Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (316/454) > >>

skoti3:
Хаха, то и аз имам белег там. Като по млад се наложи да ми правят мини операция. Та от това какво следва ? Не говоря въобще за това в гащите, говорим тук за това кой как изгледа външно. Не ми говори глупости.

ibrahim65:
skot ти си добре тогава, а тази до теб е касметлика. ;)
скот малко ме съмняваш  да не си от наще. 8)

Mariana:

Поне обрязването всъщност започва от евреите, ако се гледа само това, ще трябва, предполагам, и евреите да станат помаци :) (Или обратното :))

ibrahim65:
Ние сме просто - Помаци!

Ще може ли някой да ми покаже прочутият мост на маистор Колю Фичето.
И дали изобщо го има някаде, или е като историята ни фантазия.

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Уста Колю Фичето вдигнал за две години Покрития мост в Ловеч.

Той е започнат през 1872 г. във времето на Ловчанския каймакамин Исмаил и окончателно свършен след две години. За целта била избрана една шестчленна комисия в състав - по трима турци и българи, която се грижела да набави строителни материали и да събира доброволни пожертвования. Материалът бил набавен от населението на целия окръг - дървеният материал от Троянска, а каменният материал от Ловчанска околия. Надзирателят му бил Али Бимбашия - зъл и суров турчин.
Повиканият майстор Колю Фичето най-напред се заловил лично да отбере и приготви материала, ходил е сам по кариери и гори, посочвал какви камъни да се вадят и кои дървета да се секат. Плащали му 50 гроша надница. Другите строителни работници също са получавали надница.
Всеки гражданин е бил длъжен да изработи известна работа ангария, като да черпи вода, да превози материал или пък да откупи работници. На заможните граждани комисията определяла каква сума да внесат. Някои ловчалии казват, че майсторът е имал предварително начертан план на моста, други - че правил модел от вощени свещи както при Беленския мост. Трети твърдят, че просто прилагал своето техническо умение само с една ролетка в ръка, като управлявал и ръководел работата с тоягата, тоест метъра. (Неговата емблема "тоягата", която му е служела да мери и да пази ред и дисциплина при изпълнение и ръководене на работата, е била скулптирана на един от мостовите стълбове.
http://www.bgsever.info/br-39_2008/stranici/str-11.htm

Мостът на Колю Фичето устоява на превратностите на времето - Руско-турската освободителна война (1877 - 1878 г.), наводнението от 1897 г., но за съжаление се намира злодейска ръка, която го запалва в нощта на 2 срещу 3 август 1925 г. И досега си остава неизвестен отговорът на въпроса кой можа да посегне на уникалното творение на Колю Фичето.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version