Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (330/454) > >>

Mariana:

и
--- Quote from: havaika on July 15, 2012, 21:59 ---Κανάλι 6 - Πομάκικο δελτίο ειδήσεων 3-7-2011.wmv
Разбирате ли го братя българи този език? Хайде да ми го преведете ;D ;) ::)
Я му вдевам ,ам ве ;D

--- End quote ---

Новини на поматски...

В гръцкия език няма ш.

И в гръцката азбука няма такава буква, неслучайно.

И в латиницата няма разбира се. Затова се използват две латински букви, за да се означи една съгласна, в случая "ш"...

Съжалявам наистина, че преди време най-вероятно не са били много читави повечето от учителите в помашките села.
Надявам се сега да е станало поне малко от малко по-различно.

Защото наистина не ми се водят глупави битки, да обяснявам някакви неща, да се правя на учител едва ли не.

Нито имам време за това, нито желание.

Впрочем, в тези новини на поматски, неслучайно се прави опит за доближаване на помашкия говор към някакви нотки на гръцко звучене или интонация.

Макар че само в интонацията могат да се правят такива опити. И причината за това е не друга, а тази, че гръцкият език не е примерно като сръбския, да е сроден на българския. (Затова и на сърбите им е било в някакъв смисъл по-лесно да се опитат да направят македонските българи първо сърби, а после да им подменят и варианта на кирилица, използван в Македония след края на Втората световна война, за да се опитат да доближат македонските диалекти и начина на писане на едни или други думи до сръбския. Затова днес не съществува например буквата "ъ" в създадения след края на войната отделен македонски език. Затова и днес македонците не могат да напишат примерно думите "кръв" или смърт" с всички гласни и съгласни, които се чуват в тези думи. Няма "ъ", изличена е тази буква от приетия коминтерновски вариант на кирилица, който е измислен набързо и въведен през втората половина на 40-те години на ХХ век.  Но това все пак е друга тема, и ще спра с този пример, даден само за сравнение, дотук.)

Rasate:

--- Quote from: Адель on July 15, 2012, 20:38 ---Към Расате

Извинете, че се намесвам, но ми се ще да споделя пример. Живях известно време в Германия в малък град. В него имаше общност на преселенци -руски немци. Тъй като Вие твърдите, че езикът е базов критерий за това, някой да се самоопредели като различен, ето го и примера. Представителите на тази общност помежду си комуникираха на руски. Най-старото поколение 80-90 годишните знаеха някакъв немски език от преди около 300години. С него обаче не успяваха да комуникират с местните, тъй като бе почти непонятен за тях. Следващите две поколения 60 годишните и 40 годишните не знаеха немски. Немският език го говореха най-младото поколение, посещаващо детски градини и училище. Тези поколения по средата, ако Вие ги наблюдавате, ще кажете, че са руснаци. Те говорят на руски, пазаруват в руския магазин, когато си при тях на гости те посрещат с пелмени и пироги и се пие много чай. Бях на празника им "Елочка" и тогава се пяха руски песни. Личните им имена са  рускозвучащи. Единственото немско, биещо на очи, бяха фамилните имена по звънците на апартаментите. Тьотя Лиля, с която си гостувахме често на чай и си говорехме на руски, тъй като за нея бе по-лесно, имаше идентичност на немка. Тя казваше "Я немка".
 От друга страна живеещите в Австрия, Лихтенщайн, Германия и Северна Швейцария ползват един език, но имат различни идентичности. Версията която споделям, че критериите съставящи идентичност представяна като различна съществуват в многообразие.
Поздрави

--- End quote ---

Такива примери много-мога да ти спомена за немско говорещите българи в Северна Румъния и Моравско-Чехия-знаят много малко думи на някакъв си архаичен български-изцяло са немско езични-освен фамилните имена-които са български(разбира се не завършват на ОВ-Богдан Браил,Георги Стоян и т.н.)

Има много варианти за произход на тези общности-единият е , че са еднословни общности с произход от страната с която се именоват- т.е. Рускоезичните немци са от лужишките сърби или русините,които са се преселили в Русия-тъй като родът им е дошъл от Несмко преди много време се наричат немци.Същото важи и с немскоезичните българи-могат да произлизат от немците рудари разработвали мините ни през средновековието.

Имам роднини дошли от Гора(Гора е поделена между Черна Гора,Албания И Косово) -Черна Гора- в момента Носят фамилията Черногорски-типичен топоним свързан с произходът.Имам приятели с фамилия Сръбски- дошли  са в България от Моравско дн. Сърбия(българска територия завладяна от Сърбия след убиството на Хайдут Велко-от 1833 г).
Имам приятелка помакиня-на която част от родът и носи фамилията Арнаутски-т.е. идват от Арнаутско(Албания).Интересното е,че само ние българите наричаме албанците арнаути-а не шиптари,като сърбите напр.

Поздрави

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Rasate on July 13, 2012, 14:46 ---Сюбиги - май не си запознат добре с определянето и самоопределянето.
Самоопределянето е лично право,но определянето е обществено право.

--- End quote ---

Rasate: Самоопределянето е лично право, но определянето е обществено право------------------------------------------------------------------------

Расате, фашизоид в чувал не стои, като шило е и излиза на яве. ;D
Самоопределението е лично и съкровенно право на индивида и никой няма право да му се меси. В това право се месят само фашизирани общества които искат да се налагат на по-слабите и да им импозират дадена принадлежност, култура или политически мироглед. Това сме го преживяли по времето на червенофашисткото управление в БГ.
Срамно е за такива като тебе да не разбират времето в което живеят и да защитават тоталитарни методи, които са осъдени от световната общественност.Днес вече се счита за безсрамно и цинично да се говори за обществено право над личното, което е присъщо само за диктаторските режими. Правото на самоопределение на индивида е защитено и от международното право.
България е свидетелка на резултатите от неколкократните опити на управляващата общност да се наложи над малцинствени общности и е жалко че още има фашизирани останки които пречат за мирното развитие на страната.

skoti3:
Самоопределяне и произход са две различни неща. Аз ако се самоопределя като китаец- такъв ли ще съм наистина ?

Subeyi Kurt:

--- Quote from: skoti3 on July 18, 2012, 12:09 ---Самоопределяне и произход са две различни неща. Аз ако се самоопределя като китаец- такъв ли ще съм наистина ?

--- End quote ---

Като се поогледаш и видиш че само ти си китаец и ако още не си изгубил разсъдъка си ще се коригираш, иначе ще ти се подиграват. :D С крайни примери никога няма да се добереш до истината.  Не се стaрай да преоткриваш Америка ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version