Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
pomak BG:
Леко сте приовеличили ПНК 2003 г. Подобни мисли сигурно са карали и оправниците ни да взимат тези радикални мерки, по време на смяната на имената и религиозната единтичност. Истината е че един мюсюлманин лесно може да се адаптира в която и да е общност по света, докато на християните ние мюсюлманите сме им трън в очите.
PNK2003:
--- Quote from: pomak BG on November 19, 2008, 19:15 ---Леко сте приовеличили ПНК 2003 г. Подобни мисли сигурно са карали и оправниците ни да взимат тези радикални мерки, по време на смяната на имената и религиозната единтичност. Истината е че един мюсюлманин лесно може да се адаптира в която и да е общност по света, докато на християните ние мюсюлманите сме им трън в очите.
--- End quote ---
Аз бих могъл да говоря с категоричност единствено за себе си и в този смисъл може да сте сигурен, че мюсюлманите не са трън в моите очи. Имам приятели и контактувам постоянно с християни (православни, католици, протестанти), мюсюлмани, атеисти и т.н. Ако поставим на преден план във взаимоотношенията си човещината и уважението, то най-малката пречка в общуването би била религиозната принадлежност.
В случая изобщо не съм преувеличил, а дословно съм цитирал думите на посочения за пример Алиа Изетбегович. Именно той твърди, че не може да има мир или съвместно съществуване между ислямската вяра и неислямските общества, поради което споделих мнението си, че е крайно неуместно да се посочва за пример точно този "велик" човек.
Всеки отделен индивид се адаптира по различен начин към обществото. Ще се повторя, но ако прегледате постингите ми в този форум, ще забележите, че позицията, която защитавам, се отнася до апелиране за нормално съвместно съществуване, взаимно уважение, приятелство и т.н. Но винаги ще съм против каквато и да е форма на религиозен фанатизъм, независимо от съответната религия.
pomak BG:
Винаги когато се говори срещу даден човек или група, би трябвало човека първо да застане в неговото положение, да види неговата позиция ида разбере какво го е провокирало да говори това и чак тогава да се вземе конкретно становище по въпроса. Дали този човек е прав или не. И когато се разбере това чак тогава да се вземе решение дали този човек трябва да е подсъдим или той заема правилната позиция. Ние много добре познаваме манталитета на сърбите. Тъй като и те подобно на нас са от балканите. Този човек дълго време лежа по затворите, подобно на много наши мюсюлмани (влкючително и дядо ми), които бяха по Белене само за това че са живяли по граничните райони. Така че нека да не преовеличаваме с действителността. Щом го е казал значи е имал някакво основание. Ние добре видяхме какво преставлява сръбския шувенист в лицето на радикалните попчета, които проповядваха какви ли не измислици, за да настроят обикновенния сърбин срещу мюсюлманите. Та това което казваха е лъжа, как може един свещеник да клевити и да говори лъжи, та нали това е грях. И не само те ами жсички останали тем подобни сръбски шувенисти, та дори и атеисти да са, за тях морала не значе ли нищо.
Nazmi:
Нека и аз кажа мнението си,то се съдържа в Заглавието на темата- Помаци сме,народ сме разпръснати по света навсякъде,търсим се всеки от нас да спомогне със мненията ни.Истината е такава каквато всеки от нас я приеме за себе си.Колкото и да се опитваме със исторически факти да доказваме КОИ СМЕ няма да намерим верния отговор.Няма народ в света който да има "чиста история",следователно се питаме пак кои сме??? Нека всеки от нас който се чувствува ПОМАК да запита простичко родителите си какъв е,отговора на нашите родители е ДОСТАТЪЧЕН!!! От тук нататък важно е не какво е било ВЧЕРА,а днес и утре,защото вчера е минало,днес е реалноста за народа ни,а утре какви ще се определим зависи от нас да се стремим да запазим,съхраним и предадем на децата ни помашката култура,ценности,да научим децата ни да се гордеят с думата ПОМАК,не като нас дето довчера се срамувахме и се криехме от това,....ето това ако всеки един от нас успее да постигне като се тръгне от семейството ни е Успех,другото си идва....
makedoneca:
mnogo toçno i kratko tova e ,vajnoto e kakıv se çuvstvaş i kakıv şa ostaneş a ne kakıv si bil predi 1000 god ini i t.n. jiv i zdrav Nazmito
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version