Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (340/454) > >>

BG POMAK:
И сегашните и предишните преброяване не са критерии за това за което твърдиш. Знаеш, че графа помаци нямаше при преброяванията и се получи така: Има представители от помаците, които се опитват да се прикрият, като такива и са се писали в графа българи християни. Други които са ортодоксални ислямисти, поради това, че няма графа помаци са се определили като турци, но това не означава, че не се разграничават от българските турци. Има трета група от която съм и аз. Същата група поради това, че знаят, че при електронно гласуване в графата "други" позволява да се изпише помаци. Това е житейската истина. Аз подтвръждавам това, което наистина се случва.Резервиран съм към историята. Пак ти повтарям не съм историк. Аз лично тук ва сайта съм да помогна на всеки с моя жизнен опит в строителството и живота. Но за съжаление сайта се превърна на говорилня.Вместо да се поставят злободневни теми и да се опитваме да ги коментираме и решим се връщане стотици, а да не кажа и хиляди години назад. В тази посока аз чисто битово определям, че помаците си са помаци,, турците си са турци вие сте си вие. Само тук се различаваме. Иначе манталитета ни е един и същ.

Mariana:

--- Quote from: ibrahim65 on July 25, 2012, 13:55 ---Вие тук българите са сте побъркали или не четете или си фантазирате някакви бурета някакви войни.
Не искам война но ако ви стиска опитайте се, кого плашите, ни най малко пък мен.
Имам право да си мечтая да се самоопределя да живея да  да да да да да да да да да да да да да да да да дишам.

--- End quote ---

Боже...

Не знаех, че съм толкова "страшна".

Грешно си прочел и разбрал.

Опитах се да кажа, че мечтите са едно, а последствията от тях могат да са нещо съвсем друго.

Subeyi Kurt:

--- Quote from: zinia on July 25, 2012, 10:09 ---Ти нали си в Турция, там никой не те дискриминира. Напуснал си България значи няма какво да критикуваш повече.

--- End quote ---
Егаси и Балканската логика. Богоизбраните се страхуват от критика, поради което не могат да си изберат правилния път. Пътят по който са тръгнали ги води само до Европейските градини с краставици.  :D :D :D

Subeyi Kurt:

--- Quote from: BG POMAK on July 25, 2012, 14:08 --- Други които са ортодоксални ислямисти, поради това, че няма графа помаци са се определили като турци, но това не означава, че не се разграничават от българските турци.

--- End quote ---

Не съм срещал някой Турчин от БГ да се нарича български Турчин. Български Турци cа Гагаузите и тези които приемат Тюркската версия за произхода на Булгарите, като уважавания гн. С. Динков. Не може толкоз много Булгари, Кумани, Узи, Огузи, Печенези и пр. да се испарят някаде.  Правилното название е Турците от БГ или Турците живeeщи в БГ. Унгарският историк и археолог Геза Фехер употребява израза български Турци за Булгарите Тюрки. ;)
http://e-magaza.ttk.org.tr/switch.php?file=ProductInfo&cat_id=82&product_id=1751

ibrahim65:

--- Quote from: Mariana on July 25, 2012, 14:15 ---Боже...

Не знаех, че съм толкова "страшна".

Грешно си прочел и разбрал.

Опитах се да кажа, че мечтите са едно, а последствията от тях могат да са нещо съвсем друго.

--- End quote ---

Описание на ТЪМРЪШ

В районът на Тъмръш се намират едни от най-красивите смърчови гори в Родопа. В тях се срещат много диви прасета, сърни и елени. Това е предпоставка за голямото разпространение на вълка в района. Но истинската забележителност са многото мечки, които нанасят големи щети на животновъдите. В последните години в района се засели стадо диви кози. Те биха могли да дойдат от долината на Козница - най-близкото находище или Девинска река и резерват Дупката - най-голямото находище на диви кози в България. Изключвам Кормисош като вариант, защото там има обширни територии в които дивата коза все още не е достигнала оптимален запас. Сериозен проблем за новото стадо диви кози е масовото бракониерство и изключително ниската култура на местните хора. Тъмръш носи названието си от едноименото село, което жителите панически напускат през Балканската война 1912 г. След това селото е подпалено от перущенлии, тъй като хората от Тъмръш участват в кланетата в Перущица през Априлското възстание. Тъмръшлии са управлявали цялата планина до гръцката граница и са били горди и непокорни планинци. През цялото това време местата между река Въча и река Чая са се наричали “Тъмръшка република”. Сега тъмръшлии не съществуват, а от славното някога село са останали само основите на около 300 къщи. Интерес предизвикват двете гробища, ползвани от ХVІ до ХХ век. Надгробните им камъни са истински паметници на културата. Сега всичко това е обрасло с вековна гора - свърталище на мечки и вълци.
Най-високият връх в района на Тъмръш е Модър, а от него можем да видим всичко, което се простира до Рила, Пирин, Стара планина, а на юг през безбройните дипли на планината, погледът ни стига до гръцките планини. На 100 метра под върха са запазените участъци на древния тракийски път от 1 век пр.н.е. - продължение на пътя от Персенк. В подножието на Модър се намира и друг древен път с добре запазена каменна настилка, който не е изследван.
Описание на Тъмръш

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version