Български > Дискусии

Ние сме просто - Помаци!

<< < (432/454) > >>

Mariana:

Впрочем, бих искала в тази тема да напиша един коментар, който се отнася до нещо съвършено различно.

Ако някой член на този форум смята наистина, че помаците трябва да си помагат едни на други, че не бива да оставят в беда или затруднение човек от тази общност, без значение дали им е близък роднина, приятел или не - то това не бива само да е на думи, предполагам, но и на дела.

Всички сме хора и трябва да си помагаме, с каквото можем, независимо от това каква вяра или етнос имаме.

Но ако става въпрос и за човек от помашката общност (за което толкова коментари от различни членове на форума съм чела - колко са прекрасни помаците, колко държат едни за други, колко това или онова) - за който по някакви стечения на обстоятелствата аз, която не съм от тази общност, знам, че е в затруднение и бих искала, но не мога да му помогна - ако някой от вас смята, че наистина има помашка солидарност и тя не е някаква празна дума, нека ми напише ЛС, ще му разкажа накратко за какво става дума.

С.Стефанов:
         НОМЕРА Е ДРУГ,който го знаеш много по-добре от мнозина в този сайт,но се правиш на ударена от змиийска опашка.Пък може и да не го знаеш,знае ли се? В Гърция и Турция е друго.Там нещата стоят другояче.Какво знаете за демократичните ценностти и имат ли те почва у нас? Лесно е да се плямпа,но е трудно да се каже нещо свястно и достоверно.

Hadj:
   Марияна.Не ми е ясно за каково проиливаш крокодилски сълзи.Съдбата на помиците в България
  е с пъти по жестока от тази на гръцките помаци.Такива кото теб,телевизия "Скат" и "Родинци" от
  Смолян ходят и  баламосват братята ни в Гърция.Прегрътката ви поне ни е ясна знаем-за вас добрия помак е асимилирания помак,този който вярва в приказките  за "потурчване".И съвремения
  език на република България е съставен на база на различни говори.Така че защо на база на помашките говори да  не се състави помашки език.То за вас няма и македонски език и македонска нация-ДА  АМА НЕ.
     И по- спокойно ,че ще настинеш.

Subeyi Kurt:

--- Quote from: Mariana on April 11, 2013, 18:14 ---
Помаците в Гърция учат като майчин език турски (който не е техният майчин език), което е прецедент някакъв, какъвто едва ли го има въобще някъде по света.

Кое малцинство в Европа, кажете ми, в която и да било страна, учи като майчин език този, който не му е майчин?

--- End quote ---

В БГ,  Турците изучават българският език като майчин въпреки че не им е майчин, а тези Турци които се осмеляват да говорят на майчиния си език понякога са били глобявани и често малтретирани както от  лумпено-фашистките българи, така и от служебните органи. Знам случай на побой заради говорене на Турски, след което потърпевшият се оплакал в милицията но и там го напляскали. ;D >:( ???

Mariana:

--- Quote from: Subeyi Kurt on April 12, 2013, 10:53 ---В БГ,  Турците изучават българският език като майчин въпреки че не им е майчин, а тези Турци които се осмеляват да говорят на майчиния си език понякога са били глобявани и често малтретирани както от  лумпено-фашистките българи, така и от служебните органи. Знам случай на побой заради говорене на Турски, след което потърпевшият се оплакал в милицията но и там го напляскали. ;D >:( ???

--- End quote ---

Стига сте се уповавали на тоталитарния режим. Сега, ако не знаете, е 2013-та, а не примерно 1985-та или 1989 г.

Това, че турците в България учат български е така, защото те са български граждани и това е официалният език на страната. Във всяка една страна е така - независимо какъв е майчиният език на човека, който учи и официалния език на съответната страна, защото е неин гражданин. Затова е съвсем нормално и помаците в Гърция и всички останали гръцки граждани, без значение дали са етнически гърци, да учат гръцки. Както е нормално и за кюрдите примерно в Турция да учат турски, понеже това е официалният език на страната и пр. и пр. Чак ми е неудобно да пояснявам подобни неща.

Да се смесва този казус с казуса с казуса граждани на Гърция, чийто майчин език не е турски, да учат този език като майчин, граничи или с глупост, или с невероятна непочтеност. В случая мисля, че е второто.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version