Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
Беглик:
bukovqnoglu_s, не съм специалист нито по мюсюлманската, нито по христианската култура, пък и не виждам някъде скоро да съм ги споменавал. Приех и правилното предложение на Гелина да не правя от мухата слон и затова мисля, че е най-добре да се радвам на хубавата снимка.
Беглик:
Мустафа, определено не съм искал да те поставям на тясно, така че извинявай. Що се касае до разстрела се сещам за казаното от един твой земляк, който също често е изкачвал Елтепе: Аз паднах.....Какво тук значи някаква си личност?! Наскоро научих, че няколкомесечното му бебе е починало от голямата мизерия, в която са живеели.
Като прочетох твоята случка се сетих за други две от тоталитарното време. В нашето село, не знам дали се е чествал Байрама, но определено сюнетите се честваха масово. Не съм бил участник в тях, но нямаше как да не се разбере, защото процесията с музика минаваше през цялото село и стигаше до площада. Момчето беше на бял кон и ми се струваше доста изморено от цялата тая дандания. По мащабите си беше нещо като сватба, но нашите ми обясняваха, че момчето има рожден ден. Повечето от дамските участници в процесията естествено бяха с шалвари и това на никого не правеше впечатление. Явно по вашия край партийците са били с друго отношение.
Другата случка е от 1975 когато избухна модата на шалварите и в края на годината сестра ми каза, че не може да издържа само тя да е без шалвари и майка ми и даде 25 лева, много пари за времето си, да си ушие. На всички модни тенденции, партията отговаряше с категорично не, но това, като че ли караше хората още по-силно да го желаят и след няколко месеца бентът се отпушваше. Заедно с шалварите дойде и сабото, но и то успешно преодоля съпротивата.
Nazmi:
--- Quote from: Пламен Пасков on February 12, 2009, 12:45 ---Назми, аз не се учудвам на факта на плочата с арабски надписи в Рибново, а на нейната ДАТИРОВКА: авторът на постинга сочи за 800 години!
Ей това ми е интересно кой, кога и как го е установил?
--- End quote ---
Ako е така говорим за времето през 12 век или преди падането на България под влияние на Османската империя.Не съм историк и когато се борави с исторически факти трябва да сме точни,затова ми е интересно какъв народ е живял в Родопите по това време и по специално в Рибново и каква религия е изповядвал!
Nazmi:
Interesno,po edno i syshto vreme 1200-1250 godina tozi kamyk v Ribnovo i sega v drugata tema za namereniq kamyk v Razlojko pak ot syshtiq period???
kasmet70:
Подобна плоча е намерена при разрушаване на смоленската джамия от разрушителите 1970 г.и веднага е фанала пътя.Не се зане къде но ще се интересувам.Дано я намери и щея снимам.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version