Български > Дискусии
Ние сме просто - Помаци!
olos:
--- Quote from: mustafa_b on February 22, 2009, 17:23 ---Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :
1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.
2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."
Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.
--- End quote ---
Събираш ли си ги?
Силезийския рицар Мелхиор фон Зайдлиц, който през 1559г. бил пленен от турците разказва: "...В споменатия град (Пловдив), както и в другите области, живеят много християни, които говорят славянски език. От тях, както и от всички други християни, живеещи в неговата държава, султанът изисква и нарежда обикновено всяка четвърта или пета година да се взема данък от децата им. Така че, който има 4 или 5 деца, му вземат 1 или ако има повече – вземат му 2 или всички момченца. Тези деца изпращат в Анадола или Мала Азия отвъд морето и ги разпределят между местните жители из всички градове и села. Докато пораснат, децата биват използвани за всякаква физическа работа и научават турски език. Наричат ги аджеми-оглани. По-късно, когато децата заякнат, султанът ги изисква и те трябва да ги отчетат в Цариград. Ако междувременно някое или повече деца са умрели или пък са загубени, главата на семейството, при което са били, трябва да съобщи пред съда на града или селото как са загинали. Не стори ли това, трябва да плати детето.
По-късно използват децата в султанския двор, на корабите или в градините, в конюшните и на много други места, където имат нужда от тях. Което от тях се е проявило добре, когато порасне, го използват за това, което е научило. Много от тях учат занаяти, но от тях правят повече еничари и хора, които след това се отнасят тирански с родителите и другарите си. Бедните християни, които са подчинени на султана, трябва да очакват по всяко време такава безподобна тирания и да я търпят без всякакви възражения...”
olos:
--- Quote from: mustafa_b on February 22, 2009, 17:23 ---Пасков, за да не натоварваме излишно сървъра, ще те помоля да представиш само два документа :
1. Документ от Османски архив /фетва, извадка от дан.регистър,указ на султана/, в който изрично да е упоменато /наредено/ насилственото ислямизиране в Родопите. Хрониките на измисления поп Алигорко и на колегата му Методи Драгинов няма да ми свърши работа.
2. Документ от същия архив, в който да е упоменато /заповядано от Султана/ "да не се допуска повече прием на правоверни от средите на раята, поради драстично намаляване приходите в държавната хазна."
Докато не представиш тези документи, твоята теза за "насилствената ислямизация и нейния край" ще имат стойност на клевета по отношение на универсалното и общочовешко послание, носител на което е Ислямската религия.
--- End quote ---
Я обясни на помаците какво е това и кой го е плащал и кой не. Обясни и какви празници са устройвали на младежите, които не издържали на немотията и са се предавали от изнемога, притиснати от ислямската деспотия:
Капу хакъ — произволно изисквана от всеки дом такса
Ресм-и агъл — данък за кошара.
Ресм-и асияб — данък за воденица.
Ресм-и биве — поземлен данък, плащан от вдовиците-немюсюлманки в полза на ленника.
Ресм-и божик — налог върху свинете, които се угоявали за Коледа.
Ресм-и гиях — данък за сено.
Ресм-и духан — димнина, данък за презимуване в земите на един или друг феодален владетел.
Ресм-и менгене — налог за пресоване на грозде.
Ресм-и мюджеред — поземлен данък, събиран от работоспособни, но все още неженени синове, които живеят заедно с баща си и обработват негови парцели земя.
Ресм-и обручина — данък, налаган при продажбата на вино.
Ресм-и отлук — данък върху пасище.
Ресм-и тапу — такса, плащана от всеки рая на съответния ленник или в полза на държавната хазна за правото му да стопанисва поземлен имот. Ресм-и тапу не се изисквал единствено при прехода на поземлен имот но наследство от баща на син.
Ресм-и фучу — данък върху бъчви вино.
Ресм-и ханазир — данък върху свине.
Ресм-и химе — данък върху дърва за огрев.
Харадж (харач) — едно от названията на поголовния данък джизие, събиран в полза на държавата само от немюсюлманите, поданици на султана
olos:
--- End quote ---
И най-накрая обясни на всички помаци тук кой е Кучибей Гюмюрджийски и какво е написал за своите (турците) и какво са причинявали на "гяурите", за дето не приемат исляма. И прати поздрави на оня двуличник Тео, който проповядва единство уж, а ходи из български сайтове със снимки на турски ятагани да се дразни, а тук е по благ и от агънце.
Безсрамие!
mustafa_b:
--- Quote from: olos on February 22, 2009, 19:41 ---Взимай!Заради тънкия ти намек какви трябва да са помаците:
турският историк М. Т. Гьокбилгин (1977г.), „беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това. В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места, а положението изискваше в новозавоюваните християнски територии да бъде обезпечен редът, а н да се намери начин за заздравяване на завоюваните позиции и за осигуряване на един постоянен доход за хазната. . . Османският елемент на Балканския полуостров се създава и утвърждава, от една страна, чрез тази робска институция (еничарството), а от друга — чрез насилствената смяна на религията (на християнските народи)
В стремежа си да запазят мъжкото поколение християните прибягват до невероятни за онова време средства. Така например в някои райони те започват да обрязват момчетата. В отделни случаи подменят и имената им, като по този начин слагат началото на една особена категория християни, говорещи своя език, но с мюсюлмански имена."
--- End quote ---
И какво сега, този турски учен пряк свидетел ли е на насилствената ислямизация?
Нищо съществено и от останалите доказателства. Все за "девширмето". Но аз не искам доказателства за кръвния данък /придворната войска/, а за метода "чалма или брадва", за който се твърди, че бил прилаган масово върху раята.
ПС - И как така от милиард и половина /към настоящия момент/ мюсюлмани по света, само предците на няколко милиона на Балканския полуостров са били принудени насила да приемат исляма? Защо постоянно се изтъква този "факт" на преден план? Мисля, че се досещам за отговора - за да се оправдае една бъдеща асимилация под мотото "завръщане към истинските корени".
Приятна вечер!
olos:
--- Quote from: mustafa_b on February 22, 2009, 19:55 ---И какво сега, този турски учен пряк свидетел ли е на насилствената ислямизация?
Нищо съществено и от останалите доказателства. Все за "девширмето". Но аз не искам доказателства за кръвния данък /придворната войска/, а за метода "чалма или брадва", за който се твърди, че бил прилаган масово върху раята.
ПС - И как така от милиард и половина /към настоящия момент/ мюсюлмани по света, само предците на няколко милиона на Балканския полуостров са били принудени насила да приемат исляма? Защо постоянно се изтъква този "факт" на преден план? Мисля, че се досещам за отговора - за да се оправдае една бъдеща асимилация под мотото "завръщане към истинските корени".
Приятна вечер!
--- End quote ---
Всичкото историк да отива на себе си на гости, защото аз съм прав! Брех!!!!
Добре се опитваш да спекулираш, но чак много добре не бих казал. Не очаквах друг отговор осен нещо от рода, че не било съществено. И аз като теб знам, че истината все е гадна. И кой ти каза на теб, че исляма е прокаран мирно навсякъде? Не мога да разбера защо използваш такива места да говориш явни лъжи, на които само лаици и наивници могат да се вържат. Няма религия която да не е прокарана със силата на меча. Факт! Добрутру, събуди се... или не ти влиза в брошурката от която така лаишки пропагандираш.
Събуждай се и за другото и гледай да не успиваш така лековерните. Само хора като теб им се събират в устата думи като "завръщане към корени" и "асимилация" . Гладната кокошка знаеш ли какво сънува? Разрови се и ще видиш, че друг тип хора не ги използват или почти не. Аз знам отговорът на този "парадокс", но съм научен на такт и го оставям на теб. Пък и имам вяра в теб, все пак (като те чете човек) си научен как се пали фитил.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version