с теб и мен,
бях силен, уверен, живях, летях със тях
Ти беше усмивката, прошката, увереноста,
аз бях целувката, грешката, смиреноста.
Ти беше обичта ми, любовта ми, лудоста ми
аз бях обичта ти, любовта ти, лудоста ти.
--- End quote ---
ТИ, си позор за ПОМАЦИТЕ!!! Анти турчин, анти помак, анти българин, анти себе си.....!!!!
ти си едно голямо недоразумение....!!!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version