Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
Nazmi:
И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!
mustafa_b:
--- Quote from: Nazmi on February 12, 2009, 07:57 ---И в моя роден край в Родопите с.Туховище и до днес в гробищата си стоят надгробни камъни с надписи на арабски,което не ми дава основание да твърдя за произход.просто на определен етап през годините по тези земи сега днес е живял друг народ! Възможно е да са много стари,но в този аспект ще спомена че на стотина метри от тези надписи се откри находище-гробница от времето на траките,която и до днес се пази.Не може да се твърди категорично,че като са открити останки от белези на даден народ специално в Родопите сме такива или други.ПОМАЦИ сме днес,че ни има като общност на Балканите! Ще помоля моя земляк Ерол Исметов дето е качил хиляди снимки да заснеме надписите с арабски текстове и да ги качи тук!
--- End quote ---
Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.
Nazmi:
--- Quote from: mustafa_b on February 12, 2009, 10:00 ---Съвсем нормално е, тъй като Османската империя е използвала арабската писменост. До края на 19. век /на отделни места дори до средата 20. век/ всички плочи на мюсюлмански гробища по нашите земи са обозначавани на арабски.
--- End quote ---
Абсолютно правилно,по време на Османската империя се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!
Пламен Пасков:
--- Quote from: Nazmi on February 12, 2009, 10:26 --- Абсолютно правилно,по време на Османската империя се е използвала арабската писменост и религията е била исляма,това го има на много места по Родопските села и Южна България! Така че в Рiбново или другаде има открити такива аз вярвам,и ми е смешно някои тук от Форума да се учудват на това.Великото преселение е имало и е било факт през историята свързана с родината ни България,въпроса е да разберем че ни има днес такива Помаци и да разберем това с Гордост ,като се самоопределим като такива.!!!
--- End quote ---
Назми, аз не се учудвам на факта на плочата с арабски надписи в Рибново, а на нейната ДАТИРОВКА: авторът на постинга сочи за 800 години!
Ей това ми е интересно кой, кога и как го е установил?
mustafa_b:
Цветовете на живота
"- Силно, живо, истинско!!!"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version